BAHAR AYINI DÖRT GÖZLE BEKLİYORUZ

Kırıkkale´de vatandaşlar kış aylarının bir an önce bitmesi ve bahar aylarına kavuşmanın heyecanını dört gözle bekliyor. Kırıkkale´de yağışların etkili olmadığı bu yıl üreticinin gözü gelecek yağışlardayken, bahar aylarının gelmesine sayılı günler kala vatandaşlar internette en çok Cemre´nin havaya, suya ve toprağa düşeceği tarihleri araştırmaya başladı.

 

İLK CEMRE 19 ŞUBAT´TA DÜŞÜYOR

Kırıkkale’de jandarmadan anlamlı hareket Kırıkkale’de jandarmadan anlamlı hareket

Cemre´nin birer hafta arayla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılır. Üç tane olan cemrenin birincisi havaya (19-20 Şubat), ikincisi suya (26-27 Şubat) ve üçüncüsü de (5-6 Mart) toprağa düşer. Her cemrenin düşüşüyle hava sıcaklığı artar, cemrelerin arasında ise sıcaklıkta küçük bir düşüş görülür. Kırıkkale´deki yaşlı insanlar Cemre´nin havaya düşmesi havanın ısınmasına, suya düşmesini suyu ısındırmasına ve toprağa düşmesinin de toprağın ısınmasına neden olduğunu söylerler.

 

BAĞ BAHÇE İŞLERİ BAŞLIYOR

Cemrenin son toprağa düşmesin de Kırıkkale´de bağ bahçe işlerinin başlaması demek olduğunu söylemekteler.  Anadolu Türkçesindeki Arapçadan gelme Cemre sözcüğünün aslında bu adın benzetme yoluyla değişmiş hali olduğu söylenebilir. İlk cemre 20 Şubatta havaya ve yedişer gün arayla da suya ve toprağa düşer. Zemre ise Kumuk Türkçesinde nem, buhar gibi anlamlara gelir. Tasavvuftaki kor ve ateş kavramlarının mecazi anlamları vardır. Temizlenmeyi ve yeniden doğuşu temsil eden ateş aşk kavramının yakıcılığıyla da yakından ilgilidir. Haber Merkezi