KONUŞAN PERİYODİK TABLO

 

Kırıkkale Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi; Öğretmen Dilek Harmankaya koordinatörlüğünde, ‘Uluslararası periyodik tablo yılı´ düzenlenen etkinlikle kutlandı.

 

RENKLİ GÖRÜNTÜLER YAŞANDI

Kırıkkale’de coşkulu 19 Mayıs kutlaması Kırıkkale’de coşkulu 19 Mayıs kutlaması

Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi; Öğretmen Dilek Harmankaya koordinatörlüğünde etkinlikle hem periyodik cetvel yılını kutladı, hem de TÜBİTAK projesi kapsamında her türlü imalatı öğrencilerine  ait olan Konuşan Periyodik tabloyu Kırıkkalelilere tanıttı. Yapılan etkinlik oldukça yoğun ilgiyle karşılandı.  Öğretmen Harmankaya, “Bu yıl kimyasal elementlerin periyodik tablosu 150. yaşını kutluyor. UNESCO ve IUPAC, 2019 yılını Uluslararası Periyodik Tablo Yılı olarak ilan etti” dedi.

 

PERİYODİK TABLONUN DOĞUŞU

Harmankaya, açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “1869´un Mart ayında Rus bilim insanı Dmitriy Mendeleyev o zamanlarda bilinen 63 elementi alarak atom kütlelerine göre bir tabloya yerleştirdi. 1869 yılında, Mendeleyev´in tablosu yayınlandığında atom altı parçacıklar henüz bulunmamıştı. Bu yüzden hazırladığı tablo tam olarak doğru değildi. Fakat onun çalışmasının en önemli özelliği, elementlerin atom ağırlıkları ile fiziksel ve kimyasal özellikleri arasında bağ olduğunu ortaya koymasıydı.”

 

ATOM SAYISINA GÖRE DİZİLİYOR

“Mendeleyev, periyodik tablonun bu ilk haliyle bilinmeyen elementlerin keşfinin başlamasına sebep olmuş ve elementlerin özelliklerinin daha iyi anlaşılacağı yeni bir döneme ışık tutmuştu. Mendeleyev´in fikirleri maddenin yapısı bilinmeden çok önce gelmesine karşın zamanla bu fikri sınandı. 150 yıl içinde maddeyi anlamamızda birçok değişiklikler oldu. Protonların keşfedilmesinden sonra bilim insanları bir elementin atom sayısının çekirdeğindeki proton sayısına eşit olduğunu gördüler. Bu yüzden modern periyodik tabloda elementler atom kütlesine göre değil atom sayısına göre diziliyor” dedi. Haber Merkezi