ÖZTÜRK´TEN SOSYAL MEDYA İLE İLGİLİ ÇARPICI ÖRNEKLER

Genel Kurul´da yaptığı konuşmasında; gelinen noktada toplumun tüm alanlarında sosyal medya kullanımının ciddi oranda yaygınlaştığını dile getiren Milletvekili Öztürk; “İnsanların büyük çoğunluğu bilgisayarı açar açmaz, ya da akıllı telefonlarından öncelikle sosyal medya sayfalarına bakmakta ve farkına varmaksızın bu sayfalarda amacını karşılayacağından daha fazla zaman harcamaktadır. Konu ile ilgili yapılan son araştırmalara göre; Türkiye´de 62 milyon aktif internet kullanıcısı (toplam nüfusun %75´i) bulunmakta ve bu sayının 58 milyonu da telefonlarından internete bağlanmaktadır. Yine aynı araştırmaya göre; Türkiye´de internet kullanıcıları internette 7,5 saat, sosyal medyada ve televizyon başında 3 saat vakit geçirmektedir. Araştırma bulgularına göre; Türkiye´de 54 milyon sosyal medya kullanıcısı bulunmaktadır.” dedi.

 

SOSYAL MEDYANIN KARANLIK YÜZÜ ‘SAHTE HESAPLAR´

Sosyal medyanın karanlık ve sahte yüzü olarak nitelendirilebilecek önemli bir diğer kavramın da; ‘Sahte hesaplar´ olduğunu konuşmasında vurgulayan MHP´li Öztürk, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Sosyal medyada sahte hesap kullanıcıları; sanal dijital dünyada, özellikle sosyal medyada ‘kimseye yakalanmam, görünmem´ düşüncesiyle hareket ederek, çoğu zaman haksız kazanç, dolandırıcılık, itibar suikastı, terör faaliyeti, algı operasyonu yürütmektedir. Siyasal aktörlerin, kamu yöneticilerinin, sanatçı, sporcu gibi pek çok kesim üzerinden yürütülen ve genellikle çarpıtılmış içerikle, anonim ya da çok takipçili sahte hesaplarla algı oluşturulmaya çalışılmakta ve bu olumsuz sürece hukuk da yetişememektedir. Yine bu tip sahte hesaplar; devlet ve hükümet aleyhine yalan yanlış eleştirel yazılar yazıp, görüntü- video paylaşımları yapabilmekte, yanı sıra gerçek kimliklerini, fotoğraflarını, kısacası kişisel bilgilerini saklayıp, diğer insanlara zarar verebilmektedirler. Sahte Profil hesap kullanıcıları bazen, başkaları adına sahte hesap açmakla yetinmeyip, bahsi geçen bu sahte hesaplar aracılığıyla başka gerçek ve tüzel kişilere karşı hakaret, tehdit, şantaj, haberleşmenin gizliliğinin ihlali, dolandırıcılık gibi suçları da işleyebilmektedirler.” diyerek, artık sahte hesapların neden olduğu mağduriyetlerin giderilmesi gerektiğini savundu.

 

DÜNYADAN ÖRNEKLER

Milletvekili Halil Öztürk; TBMM´deki konuşmasında sosyal medya ile ilgili dünyadan örneklere de değinerek, Genel Kurul´da ilginç sonuçlar paylaştı. Öztürk; “Reklam Ajansı sektöründe faaliyet gösteren bir araştırma şirketinin raporuna göre; 249 ülkeden, 20 bin web sitesinden ve toplamda 1,4 milyar kullanıcıdan alınan sonuçlara göre, kullanıcıların % 61,5´ini, sahte kişiler, spam (istenmeyen) hesaplar, hackleme (korsan, kaçak kullanım) araçları oluşturmaktadır.  Almanya´da da,sosyal paylaşım siteleri, sahte paylaşımları öngörülen sürede silmemesi durumunda 50 milyon avroya kadar para cezası verilebilmektedir. İngiltere; sahte sosyal medya hesapları ile ilgili çok önemli adımlar atmaktadır. Halen İngiltere´de, İletişim Yasası´nın 127. maddesini ihlal edenler, 6 aya kadar hapis cezası veya 5 bin sterline kadar para cezasına çarptırılabilmektedir. Fransa´da 2018´de kabul edilen iki farklı yasa ile tıpkı Almanya´daki gibi Facebook ve Twitter gibi sosyal medya organlarında yer alan yalan, algı üretmeye yönelik gerçek dışı haberlerin en kısa zamanda silinmesinden sorumlu tutmaktadır.” dedi.

 

Gözlük alanlar dikkat! Kör olabilirsiniz! Gözlük alanlar dikkat! Kör olabilirsiniz!

SOSYAL MEDYA KANUN TEKLİFİMİZ CİDDİ DÜZENLEME ÖNGÖRÜYOR

Ak Parti ile ortak imza atarak TBMM Başkanlığı´na sundukları kanun teklifi hakkında açıklama yapan MHP Milletvekili Öztürk; “Kanun teklifimiz ile öncelikle mevzuatımıza; sosyal ağ sağlayıcısı tanımı getirilmektedir. Türkiye´den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarına, Türkiye´de temsilci bulundurma yükümlülüğü zorunlu hale gelmesi öngörülmektedir. Bunu yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcısına kademeli olarak artan yaptırımlar getirilmektedir. (10 milyon TL´den, 30 milyon TL´ye varan idari para cezaları ve internet bant genişliğinin %50-%90 daraltılması) Bu kapsamda kanun teklifimiz ile; sosyal ağ sağlayıcısına yaptırım olarak, Türkiye´de mukim vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişilerin ilgili sosyal ağ sağlayıcısına yeni reklam vermesi dâhi yasaklanabilecektir. Sosyal ağ sağlayıcıları; kişilik hakları ve özel hayatın gizliliğinin ihlâli kapsamındaki içeriklere yönelik olarak, kişiler tarafından yapılacak başvurulara, başvurudan itibaren en geç 48 saat içinde olumlu, veya olumsuz (gerekçesiyle beraber) cevap verme yükümlülüğüne tabi olacaklardır.  Sosyal ağ sağlayıcıları, içerik çıkarılması/erişim engellenmesi kararları ve kendisine yapılan başvurulara ilişkin istatistiksel ve kategorik bilgileri içeren raporları Türkçe olarak 6 ayda bir kuruma (Bilgi Teknolojileri Kurumu) sunacaktır. Kanun teklifimizin hükümlerine göre; kişisel veriler Türkiye´de barındırılacak, erişimin engellenmesi kararı yerine, içeriğin çıkarılması kararının verilmesi imkânı da sağlanacaktır. Yine Kanun Teklifimiz ile; ırk, din, cinsiyet veya engellilik konularında nefret söylemi barındıran içerikler ile çocuk istismarı ve terör propagandası barındıran içerikler 24 saat içerisinde yayından kaldırılması öngörülmekte, kaldırılmadığı takdirde ise ağır idari para cezaları söz konusu olacaktır.” dedi.

 

MHP DİJİTAL MECRANIN BİR DÜZENE GİRMESİNİ İSTİYOR

Milletvekili Öztürk TBMM´deki konuşmasında Milliyetçi Hareket Partisi´nin; dijital mecraların kısıtlanması, yasaklanması yerine, hukuki alt yapı üzerine inşa edilecek yeni toplumsal düzen ve iletişim becerilerini üretmek gerekliliğine inandığını savundu. Konuşmasına şu şekilde devam eden Öztürk; “Dijital mecralar; bazılarının bugünkü ‘yasaklanıyor´ söylemleri üzerinden ziyade, düzenleyici ve yönlendirici kurallar ile, etik işleyişi biçimlendiren yeni değerler sisteminin kurgulanmasıyla sağlıklı bir biçim alacaktır. Dijital mecraların içeriğine ilişkin, bilinçli bir toplum kitlesi yaratmak ancak böyle bir anlayışla mümkün olabilecektir. Ak Parti ile TBMM´ye sunmuş olduğumuz kanun teklifimiz ile; sahte hesapların yarattığı mağduriyetler ile hakları ihlal edilen kullanıcılar, bundan sonra adaletli ve hukuka uygun bir şekilde, haklarını arama imkânı bulabilmiş olacaktır. Milliyetçi Hareket Partisi olarak Kanun Teklifinin; sosyal medyaya bir çeki düzen getireceğine inanıyor ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum.” dedi. Haber: Kenan Kuzucu