ÖNEMLİ BİLGİLER VERİLDİ

NEVÜ tarafından düzenlenen ‘Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Haftası´, üniversitenin Kültür ve Kongre Merkezi Fuaye Salonunda oluşturulan ‘Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Sergisi´nin açılışıyla başladı. Açılışa Nevşehir Valisi İlhami Aktaş, Nevşehir Cumhuriyet Başsavcısı Altuğ Kürşat Şahin, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, Rektör Prof. Dr. Ersan Aslan, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı (İBTAV) Mütevelli Heyeti Yönetim Kurulu Başkanı Mecit Çetinkaya, NEVÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ertan Özensel ve Prof. Dr. Fatma Karipcin, MHP Nevşehir İl Başkanı İlhan Kaya, NEVÜ Genel Sekreteri Nihat Çavuşoğu, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.

2019 PROF. DR. FUAT SEZGİN YILI

Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle ilan edilen '2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı' etkinlikleri kapsamında protokol üyelerinin katılımcılar eşliğinde açılışını gerçekleştirdiği sergide, İslam Bilim Tarihi araştırmalarına ömrünü adayan Prof. Dr. Fuat Sezgin´in hayatının farklı dönemlerini yansıtan fotoğraflarının yanı sıra tarih boyunca İslam medeniyetinde İslam âlimlerinin keşfettikleri, icat ettikleri ve uygulamış oldukları bilimsel eserler yer alıyor.

AŞKLA SARILDIĞIMIZI BELİRTMEK İSTİYORUM

‘Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Sergisi´nin açılışının ardından etkinlik NEVÜ Kültür ve Kongre Merkezin Damat İbrahim Paşa Salonunda açılış konuşmaları ile devam etti. Programın açılış konuşmasını yapan NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı “Öncelikle Fuat Sezgin hocanın çalışmalarında ilimi çok önemli bir iş olarak görmesinin neticesinin ne olduğunu aslında bir nevi kendi toplumumuzda, milletimizde ve dünyayla paylaşma gereğinden hareketle bu konuya çok büyük heyecanla ve aşkla sarıldığımızı belirtmek istiyorum.”

TEKRAR TESİS ETMEMİZ GEREKİYOR

“Benim her vesileyle dile getirdiğim gibi, bugün insanlık Doğu da ve Batıda insanlık için ortak değer üretme konusunda büyük bir krizle karşı karşıya. İnsanlığın karşı karşıya kaldığı bu krizin aşılmasında ihtiyacımız olan şey bütün insanlar için ortak bir değer, ortak bir hukuk paydaşı bulmaktır. Bir adalet duygusunu insanların ruhuna yerleştirmektir. İnsanların gönlüne adaleti yerleştirecek bir sistemi tekrar tesis etmemiz gerekiyor. Vicdan giderek insanların ortak paydaşı, adalet ortak yar olmaktan çıkıyor. Bunu biz tesis edebiliriz. Nevşehirliler, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi öğrencileri ve öğretim üyeleri tesis edebilir. Türkiye tesis edebilir. Ve bunu bizi tesis etmemize olan inancımızı kuvvetlendirecek olan tohumları saçan Fuat Sezgin Hocamızı rahmetle anıyoruz. Gerçekten de onun gösterdiği yolda ilerlemek sade bir akademik olarak değil, sadece bir vatandaş olarak değil aynı zamanda bu coğrafyaya inanan, bu coğrafyanın ürettiği değerlerin bütün insanlık için ortak bir payda olduğuna inanan bir kişi olarak bunu canı gönülden yapmamız gerektiğine inanıyoruz. Her türlü siyasi, politik ve akademik kaygının ötesinde bu ülkenin geleceği adına bunu yapmamız gerektiğini söylemek istiyorum” diye konuştu.

BENİM İÇİNDE BULUNACAĞIM DİN BU OLMALI

 

Açılışta konuşan  ve Prof. Dr. Fuat Sezgin ile birlikte eşi Ursula Sezgin´in başarısına değinen Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı (İBTAV) Mütevelli Heyeti Yönetim Kurulu Başkanı Mecit Çetinkaya, “Birinci Dünya Savaşı´nda Almanların silah ve cephane yardımına refakat eden bir subay İstanbul´a gelir ve İstanbul´da uzun bir süre kalır. Silah ile cephaneleri Türklere teslim eden bu subay Almanya´ya geri döner ve memleketine döndükten sonra burada İslam dinine, ezan sesine ilgi duyarak  İslam´ı ve Müslümanlığı incelemek ister. Ama Türkiye´de bunla ilgili hiçbir done bulamaz, Almanya´da Almanca bir Kur´an bulur ve onu okur.”

ALMANCA YAZILMIŞ BİR KUR´AN BULUR

“Ancak Müslüman olmaz. Bu Alman Subay vefat ettikten sonra 12-14 yaşlarında bir kız çocuğu olan torunu, kütüphanede kitaplarını karıştırırken Almanca yazılmış bir Kur´an bulur. Ailesi aşırı bir Hristiyan olmasına rağmen bu kız Kur´an-ı Kerim´in Almancasını okuyaraktan ‘Benim anladığım, benim içinde bulunacağım din bu olmalı´ der ve Müslüman olur. 12-14 yaşında kendi kendine Müslüman olan bu kız, daha sonra bilimler tarihine emek verir. 1960´lı yıllarda Prof. Dr. Fuat Sezgin üniversiteden uzaklaştırılır ve Almanya´ya gider. Fuat Hoca, orada bütün üniversitelerden teklif almasına rağmen Almanya´da Frankfurt Üniversitesi´ne gider ve orada bu Müslüman olan bu kız çocuğu Ursula ile karşılaşır. Arkadaşlıkları devam eden Fuat Hoca ve Ursula hanım daha sonra da evlenirler. Ursula hanımın gerçekten o yıllarda Fuat Sezgin Hocamıza çok yardımı ve destekleri olmuştur.  İşte bu başarının ardında bir kadının olduğunu iftiharla söyleyebilirim. İşte bilime kendini adamış bir insanla ona yardımcı olan insanı da bu toplantıda unutmamak için bunu sizlerle paylaşmak isterim” dedi.

BİR MÜZE VE KÜTÜPHANE YAPILIR

Çetinkaya devamında,” Fuat Sezgin Hocamız daha sonra Ursula hanımla ile birlikte Almanya´da Frankfurt Üniversitesi´nde çok önemli işler başarır, büyük müze ve kütüphane yapar. Ama bu müze ve kütüphaneyi yaparken aklında hep Türkiye vardır. Bunu Türkiye´de de yapmak ister ama Türkiye´den kendisine bir talep yoktur ve kendisini doğru dürüst bilen dahi yoktur. Ama en sonunda bir Cumhurbaşkanı çıkar ve kendisini bulur. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan orada büyük bir değeri bilir ve bulur. Ondan sonra burada bir müze ve kütüphane yapılır. Fuat Sezgin Hocamızda hiçbir ücret talep etmeden kendi imkanlarıyla kütüphanesi ve müzesini buraya bağışlar. Bu müzeyi ve kütüphaneyi herkesin ziyaret etmesini öneririm.”

BU KARAR BİZİM İÇİN SÖZDE BİR KARARDIR

ABD Temsilciler Meclisi´nin Türkiye´ye yönelik aldığı soykırım kararını kınayarak sözlerine başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan “Birkaç gün önce Amerika Birleşmiş Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi´nde alınmış olan sözde bir karar var. Bu karar bizim için sözde bir karardır. 1915 olaylarına dair alınan bu karar sadece bilim insanlarına bırakacak olan bu tarihi olayların bizim için “yok hükmünde” olduğunu bir kez daha bu çatıdan belirtmek istiyorum. Bırakın tarihteki olayları tarihçiler değerlendirsin. Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi biz bütün arşivlerimizi açtık ama muhatap ülke arşivlerini açmaktan, bilim insanlarını bizim bilim insanlarımızın karşısına getirmekten imtina etmektedir” dedi.

KENDİNİZİ ARAYIN VE BULUN

Rektör Prof. Dr. Ersan Aslan, “2019 yılının ‘Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı´ ilan edilmesinden sonra Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı (İBTAV) Mütevelli Heyeti Yönetim Kurulu tarafından bir eylem planı çıkarıldı. Bu eylem planı içerisinde 801 etkinlik planladık ve bunun önemli bir kısmını gerçekleştirdik. Bu etkinlikler içerisinde burada çalışmaların benzerleri ve farklıları Avrupa´nın 25 şehrinde, Afrika´nın ve Cezayir´in 2 şehrinde, Kuzey ülkelerinde ve Doğuda Türk cumhuriyetlerinin başkentlerinde çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi.”

BU ETKİNLİĞİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ

Sarıkızlı Köyü Derneğinden, Önal’a ziyaret Sarıkızlı Köyü Derneğinden, Önal’a ziyaret

“Bu etkinlikler içerisinde paneller, sempozyumlar,  rahmetli Hocamızın isminin laboratuvar, kültür merkezi, araştırma merkezlerine verilmesi, atölyeler kurulması, İslam Bilim Tarihi araştırmalarında çalışmış olan bilim insanlarının eserlerinin  yapılmış olduğu  atölyeler ve laboratuvarların kurulması yer aldı. Tüm bunlara baktığınızda 801 etkinlik. Bu kadar yoğun, bu kadar planlanan bir etkinlik ben hatırlamıyorum. İste bugün burada da rahmetli Hocamızı da anarak, sizlerin destekleri ve katkılarıyla bu etkinliği gerçekleştiriyoruz.”

Haber: Emel Selci