7 İL BAŞKANI ORTAK AÇIKLAMADA BULUNDU

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Onur Yüksel Bozdağ, Demokrasi ve Atılım Partisi İl Başkanı İsmail Oğuz Karakuş, Gelecek Partisi İl Başkanı Murat Korkmaz, Genç Parti İl Başkanı Duran Yıldız, İyi Parti İl Başkanı Bülent Şükrü Altınışık, Saadet Partisi İl Başkanı Veysel Kutluca ve Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Arif Erdal bir araya gelerek ortak açıklamalarda bulundular.

MİKRO VE MAKRO BÖLGELEMELERİ DİKKATE ALARAK PLANLAMA YAPILMALI

Yapılan yazılı açıklamada parti il başkanları şu ifadelere yer verildi; “Şehirlerimizin Nazım İmar Planları´nda, şehrin ve vatandaşların ihtiyaçlarına göre mekânsal planlamaları esas alarak, sanayi bölgeleri yerleşimleri, ofis ve ticari merkezler, yüksek ve alçak yoğunluklu konut alanları, sağlık yerleşkeleri, mezarlıklar ve yeşil alanlar gibi yaşam kalitesi konforunu doğrudan etkileyecek sınıflandırma gereklerine göre mikro ve makro bölgelemeleri dikkate alarak planlama yapılması esastır”

YENİ MEZARLIK ALANI PROJESİ

“Kırıkkale Belediye Başkanı tarafından yazılı ve görsel basından duyurularını yapmış olduğu ve ‘Kırıkkale´mizin uzun yıllar ihtiyacını karşılayacak şeklinde tanımladığı Yeni Mezarlık Alanı Projesi´ yer seçimi ile ilgili, kente dair doğru bir plan olmadığı yönünde endişelerimiz olmuştur. Bu endişelerimizin haklı olup olmadığını gerçekleştirmiş olduğumuz yerinde yaptığımız tespit ve keşif çalışmalarımızda bizzat görmüş bulunmaktayız. Bugün kamuoyu ile paylaşmak istediğimiz konu; şehrimizin ender değerlerinden biri olan ve halkımızın doğa ile buluşmak, ağaçlık alanlarda hafta sonu dinlenme  ve birlikte tatil yapma keyfini sürdürdüklerini yakinen bildiğimiz ve tüm halkımızın Kent Ormanı olarak bildiği alanın şimdi mezarlık alanı olarak planlanıyor olmasıdır”

PLAN DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMASI ŞAŞIRTICI

“Bu tasarruf son derece yanlış ve kentin kentsel servis alanları ile uyumu açısından da son derece hatalıdır.  Çünkü Kent Ormanı olarak söz konusu alanın yıllar önce kullanıma açılmasının sebebi; üzerindeki bitki varlığının orman vasfı kazanma yolunda kat ettiği merhalenin ciddi aşama kaydettiği bir alan olmasıdır.  Yıllarca göreve gelen tüm yerel yöneticilerin en önemli işi, bu alanda gerçekten bir ormanlık alan oluşmasını sağlayacak olan planlamayı ve ağaçlandırma programını yapmış olmasıdır. Ancak geçtiğimiz haftalarda Belediye Başkanlığı tarafından yapılan Kent Ormanı´nın Mezarlık Alanı Olarak plan değişikliği açıklaması şaşırtıcı ve üzücüdür”

HEPİMİZİ DERİNDEN ÜZMÜŞTÜR

“Kentimiz Karacalı mevkiinde bulunan Kent Ormanı Yeni Mezar Projesi kamuoyu ile paylaşılmış ve Yeni Mezar Projesi´nin yapılmak üzere seçilmiş alan hepimizi derinden üzmüştür. Orman vasfını koruması ve daha ileriye taşınması gereken bir alanda mezarlık olarak yapılan plan değişikliğinin sebebi anlaşılamamıştır. Etkin bir mezarlık alanının kullanım ve düzenlenmesinin planlanmasında mezarlık sahalarında bulunması gereken otopark, idari binalar, doktorluk, cami, gasil hane, dini personel için hizmet binaları ve çiçekçi, demirci, taşçı gibi kullanımlar için ayrılmış alanlar ile ziyaretçilerin temel ihtiyaçlarının karşılanması açısından da yapılacak olan birden fazla giriş, ziyaretçi yolları vb. yapısal uygulamalar zorunludur ve bugün orman vasfını korumak adına büyük bir çaba içerisinde olduğumuz Kent Ormanı için saydığımız yapı yoğunlukları, ciddi bir bozulma ve telafisi mümkün olmayan zararlar getirecektir”

DOĞAYA VERİLEN ZARAR

Kırıkkale Belediyesi’nin borcu açıklandı! Kırıkkale Belediyesi’nin borcu açıklandı!

“Dolayısıyla, Belediye Başkanlığı tarafından yapılan söz konusu mezarlık projesi bir yandan da ciddi yapı işleri gerektireceğinden Kent Ormanı olarak bilinen alanın içerisine planlanan proje şehrimizin geleceği ve doğa tahribatı açısından ciddi sakıncalar içermektedir. Yerinde yapılan tespit çalışmalarında mezarlık yapım işlerinin başladığını ve daha başlangıçta bile ağaçlık alanlarımıza yapılan müdahalelerle onlarca ağacımızın yok edildiği görülmüştür. Alanın geçmiş tarihli uydu görüntüleri ve sahayı incelediğimizde, şu anda bile doğaya verilen zarar net bir şekilde gözler önündedir”

MEZARLIK İHTİYACIMIZ VARDIR

“Kent Ormanı´nın şehrimiz açısından potansiyeli dikkate alındığında, ilerleyen zamanlarda yürüyüş ve bisiklet alanı gibi şehrimizin sosyal alan ihtiyacını karşılayacak onlarca çalışmaların önü kapanacaktır. Kent Ormanı şu anda bile Doğal Gezinti Alanı konumundadır. Mezarlık ihtiyacımız vardır, ancak seçilen bölge tereddütsüz yanlıştır. Belediye yetkilileri söz konusu “yer seçimini” yaparken hangi kriterleri dikkate alarak Kent Ormanı´nın mezarlık alanına dönüştürülmesi kararını almıştır, hangi şehircilik ilke ve esasları doğrultusunda böylesi bir doğal alanın yapı yoğunluklu bir alana dönüştürülmesinde bir beis görmemiştir, açıklamalıdırlar”

ONAY SÜREÇLERİ OLMUŞ MUDUR?

Kamuoyu ile paylaşmak ve Belediye Başkanlığı tarafından açıklanması gereken konular bulunmaktadır. Bunlar; Yasalar; Yeni kurulacak mezarlık alanlarının mezarlık olarak kullanımının uygun olup olmadığına, su kaynaklarına, yerleşim yerine ve insanların iskanına mahsus meskenlere mesafesine, hâkim rüzgârın yönü, bölgenin coğrafi, jeolojik, meteorolojik şartları, arazi ve ulaşım imkanları gibi şartlar da göz önüne alınarak Mezarlık Yeri Seçimi Komisyonu´nun hazırlayacağı rapora göre il veya ilçe umumi hıfzıssıhha kurullarınca karar verilir. “Demektedir. Söz konusu Yeni Şehir Mezarlığı alanı ile ilgili böylesi bir rapor ve onay süreçleri olmuş mudur? “

BÖYLESİ BİR HESAP YAPILMIŞ MIDIR?

“Mezarlık alanları büyüklüğü önemlidir. Alan Büyüklüğü, çok net bir formül olmamakla birlikte Sağlık Bakanlığının 2010 tarihli yönetmeliğine göre mezarlık olarak belirlenecek alanın asgari genişliği; “Mezarlık alanı = (o beldenin senelik en az ölüm miktarı x toprağın cesetleri tam olarak ayrıştırma müddeti (yıl) x 3.50 m²) + yollar için ayrılan alan + aile mezarlıkları için ayrılan alan + mezarlık içinde yapılacak tesisler için ayrılan alan” hesaplamasıyla bulunur. Böylesi bir hesap yapılmış mıdır? Kent için gerekli mezarlık alanın büyüklüğü; kent nüfus artış hızı ve ölüm oranı ile birim mezar alanı genişliği dikkate alınarak saptanmalıdır. Buna göre, kentin 20-25 yıl sonraki nüfus projeksiyonu ve olasılıkları hesaplanmış mıdır? Belediye Başkanlığı bu hesaplar doğrultusunda bir planlama mı yapmıştır? Belediye yetkililerinin yukarıda sayılan hesap-rapor-kentsel morfolojiye uyumluluğu vb. çalışmaları var ise ivedilikle kamuoyu ile paylaşılmalı ve yer seçimindeki kriterler tüm şeffaflığı ile tartışılmalıdır”

TEMİZ BİR HAVA VE KALİTELİ BİR YAŞAM

“Mezarlık alanları elbette ki bulunduğu kente bir taraftan da açık-yeşil alan oluşturması sebebiyle kentsel koridorlar olarak kent peyzajına katkıları çok önemlidir ve yadsınamaz. Ancak Kırıkkale şehrinde yaşanan mezarlık yer seçimi, zaten üzerindeki bitki varlığı ve topoğrafyası ile kentin en önemli açık-yeşil alan sistemi oluşturan Kent Ormanı´nın Mezarlık Alanı olarak kullanıma açılması ile oluşan doğal ve ekolojik tahribattır. İklim Krizi ile mücadele kapsamında her noktada acil önlemler alması gereken ülkemizin, Kırıkkale ilimizin güzide Kent Ormanının mezarlık olması kabul edilemez. Oksijen deposu olan ormanlarımızın genişlemesi, herhangi bir plan, projeye kurban edilmemesi ve en önemlisi yutak alanlarımızın arttırılmasına yönelik çalışmalar yapılmalı ve korunmalıdır. Karbondioksiti atmosferden yutarak depolayan doğal unsur ormanlarımızdır. Temiz bir hava ve kaliteli bir yaşam için ormanlarımıza özen göstermeliyiz.

MEZARLIK ALANI YER SEÇİMİ YANLIŞTIR

Bu ve benzeri durumlarda sağlıklı kararlar alınabilmesi için İhtisas Komisyonlarının kurulması gerekmektedir. Mezarlık alanı yer seçimi yanlıştır. Kent Ormanı orman olarak kalmalı, mezarlık alanı ise bitki varlığı açısından daha bakir bir alanda tesis edilerek yeni bir yeşil alan sistemi olarak Kırıkkale´ye kazandırılmalıdır. Belediyenin asli görevi budur. Bir yeşil alan yok edilerek yeni bir alan kuramazsınız. Bu kente karşı işlenen bir suç olarak tarihe yazılır” dedi. Haber: Çağlar Atmaca