KAMU GÖREVLİLERİ TARAFINDAN İHANETE UĞRADI

AK Parti´nin kamu görevlerine atacaklar için güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması getiren 18 maddelik teklifi, 9 aylık beklemenin ardından Meclis gündemine alındı. Meclis Genel Kurulu´nda teklifin geneli üzerinde gruplar adına konuşmalar yapıldı. AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, devletin 15 Temmuz´da, 17-25 Aralık´ta sırtını dayadığı kamu görevlileri tarafından ihanete uğradığının görüldüğünü belirtti.

 

Sungur’dan Kırıkkalegücü maçına davet Sungur’dan Kırıkkalegücü maçına davet

HER DEVLET ÖNLEMİNİ ALACAKTIR´

‘Dolayısıyla her devlet önlemini alacaktır´ diyen Milletvekili Can, “Fakat devletler önlemini alırken adaletli, ehliyet, liyakat ve görevin gerektirdiği nitelikler haricinde herhangi bir soruşturma ya da herhangi bir kovuşturmaya maruz kalmadan objektif ve nesnel kriterlere göre arşiv araştırmasını ve güvenlik soruşturmasını yapmalıdır. Bu açık ve nettir. Burada özellikle söylüyoruz: Kanun koyucunun Türkiye Büyük Millet Meclisinde ve Komisyonda yapmış olduğu bütün müzakereler ve tartışmalar kanunun gerekçesini oluşturur. Güvenlik soruşturmaları kin ve garezden, dedikodudan ibaret olmamalı, soyut olmamalı; tamamen görevin gerektirdiği niteliklerle ilgili olgusal verilere dayalı, somut, müşahhas olmalı, bilgi ve belgelerle desteklenmeli. Dolayısıyla, burada güvenlik soruşturması yapacak birimler kanun koyucunun bu hassasiyetini önemle dikkate almalılar”

 

HUKUKİ YAPIYA KAVUŞMUŞTUR

“Yine, özellikle Anayasa Mahkemesinin iptal gerekçesini karşılayıp karşılamadığıyla ilgili, maddelerle ilgili kısaca değerlendirme yapmak istiyorum. Görevin gerektirdiği niteliklerle ilgili... Evet, Anayasa Mahkemesi 'Bir sınır konulmaksızın kolluk kuvvetleri ve istihbarat örgütlerindeki her türlü verinin toplanması ve kullanılmasına yol açacak genişlikteki düzenleme orantılılık ilkesine aykırı olacaktır. Orantılı olabilmesi için, istihdam edilecekleri alana göre memuriyet ve kamu görevlerine uygunluğun değerlendirilmesi amacına katkı sunacak verilerle sınırlandırılmalıdır.' diyor. Evet, biz kanun teklifinde bunu nasıl karşılamışız? Demişiz ki: 'Görevin gerektirdiği niteliklerle ilgili kolluk kuvvetleri ve istihbarat ünitelerindeki olgusal verilerinin...' Bu olgusal veriler somut, müşahhas verilerdir; dedikodudan ibaret olmayan, mücerret iddiaları bertaraf eden bir yaklaşım. Aynı şekilde 'Terör örgütleri veya suç işlemek amacıyla kurulan örgütlerle eylem birliği, irtibat ve iltisak içinde olup olmadığının...' Evet, 'irtibat' ve 'iltisak' kelimeleri hukuk sistemimize yeni girmekle beraber, gerek Yargıtay gerek Danıştay gerekse Anayasa Mahkemesinin kararlarında oturmuş, yerini bulmuş, karşılığını bulmuş, bir hukuki yapıya kavuşmuştur” dedi. Haber: Ahmet Ünal