DESTEKLER SAĞLANIYOR

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Ticaret İl Müdürü İl Tüketici Hakem Heyeti Başkanı Seyfettin Çetiner, “Bakanlığımızca, Ülkemizde kooperatifçiliğin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması hedefi çerçevesinde ülke kooperatifçiliğinin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak kooperatiflerin desteklenmesi programını (koop-des) hayata geçirilmişti. Bu doğrultuda; Koop-Des çerçevesinde ortaklarının çoğunluğunu kadınların oluşturduğu ve kadın emeğini değerlendirme amacı güden kooperatiflere destekler sağlanıyor.

 

DÖRT KADIN KOOPERATİFİNE HİBE DESTEĞİ

“Makine ve/veya ekipman ile ilgili mal alımlarına, Ortaklarının en az %90´ını kadınların oluşturduğu kooperatiflerin işletecekleri yatırım malı alımlarına yönelik destek verilmektedir. Proje tutarlarının üst sınırları içerisinde, kalkınmada öncelikli yöre şartı aranmaksızın ortaklarının en az %90´ını kadınların oluşturduğu kooperatiflerde ise %75´i bakanlığımızca hibe olarak karşılanmaktadır. Bu kapsamda, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü iş birliği ve Kadın Kooperatiflerimizle birlikte hazırladığımız projeler Bakanlığımızca yapılan değerlendirmeler ve incelemeler sonucunda ilimizden 4 kadın kooperatifimiz hibe desteği almaya hak kazanmıştır.

 

SULAKYURT, KESKİN, KARAKEÇİLİ VE DELİCE

“İlimizde geçen yıl kurduğumuz, Sulakyurt, Keskin, Karakeçili ve Delice Kadın Girişimi, Üretim ve İşletme Kooperatiflerimize toplamda 400 bin TL yakın hibe desteği almaya hak kazanmışlardır. Hibe desteği almaya hak kazanan kooperatifler ilçelerde yerlerinde ziyaret edildi.  İlçe Kaymakamlarıyla birlikte Kadın Kooperatifleri ile Ticaret İl Müdürlüğü arasında Hibe Desteği imza töreni gerçekleştirildi. Program sayesinde kooperatifler için projede yazılan gerekli olan ekipmanlar tedarik edilecektir. “

 

Kredi hacmi 12 trilyon 899 milyar lira oldu Kredi hacmi 12 trilyon 899 milyar lira oldu

İĞNELEME MAKİNASI, SALAMURA TANKI

“Keskin Kadın Girişimi, Üretim ve İşletme Kooperatif nohut, mercimek, kuru fasulye gibi ürünlerin paketlenebilmesi için iki adet paketleme makinası alınacaktır. Sulakyurt Kadın Girişimi, Üretim ve İşletme Kooperatifi ise, Turşu Atölyesi kurulabilmesi için Havalı Yıkama Makinası, İğneleme Makinası, Salamura Tankı gibi gerekli donanım alınacaktır. Karakeçili Kadın Girişimi, Üretim ve İşletme Kooperatif kooperatifimize ise, peynir yapımına yönelik makine alımı yapılacaktır.  Delice Kadın Girişimi, Üretim ve İşletme Kooperatif için kurmuş oldukları kafe-lokanta işyerleri için mutfak eşyaları, sanayi fırını vb. mal alımı yapılacaktır.

 

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK

“Hibe sözleşmeleri imzalandıktan sonra sözleşmeler bakanlığa gönderilecek. Hibe sözleşmeleri geçen hafta içinde İlçelerde Kaymakamlıklarda imzalandı. Bakanlığa imzalanan sözleşmeler gönderildi. Kooperatiflerimiz mal alım sürecine girdi. Kooperatiflerimiz ilgili firmayla alım sözleşmelerini imzalayıp, mal alımı yapıldıktan, alınan mal yerinde Müdürlüğümüzce görülecek rapor haline getirilecek ve Kooperatif ödeme talep formu ekinde, diğer belgeleri ile birlikte, Müdürlüğümüze ödemenin yapılması için müracaat edecektir. Evrakların incelenmesinden sonra Kooperatiflerin proje tutarının (KDV hariç)  %75 i oranında ödeme yapılacaktır” dedi. Haber: Kenan Kuzucu