Rüzgara kapılan çocuk, balkon demiri arasında mahsur kaldı Rüzgara kapılan çocuk, balkon demiri arasında mahsur kaldı


Destek verdi

Proje yürütücüleri Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr.Yurdagül Erdem, Öğretim Görevlisi Elif Aşık, Yrd. Doç. Dr. Fatma Elibol ve Yrd. Doç. Dr. Aygen Çakmak koordinatörlüğünde ve yardımcı araştırmacılar projeye destek verdi. Dr. Erdem' Projemizin ismi Kelebek etkisi: Bir dokunuş da siz yaratın projesi. Bu proje engelliler destek programı EDES kapsamında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından finanse edilen bir projedir. Kırıkkale ilinden 8 tane proje bu bağlamda geçti. Kelebek etkisi projesinde biz 6 öğretim üyesi olarak yer alıyoruz.''şeklinde konuştu.

Eğitim aldık

Prof. Dr. Yurdagül Erdem ' Kelebek etkisi derken, nerden yola çıktık. Kelebek etkisi ne demektir. Çıkış noktamız neydi? Bu konuyla konuşmak isterim. Biz bu ismi koyarken, Edward Lorenz'in Kaus teorisinden yola çıktık. Bu teori derki, bir sistemde başlangıçtaki küçük saptamaların gelecekte çok büyük ön görülemeyen şeylere sebep olduğunu var sayar ve buna kelebek etkisi denir. Dolayısıyla biz bu projemizin içinde bir dokunuş yaparak, bir dokunuş oluşturarak daha sonra bu dokunuşun bizim bile varsayamayacağımız şekildeki büyük dokunuşlara büyük kitlelere ulaşmasını ön görerek ben ve arkadaşlarım bu projeye başladık. Geçen sene Dünya Sağlık Örgütü ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı' nın ortak bir projesi kapsamında engellilerin birey merkezli planlanması ve topluma yeniden katılımı ile ilgili eğitim aldık.''diye konuştu.

Öğrencilerimize aktaracağız

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Erdem 'Bu projemizin içerisinde birey merkezli eğitim planlandı. Eğitimi önce okulumuzdaki proje ekibimizdeki öğretim elemanlarına daha sonra öğretim elemanlarının oluşturduğu bir eğitim ekibiyle de öğrencilere aktarmayı amaçlıyoruz. Dolayısıyla bizim bir dokunuşumuz proje ekibimizdeki herkesin belli dokunuşlarıyla yaptıkları eğitimlerle öğrencilere dağılmasını ve bu şekilde dokunuşlar oluşturulmasını bekliyoruz.''

1200 öğrenci

Dr. Erdem 'Neden Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencileri? derseniz Sağlık Bilimleri Fakültemizde hemşirelik, çocuk gelişimi, fizyoterapi ve rehabilitasyon, sağlık yönetimi, beslenme ve diyetetik gibi sağlık alanında profesyonel olarak yetişen öğrenciler bulunmaktadır. Bu öğrenciler engelliler ve toplumun içersinde, meslek yaşantılarında birebir çalışma imkanı olduğu için özellikle bizim kendi öğrencilerimizi bu şeklide bir eğitimden geçirmemiz daha sonra çalıştıkları meslek yaşantılarında birlikte çalıştıkları diğer profesyonellere rol model olması açısından önemli olacağını düşünmekteyiz. Bu şekilde 1200 civarında öğrencimizin onların engellilerle ilgili birey merkezli yaklaşımları konusunda bilgi düzeylerini ve tutumlarını ölçmeyi; drama, sanat terapi ve konferanslar düzenleyerek farkındalıklarını artırmayı hedefliyoruz. Dolayısıyla biz bir dokunuyoruz, onların binlerce dokunuş yapmalarını bekliyoruz. Buna kelebek etkisi diyoruz.