ARAZİLER %38 AZALDI

Balışeyh Belediyesi ve Tapu Kadastro Müdürlüğü Işıklar ve Bey Obası Köylerinde imar uygulaması yaptı. Tarım arazisi olan 6000 dönüm arazinin, hiçbir yatırım söz konusu değilken sanayi ve ticari araziye çevrilmesi tepkilere neden oldu. Mücavir Alan dışına da taştığı ve bu nedenle kanun dışı olduğu iddia edilen imar uygulaması nedeni ile köylülerin emlak vergisi oranları da artırıldı. İmar uygulaması yapılırken daha önce Balışeyh Belediyesi daha evvel yaptığı imar uygulamalarında %5 ile %10 arasında düzenleme ortaklık payı alırken, bu imar uygulamasında %38 oranında ortaklık payı aldı. Yani vatandaşın tarım yaptığı araziye %38 ortak olundu.

Bakandan öğretmen atamasına ilişkin açıklama Bakandan öğretmen atamasına ilişkin açıklama

DAHA ÇOK VERGİ DAHA AZ TARLA

Ayrıca uygulama nedeni ile birçok vatandaşın tarlalarının yerlerinin değiştiği iddia edildi. Verimli tarlalarının, ekim biçim yapılamayacak alanlara taşındığını iddia eden köylüler imar uygulamasına tepki gösterdi. Hiçbir yatırımın söz konusu olmadığını ve bu arazilerin 100 yıl sonra ancak sanayi yatırımı göreceğini ifade eden köylüler “Araziniz değerleniyor diyorlar. Ne değerlenmesi? Ben 100 yıl sanayi arsası vergisi ödeyeceğim ama ortada sanayi yok! Tarım yapacağım bu arsada ama sanayi vergisi ödeyeceğim. Üstelik tarlam küçülmüş olacak dün 100 dönüm tarla ekerken bugün 60 dönüm ekeceğim. Vergimde daha yüksek olacak. Tarımı bu şekilde bitiriyorlar.” Diyerek tepkilerini dile getiriyorlar.

2.280 DÖNÜM ARAZİ NE OLACAK?

 Işıklar Köyü Muhtarı Ali Bedir´de uygulamaya tepki gösterirken “Balışeyh hiç büyümüyor ancak ne hikmetse mücavir alanı ve imarlı arazisi sürekli büyüyor. Daha önce bu araziler mücavir alana katıldı. Şimdi de imar uygulaması yapıldı. Köylünün tarlasının %38´ini belediye aldı. Peki, ne yapacak bu kadar araziyi belediye? Merak ediyoruz 6.000 dönümün %38´i 2.280 dönüm yapar. Ortaklık payı olarak belediye bu kadar araziyi vatandaştan isteği dışında aldı. 2.280 dönüm araziyi belediye ne yapacak? Soru bu! Okul mu yapacak? Park mı yapacak? Yoksa ihale ile satış mı yapacak? Sen ilçe merkezine yaptığın yerde %5 %10 al, uzaklardan %38 al. Belediyeye arsa lazımda ilçe merkezinde lazımdır, tarım arazilerinde değil.” İfadelerini kullandı.

 

BU KEPAZELİĞİ ENGELLEYECEĞİZ

Muhtar Bedir açıklamasının devamında “Köylünün hakkı gasp edilmiştir, baştan sona çelişkiler, baştan sona muammalar var. Muhtarlardan, köylülerden gizlenerek yapıldı tüm işlemler. Yapılan tüm uygulamalarda prosedür uygulanmamış, işlemler prosedüre uydurulmuştur. Birçok açık nokta tespit ettik. Kulağımıza çok nahoş şeyler geldi. Hepsinin takipçisiyiz. Sanayi Bakanımızdan ve Tarım Bakanımızdan randevu istedik. Savcılığa gerekli şikayetler yapıldı, araştırmalarımız devam ediyor, bulduğumuz bütün bulguları adli mercilere taşıyacağız. CİMER´e şikayet kampanyası yapacağız sesimizi Cumhurbaşkanımız duyacak, gerekir ise eylemler yapacağız. Bu kepazeliği engelleyeceğiz. Zaten imar uygulaması mücavir alan içerisinde yapılabilir. Bunlar mücavir alan dışına da taşmışlar. Belediye ve Kadastro bu işin sorumluluğundadır kim köylünün tarım arazini gasp ediyor ise kanun önünde bedelini ödeyecektir” ifadelerini kullandı.