Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak Türk Metal Sendikası tarafından aylık olarak çıkartılan Türk Metal Dergisinde son aylarda yaşanan işçi ölümleri ve taşeron işçilik konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Kavlak dergini baş yazısında 'Devlet Vicdanlarda Aklamak İstiyorsa' isimli yazısında gündemi değerlendirdi. Genel Başkan Kavlak yazısında ' Soma'da ucuz işçilikten ve aşırı kar hırsından beslenenlerin sebep olduğu 'toplu katliam` sonrasında hayatını kaybeden 301 madencinin acısı dinmeden, bu kez de Ermenek`te, Pamuklu Köyü`nde 18 madenciyi diri diri toprağın altına gömen bir 'toplu katliama` daha şahit olduk.O da yetmedi. Son olarak da, İsparta'da mevsimlik işçileri taşıyan bir aracın devrilmesi sonucunda, çoğu kadınlardan oluşan 18 işçimizi, yine bir toplu katliama kurban verdik..Belli oldu ki, bu cinayetlerin ardı arkası gelmeyecek. Çünkü sorumluluk yok,. Uyarı yok, denetim yok, yaptırım yok. İnsana sevgi, emeğe saygı yok.Türkiye`de, başta madencilik ve inşaat olmak üzere, stratejik işkollarında iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle ölen/öldürülen işçi sayısı, aşırı kar hırsına sahip patronların sayısıyla paralellik taşımaya başladı.Bir insanın sahip olduğu en büyük zenginlik hayatıdır.Ömrü boyunca yaşadıkları, iyi ve kötü, bazen de mutlu ve üzücü yanlarıyla 'unutulmazlar` içinde yer alır. İşte 2014 yılı da, bitimine daha iki ay kala, toplumsal hafızamızda `Kötü ve üzücü` anılmaya aday bir yıl olarak yer almış durumda' ifadelerini kullandı.

Türk Ocakları 3 Mayıs Türkçülük Günü Etkinliği Düzenledi Türk Ocakları 3 Mayıs Türkçülük Günü Etkinliği Düzenledi

Sorumlu devlet görülecek

Kamuoyu vicdanının, bu iş cinayetlerinde ve katliamlarda, patronluklarını, insan hayatını hiçe sayıp, emeğe saygı duymadan yürüten bu çevreler kadar, devleti de `sorumlular` arasında görmekte olduğunu belirten Genel Başkan Kavlak yazısında 'Dolayısıyla devlet, vatandaşlarının hayatına, emeğine, hakkına sahip çıkacak yaklaşımları bir an evvel hayata geçirerek, çalışma hayatı içinde adeta `provakatör` olarak yer alan bu çevrelere meydanı boş bırakmadığını göstermeli, bu çevrelerin çalışma hayatı içinde yer almasını engelleyecek tedbirleri bir an evvel almalıdır...Aksi takdirde, toplu katliamlar şeklinde iş cinayetleri devam edecek ve devlet, kamuoyu vicdanında bundan sonra işlenecek iş cinayetlerinde de sorumlu görülmeye devam edilecektir. Aksi taktirde toplu katliamlar şeklindeiş cinayetleridevam edecekve devlet kamuoyu vicdanında bundan sonra işlenecek iş cinayetlerinde de sorumlu görülmeye devam edecektir' ifadelerini kullandı.

Denetimler etkin yapılmalı

Genel Başkan Pevrul Kavlak yazısını bir bölümünde Taşeron işçiliğine değinerek önemli tesbitlerde bulundu. Genel Başkan Kavlak 'Bir ülkeyi ayakta tutan, o ülkenin çalışma hayatıdır. Yani o ülkedeki fabrikalardır, atölyeler, maden ocakları, inşaatlar, barajlar, işyerleridir.. Buralarda çalışan insanlardır, emekçilerdir, işçilerdir. Çalışma Hayatı, 'ahlaklı' ilişiler üzerine kurulur.İşçilerin üretim yapacağı mekanlarda, 'insanca çalışma şartlarının' olması şarttır. İşte işçiler, böyle mekanlarda üretirler. Ürettikleri ölçüde de kazandırırlar.Karşılığında da onları insanca yaşamalarına yetecek ücret koşulları olması gerekir.Başta 'taşeronluk' olmak üzere, Son yıllarda türeyen 'Kuralsız istihdam modelleri', çalışma hayatı içindeki ilişkilerin ahlaki boyutunu giderek eritmekte ve hatta yok etmektedir.

Taşeronluk sisteminin üzerine gidecek güçlerin başında 'devlet' gelmektedir. Çünkü denetimlerin ve soruşturmaların etkin bir şekilde yapılmasına duyulan ihtiyaç bu süreçte 'had' düzeye çıkmıştır' ifadesini kullandı.