KÜ´de ‘FÖYGE´ Projesi düzenlendi

Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesinde ‘Fen Bilimleri Öğretimine Yönelik Girişimcilik Eğitimi – FÖYGE´ Projesi düzenlendi.

FARKLI ÜNİVERSİTELERDEN KATILIM

Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Harun Çelik´in koordinatörlüğünde gerçekleştirilen ve TÜBİTAK tarafından desteklenen projeye 7 farklı üniversiteden 11 öğretim üyesi ve 15 farklı üniversitede öğrenim gören 30 öğretmen adayı katıldı. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. Harun Çelik, değişen öğretim programları, öğretmen yetiştirme süreci, 2023 eğitim vizyonu ve girişimcilik eğitimi kapsamında girişimciliğin öğrenme ortamlarında bir değer olarak nasıl kazandırabileceğine yönelik vurgular yaparak projenin amacı hakkında bilgi verdi. Çelik “Öğrenmeyi merkeze alan, öğretmenin rehber olduğu aktif öğrenme etkinliklerinin gerçekleştirilmesinde öğretmen yetiştirme süreci son yılların önemli bir tartışma konusu olmaktadır. Değişen öğretim programlarının uygulanması ve bu yeterliklerin öğrencilere kazandırılması noktasında öğretmenlerimiz mesleki gelişime gereksinim duymaktadır. 2023 eğitim vizyonu kapsamında; tasarım ve beceri atölyesi eğitimi, esnek ve modüler öğretim anlayışı ve ilgi ve yeteneklerin tespiti ve geliştirilmesi üzerinde odaklanılması gereken unsurlardır. Bu durum öğrenme ortamlarının, öğrenci ilgi ve yeteneklerinin ve kazandırılması amaçlanan öğretim anlayışının bütünleştirilerek planlanması ve sonrasında uygulanmasını gerektirmektedir. Arzu edilen bu anlayışı gerçekleştirme isteği için öğretmen yetiştirme süreci ile başlanılması kabul gören bir adım olarak benimsenmektedir” ifadesini kullandı.  

Alfa Romeo alınır mı? Alfa Romeo incelemesi! Alfa Romeo alınır mı? Alfa Romeo incelemesi!

PROJEYE NEDEN İHTİYAÇ VARDIR?

Çelik “Teknolojinin baş döndürücü bir hızla geliştiği dünyada, ülkeler girişimcilik becerisini oldukça önemsemiş ve bu durum ülkemiz öğretim programlarının da içeriğine yansıtılmıştır. Dolayısıyla öğretmen yetiştirme sürecinde hem güncel/yeni öğrenme yaklaşımlarının uygulanabilirliğinin arttırılmasına hem de girişimcilik becerisinin bu öğrenme etkinliklerine uyarlanabilmesine oldukça fazla gereksinim duyulmaktadır. Bu bağlamda 03-07 Şubat tarihlerinde Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesinde gerçekleştirilen proje ile öğretmen adaylarının girişimcilik eğitimi yeterliklerine üç şekilde katkı sunulması hedeflenmiştir. Birincisi, Öğretmen adaylarına girişimcilik becerisinin alt boyutları ve diğer yaşam becerileri ile olan ilişkisi hakkında farkındalık ve yeterlikler kazandırılması. İkincisi, Öğretmen adaylarının, “Girişimcilik becerisi, öğrencilere fen bilimleri öğretimde etkinlik temelli olarak nasıl kazandırılabilir?” sorusuna çözüm getirebilmeleri. Üçüncüsü ise Öğretmen adaylarının, Fen bilimleri öğretiminde güncel öğrenme yaklaşımı, model ve yöntemlerle girişimcilik becerisini bütünleştiren uygulamalı etkinliklerle tanıştırılmaları, özgün etkinlikler geliştirebilme ve bunları uygulayabilme yeterlikleri kazanmaları hedeflenmektedir”.

GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ NEDİR?

Doç. Dr. Harun Çelik projenin merkezinde yer alan girişimcilik eğitimini; bir kişinin hayatında fırsatları görebilme, yeni fikirler üretebilme, fırsatları takip edebilme ve gerekli kaynakları bulabilme, yeni bir firma kurma ve işletebilme, dolayısıyla insan kaynaklarını ve yetkinlikleri örgütleyebilme ve yönetebilme için gerekli düşünebilme sorumluluğunu kazandırmayı amaçlayan eğitim olarak görmektedir. Bu sorumlukların bireye eğitim yoluyla kazandırılması ise girişimci bireylerin özellikleri tanımakla kolaylaşabilir. Bu beceriler literatür incelendiğinde; belirsizliğe toleranslı olmak, bağımsızlık ihtiyacı, risk alabilmek, yeniliğe açık olmak, özgüven sahibi olmak, işbirliğine açık olmak, içsel kontrol sahibi olmak, yaratıcı düşünme becerisine sahip olmak, başarma ihtiyacı, proaktif olmak, inisiyatif kullanmak, çözüm ve fırsatlara açık olmak, cesaretli olmak, hızlı düşünme, iyi bir gözlemci ve meraklı olmak olarak sıralanabilir. Doç. Dr. Harun Çelik´e göre üzerinde durulması gereken husus, bu beceriler bağımsız birer ders olmadığına göre temel eğitimden başlayan bir süreçte ve öğrenme ortamında nasıl kazandırılabilir sorusudur.

 

ÖĞRENME ORTAMLARINDA GİRİŞİMCİLİK NASIL GELİŞTİRİLEBİLİR?

Projenin ana temasının bu soruya cevap aramak olduğunu belirten Çelik, bireylere eğitim yoluyla nasıl düşüneceklerinin sorumluluğunu aktif öğretim yöntemleriyle kazandırmak gerektiğini işaret etmektedir. Girişimcilik sosyal ve kültürel bir olgudur. Günümüz düşünme becerilerinin birlikte kullanımında ise girişimcilik becerisi kapsayıcı bir rol üstlenmektedir. Bu bakımdan öğretmenlerimizin öğrenme ortamlarını düzenlerken öğretim etkinliklerinin içeriğinde “girişimin hedefleri ve yaşamla bağlamı, fırsatların tanımlanması, kaynakların araştırılması, girişimin geliştirilmesi ve sonunda değer yaratılması” unsurlarını dikkate almaları ve bu unsurlarla bütünleştirerek planlama yapmaları gerektiğini vurgulamaktadır. Dolayısıyla öğrenme ortamları için planlanan etkinliklerde belirtilen vurgular ve etkileşimlerin yapılması,  girişimci bireyin özelliklerinin kazandırılması noktasında önemli bir ivme kazandıracak.

2023 EĞİTİM VİZYONU ÇERÇEVESİNDE

Etkinlik kapsamında öncelikle öğretim programlarının doğası ve girişimcilik, fen, mühendislik ve girişimcilik uygulamaları, 21. yüzyıl becerileri kapsamında girişimcilik konuları öncelikle tartışıldı. Sonrasında ise bağlam temelli öğrenme yaklaşımı kapsamında REACT modeli, argümantasyon temelli eğitim, eğitsel oyunlar, yaratıcı drama, sosyo-bilimsel konular, algoritmik düşünme eğitimi ve STEM eğitimi yaklaşımı yoluyla Arduino uygulaması konularında yaratıcı düşünme, eleştirel düşünme, analitik düşünme gibi yaşam becerileri vurgulanarak girişimcilik eğitimi ile bağlantısı kurulmaya çalışıldı. Böylelikle sınıf içi, fen laboratuvarı ve bilişim teknolojileri desteklenmiş işbirlikçi öğrenme ortamlarında öğretmen adaylarına atölye ve beceri geliştirebilme eğitimi sunuldu. Bu süreçte öğretmen adayları aktif olurken, Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi´nden Doç. Dr. Harun Çelik´in koordinatörlüğünde Kırıkkale Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Amasya Üniversitesi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Düzce Üniversitesi ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi olmak üzere 7 farklı üniversiteden eğitmenlerin rehberlik yaptığı araştırmacı sorgulayıcı öğretim etkinlikleri, fen bilimleri öğretim programının 2023 eğitim vizyonu çerçevesinde uygulanabilirliğine yönelik katılımcı öğretmen adaylarında yeterlikler ve motivasyon sağlandı. Ayrıca informal öğrenme ortamlarında fen öğretimi ve girişimcilik eğitimi temalı etkinlik için Kırıkkale Silah Müzesine yapılan gezi-gözlem yapıldı.

SİLAH FABRİKASININ ÖNEMİ VURGULANDI

Bu etkinlikle 15 farklı üniversiten katılan 30 öğretmen adayına; MKEK-Kırıkkale etkileşimi, savunma sanayi-girişimcilik temalarının yanı sıra ve okul dışı ortamlarının fen öğretimini ve girişimcilik eğitimini nasıl destekleyebileceği konularında çalışmalar yapıldı. Dolaylı bir kazanım olarak Kırıkkale İli´nin ve MKE Silah Fabrikasının ülkemiz gerçeğinde önemi de paylaşıldı. Öğretim etkinliklerinin ürünü olan materyallerin sunulması süreci, girişimcilik ve pazarlama ilişkisi üzerine uygulamalı etkinlikler yapılırken, tüm bu süreçlerin gelecekte öğretim ortamına yansıyabilmesi noktasında öğretmen adayları ve öğretim üyesi eğitmenlerin yapmış oldukları pozitif değerlendirmeler ile proje tamamlandı.  Haber: Ayşe Soysal