'Yargı paketi' olarak anılan Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Meclis Genel Kurulu`nda kabul edilerek yasalaştı.Adalet ve Kalkınma Partisi bu kanunla aslında Şubat 2014`te çıkarttığı yasayı, 8 ay sonra yeniden değiştirmiş oldu.Muhalefetin `özgürlüklere darbe` olarak nitelediği yeni yasanın mimarlarından AKP Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, konu ile ilgili olarak açıklama yaptı. Milletvekili Can'Makul şüphe gerek Yargıtay içtihatlarında, gerek mukayeseli hukukta ve Avrupa Birliği üyesi devletlerde uygulanan bir şey. Fakat bu kavramın uygulanmasında sıkıntılar oldu, istismar edildi.Bir telefonla konut dokunulmazlıkları, kişi hak ve hürriyetleri ihlal edildi' diyen Can, 'Halbuki uygulayıcılar, makul şüpheyi ihbarın yanında yan emarelerle değerlendirselerdi sıkıntılar olmazdı' ifadesini kullandı.

Sıkıntılar ve istismarlar

Kırıkkale’de Ahmet Önal izdihamı! Kırıkkale’de Ahmet Önal izdihamı!

Bu tür sıkıntılar olduğu için 21 Şubat`ta 'somut delile dayalı kuvvetli şüpheye geçmek zorunda kaldıklarını' belirten Can, 'Fakat hakimler bu sefer de somut delile dayalı kuvvetli şüpheyle mahkumiyete yarayacak derecede bir delil arayışına girdi. Aramanın şartları oluştuğu halde arama kararları somut delile dayalı kuvvetli şüphe olmadığından bahisle reddedildi' dedi.Can, 'sıkıntıları ve istismarları' sıraladıktan sonra 'Tekrar makul şüpheye dönme zarureti oluştuğunu' ileri sürdü.Can 'İstediğiniz kadar mükemmel bir kanun çıkarın, uygulayıcılar elinde sıkıntılara neden oluyor. Teklifte birinci imza sahibi olarak diyorum ki, bizim makul şüpheden kastımız budur. Somut delile dayalı kuvvetli şüpheye neden geçtik, açıkladık. Geri niye sarfı nazar ediyoruz, hepsini anlattık. Bu anlamda uygulayıcı, kanunun gerekçelerine de bakarak bir birliktelik sağlayacak diye düşünüyorum' yanıtını verdi.

Avukat dosyaya erişebilmeli

AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can ayrıca, '17 ve 25 Aralık olayları, 21 Şubat`taki kanun teklifinin verilmesini tahrik etmiştir. 6-8 Ekim Kobani olayları da arama kararı verilemez hale geldiği için bu kanun teklifinin verilmesini tetiklemiş, tahrik etmiştir diye düşünüyorum' dedi.Yeni çıkan kanunda avukatlara da kimi kısıtlamaların getirildiğini hatırlatan Can, 'Ben de avukatım. Şunu özellikle söylememiz lazım, biz 21 Şubat`ta değişiklik yaparken işin gerçeği ölçüyü kaçırmışız. Soruşturmanın, dosyanın gizliliği esası, sınırlı hallerde olmalı. Avukat dosyaya erişebilmeli. Bu sınırlı halleri de eskiden ayrı olarak katalog suçlar kapsamına koyduk. Bir avukat olarak meslektaşlarımızın lehine bir düzenleme yaptığımız inancındayım' dedi.