Kırıkkale’de kaçakçılık operasyonu! On binlercesi yakalandı Kırıkkale’de kaçakçılık operasyonu! On binlercesi yakalandı


Ekonomisi iyi seviye de olan ülkelerin emekli insanları gezi acenteleriyle turlara çıkıp farklı medeniyetleri tanırken, bizim ülkedeki erkek emekliler parklarda oturup simit yiyerek, kadın emekliler ise televizyon karşısında dizi,evlendirme programları ya da yemek programları izleyerek,hadi en lüks yaşayanı kadın arkadaşlarıyla gün gezerek vakit geçiriyorlar.
Bir ülkenin, insanına değer verdiği, yaşlısından anlaşılıyor aslında.Çünkü kişinin genel görüntüsü o insanın hayatının özetidir.Fransa´ya yapmış olduğum kısa bir gezintiden dolayı kapılıyorum bu düşünceye.Nüfusunun çoğunun yaşlı olduğu Fransa´nın, dinç ve bakımlı yaşlılarla doluydu sokakları.El ele tutuşmuş yaşlı çiftler,köpeğini gezdiren,cafelerde oturan,araba kullanan yaşlı kadınlar mevcuttu bol miktarda.Belli ki sağlıklı gençlik geçirmişlerdi.
Biz kendi meselemize gelelim.Türkiye gerçeğine.
İnsanlar çalışırken gelirine göre bir sosyal yaşam tarzı geliştirir.Bu yaşam tarzı köklü alışkanlıklar kazandırır.Emekli olduktan sonra sosyal yaşantısını yeniden dizayn etmek,alışkanlıklarını terk etmek zorunda kalacağı,maddi anlamda sarsacak derecede kesinti yapılır maaşlarından.Ekonomisi hazır değildir aslında emekliliğe.
Ve
Emekliye; ‘´alışkanlıklarını bitir,sen parayı ne yapacaksın yaşlandın artık´´denir adeta.Sosyal yaşantısından,ihtiyaçlarından feragatı istenir.Kısacası onlara birkaç yetkililer tarafından ‘´kısıtlayıcı´´ yeni bir hayat biçilir.
Hal bu ki bilinmez mi? Bilinir de göz ardı edilir emeklinin daha çok paraya ihtiyacının olduğu.
Nasıl mı?
Şöyle ki;
Emekli,emekli olduktan kısa bir zaman sonra yaşlı sınıfına girecektir.
Yaşlılık ne demek?
Sağlıklarının bozulup kendi kendilerine yetemedikleri döneme girdikleri süreçtir.Bu süreç ekonomi gerektirir.(Örneğin:Yaşlılıkta bütün dişler dökülecek,yenilenmek isteyecek.İyi bir hastanede,iyi bir diş yaptırmanın maliyetini herkes çok iyi bilir.)
Evet, kıymetli okurlarım!
Ülkede on bir milyona yakın emekli var.Maaşlarına yapılan yıllık zam miktarı bin TL´yi bulmuyor,ortalama sekiz yüz lira civarındadır.
Bu sekiz yüz lira ile ne gezi, ne diş, ne de temizlikçi.Hiç biri yapılamaz.Geziye gitmeyecek,temizliğini iyi,kötü kendisi yapacak.E dişini mecburen yaptıracak artık.Toruna,torbaya harçlık yirmi,otuz lira olacak fazlası olamaz zaten.
2015 seçimlerinde Kemal Kılıçdaroğlu ‘´iktidar olursam emekliye Ramazan ve Kurban bayramında olmak üzere iki ikramiye vereceğim´´diyerek vaatte bulunmuştu.Bu vaatlere AKP başbakan yardımcısı Mehmet Şimşek çeşitli açıklamalarla karşı çıkmıştı.
Bu açıklamalar şöyleydi;
__´´Kaynak göstersinler Nobel´e aday göstereceğiz´´,´´Cari açık patlar´´,´´Nereden borç bulacaklar´´,´´ Ülke krize girer´´,´´Kaynak göstersinler şapka çıkartalım.´´
Ve emeklilerin çoğu da zaten oyunu CHP den yana kullanmadı.Aylık elli lira zamma devam etme tercihi yaptı.
Tamam diyelim,
Emeklilerin 2015 seçiminde ki tercihlerine saygı duyalım ve bir bildikleri vardır diyelim.Ülkeyi düşünmüşlerdir diyelim.2015 seçimini orada bırakalım.
Gelelim, 2018 seçim vaatlerine.
Sayın Başbakanımız, Ramazan Bayramında her emekliye Bin TL bayram ikramiyesi verecek.Çok normal bir şey, gönlünden kopmuş,versin tabiî ki de.Emeklinin hakkı zaten.Bir lafımız yok buna, memnun oluruz hatta.Ayrıca bir önerim var.Emekliler aynen şu soruları sorsun lütfen!
__Kaynak nereden bulunacak?
__Ülke,cari açık mı verecek?
__Nerden borç bulunacak?
__Ülke, ekonomik krize mi girecek?
Benim öngörüm; Bu sorular emekliler ve bütün halk tarafından
iktidara yöneltileceği yönünde.
Neden derseniz?
Uyuyan dev uyanmış gibi gözüküyor.İkramiye gündemde ise anket sonuçları zorunlu kılmıştır Bin TL´yi.
Eğer hükümetten,bu sorulara makul ve mantıklı açıklamalar gelirse; hem şapka çıkartılır,hem de Nobel´e aday gösterilir derim.