ZAMLAR ÇİFTÇİYİDE VURDU

Son aylarda gelen zamlar tüm kesimi olduğu gibi çiftçiyi de derinden etkiledi. Bir yandan tohumlarını toprakla buluşturan çiftçiler diğer yandan ise gübresiz tohum ekmeye başladı. Gübrenin çok pahalı olduğunu çiftçinin ise daha az gübre isteyen ürünlere yöneldiğini söyleyen Başkan Harun Sümer, “Daha önce çok az gübre verdikleri mercimeğe hiç vermemeye başladılar”

 GÜBREDEKİ FİYAT ARTIŞI EKİM DESENİNİ DEĞİŞTİRDİ

İnternet kullanıcıları için en iyi arama motorları İnternet kullanıcıları için en iyi arama motorları

Gübrenin pahalı olmasından kaynaklı mercimek ve nohut alanlarının arttığını dile getiren Başkan Sümer, “Gübredeki fiyat artışı ekim desenini değiştirdi. Son 17 aydan bu yana gübreye 37 kez zam geldi. DAP gübre fiyatı 3 bin TL´den 14 bin 200 liraya yükseldi. Önümüzdeki yıl şöyle bir endişemiz var; buğday ekim alanları azaldığı için muhtemelen Türkiye´de üretilen toplam buğday miktarı düşecek ve ithalatı daha çok artacak”

 Sümer, çiftçilerin şu anda en büyük sorununun yüksek girdi maliyetlerden dolayı ekim yapamamak olduğunu ifade eden Sümer, çiftçilerin borçlanarak ekim yapabildiğini aktardı.

 BORÇLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMADI

Kuraklık desteklemelerinin ve 2021 yılının sertifikalı tohum desteğinin daha ödenmediğini dile getiren Başkan Sümer, “Sertifikalı tohum kullanımında da bölgemizde bir nebze de olsa düşüş oldu. Bu durum da sertifikalı tohum fiyatlarının artışından kaynaklandı. Yine çiftçilerin Ziraat Bankası borçlarında halen bir değişiklik yapılmadı” dedi. Haber: Kenan Kuzucu