Anayasa paneli

KÜ Kocatepe salonunda düzenlenen panele, Kırıkkale Vali Yardımcısı Mehmet Ali Aytaç ve Abdullah Aslaner, Kırıkkale Baro Başkanı Ayhan Yılmaz, KÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Çağlayan ve öğrenciler katıldı. Panelde konuşan TOBB Ekonomi Ve Teknoloji Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Tunç, siyasi partilerin bu süreçte toplamda 172 madde üzerinde görüşüp, 60 madde üzerinde mutabakata vardıklarını söyledi.

Önemli açıklamalar

Prof. Dr. Tunç, '112 madde ise şerhli maddeler olarak karşımıza çıkar. Temel hak ve hürriyetle ilgili 43 madde vardır. Yeni Anayasa Süreci insan odaklı, hak ve hürriyetlere büyük önem verilen bir süreçtir. 82 Anayasası otoriter ve bir darbe anayasası olduğu için eleştirilmekte ve bu yeni anayasa süreci insanı esas alan bir anayasa insanı yaşat ki devlet yaşasın mantığı sonucu oluşturulmaya çalışılan bir anayasadır' diye konuştu.

Anayasa beklentisi

Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez de 2011 yılındaki süreç kadar olumlu bir sürecin yaşanmadığını ancak komisyonun kendisinden beklenen anayasayı çıkaramadığını dile getirdi. Bu sürecin başlamasından sonra halkın bilinçlenmesi ve umudunun arttığını ve büyük bir kesimin yeni bir anayasa beklentisi içerisine girdiğini ifade eden Prof. Dr. Hakyemez, şunları söyledi:

Anayasa sorunu

'Türkiye`nin anayasa sorunu Osmanlı`dan Cumhuriyet Dönemine kadar süregelmiştir. TBMM Başkanının inisiyatifinde toplanan Anayasa Uzlaşma Komisyonu, 2011 - 2013 yılları arasında çalışmış ancak ne yazık ki bir anayasa çıkaramamıştır. Anayasanın yapılamamış olması bir hayal kırıklığıdır. Eğer süreç bitmese de yine bir sonuç çıkmayacağı görüşündeyim. Çünkü anayasa yapımında uzlaşmayla hareket edilmez.

Zihniyet değişmeli

4 partinin ortak görüşü ile bir anayasa yapılabilseydi, zaten bugüne kadar birçok sıkıntı yaşanmazdı. Yani 4 partinin uzlaşmasıyla bir anayasa yapılamaz. Süreç şimdilik umutsuz olsa da gelecekte değişecektir. Süreçteki önemli kazanımlardan biri de insan onuruna önem verilmesidir. Bu iş siyasi partilere bırakılmayacak kadar önemlidir. Dünyanın en iyi anayasasını da getirsek zihniyetimiz değişmediği sürece hiçbir şey olmaz.'