Diş hekimleri etkinlikte buluştu

 

Hafta münasebetiyle ilimizde faaliyet gösteren Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dr. Dt. Abdullah Üçer, “Diş Hekimleri Günü” münasebetiyle etkinlik düzenledi.

 

DİŞ SAĞLIĞI ÖNEMLİ

Etkinlik çerçevesinde Sağlık Sen Şube Başkanı Recep Akdoğan yapmış olduğu açıklamasında; “Sağlık; sadece bireyin vücudunda hastalık ve sakatlığın olmayışını değil, kişinin bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasını ifade etmektedir. Bugün ülkemizde Bilimsel Diş hekimliğinin kuruluşunun 110.yılı 110 yılda Diş hekimlerimiz toplum ağız diş sağlığı ile ilgili önemli değişimlerin ve özellikle döner sermaye konusu olmak kazanımların olduğunu ifade etmek isterim”

 

SAĞLIK NOKTASINDA ÖNEMLİ BİR YER TUTMAKTADIR

“Ağız ve diş sağlığı genel sağlık noktasında önemli bir yer tutmaktadır. Birçok hastalık ağız ve diş sağlığının olmamasından ya da kötü olmasından kaynaklanmaktadır. Ağız ve Diş Sağlığı genel sağlık için ne kadar önem ifade ediyorsa Diş hekimlerimizde sağlık camiamız için en az o kadar önem ifade etmektedir. Toplum sağlığının önemli unsurlarından olan diş hekimlerimizin bu anlamlı gününü en kalbi duygularımla kutluyorum. Şahsım ve Yönetim Kurulum adına tüm diş hekimlerimize başarılar diliyorum.”

 

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI ÖNEMİ

En çok aldatan burçlar! En çok aldatan burçlar!

Diş ve diş eti hastalıkları ülkemizde ve dünyada en önemli sağlık sorunları arasındadır. Ancak hayatı doğrudan tehdit etmediği için gereken önem verilmemektedir. Ağız sindirim kanalının girişidir. Ağızdaki olumsuzluklar diş sağlığının bozulmasına, sindirimin olumsuz etkilenmesine yol açar. Ağızla aldığımız yiyecekler çiğnenip, tükürükle karıştırılarak yutulmaya ve sindirime hazır hale getirilirler. Ağız aynı zamanda konuşmaya yardım eder. Tat alma organı olan dilin; çiğneme, yutma, konuşma gibi çok önemli yan görevleri de bulunmaktadır. Dişlerin besinlerin parçalanması, öğütülmesi görevlerinin yanı sıra konuşmada ve görünümümüzde önemli etkileri vardır. Dişleri eksilmiş kişilerin bazı sesleri çıkarabilmeleri zorlaşır, çiğnemede ve/veya ısırmada da zorluk olur. Dişlerin gelişim süreci içerisinde ilk çıkan süt dişleri, daha sonra yerlerini kalıcı dişlere bırakır. Ağız ve diş sağlığında en önemli iki hastalık diş çürükleri ve diş eti iltihaplanmalarıdır. Diş eti hastalıkları kimi zaman diş yuvasının bulunduğu çene kemiğinin erimesine kadar ilerleyen bir etki yapabilir. Diş sağlığının bozulması vücuttaki diğer organları da etkileyebilir. Dişler neredeyse bütün sistemleri olumsuz etkileyen sürekli enfeksiyon odağı haline gelebilir ve kalp, böbrek, eklemler vb. yapılarda önemli sağlık sorunlarına yol açabilen enfeksiyonlara kaynaklık edebilir. Ağızda ve dişlerde yapısal ve işlevsel herhangi bir bozukluğun olmaması, ağız ve dişlerin görevlerini tam olarak yapabilmeleri durumu “ağız ve diş sağlığı”nın varlığını gösterir.

 

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI NASIL KORUNUR?

Diş hastalıkları ve diş sağlığının korunması açısından erken tanı çok önemlidir. Bu nedenle yılda en az iki kez diş hekimine muayene olunması önerilir.

Diş çürümelerinin önlenmesinde sularda yeterli flor olması, düzenli olarak dişlerin fırçalanması, diş ipi kullanılması, aşırı tatlı ve şekerli yiyeceklerden olabildiğince kaçınma bunlar yendiğinde mutlaka dişlerin fırçalanması, diş hekimi kontrollerine gidilmesi temel uygulamalardır. Diş eti hastalıklarının önlenmesinde de diş fırçalama ve düzenli diş hekimi kontrolleri önemlidir.

Dişlerde gelişim bozuklukları varsa erken dönemde özel diş hekimliği dallarında uzmanlaşmış birimlere başvurularak gerekli tedavi sağlanmalıdır.

Aşırı asitli ve şekerli yiyecekler mikroorganizmaların etkisini artırır. Dişler sert cisimlerle karıştırılmamalı, fındık, ceviz vb. kabuklu yiyecekler dişlerle kırılmamalıdır. Bunlar diş minesinin çatlamasına ve bakterilerin etkisinin artmasına neden olur. Diş minesinin koruyucu etkisi ortadan kalkar. Haber: Emel Selci