ORGANİK BAL ÜRETİMİNE GEÇTİM

TANAP´tan hibe alan Aydın Payar, ‘Arıcılıkta Zirveye Yolculuk´ projesi kapsamında Kırıkkale´den tonlarca organik bal üretiyor. Arıcılığı iş olarak değil insanlara hizmet olarak gördüğünü söyleyen Payar, “Telaşımız da toprak ananın karnına girmeden önce insanlığa hizmet etmek. Para kazanma hırsı vicdanın önüne geçmişse iyi bir iş yapmayı düşünemezsiniz. Türkiye´de ve dünyada arıcılığı araştırdım ve organik arıcılık diye bir sistem olduğunu gördüm. Bizim yaptığımızdan daha faydalı ve doğru olduğunu düşündüğüm için organik bal üretimine geçtim”

 

KOVANLAR EVİMİZ GİBİ TEMİZ TUTULMASI GEREKEN YERLER
Tüm ürünlerinin sertifikalı olduğunu kaydeden Payar, “Arı kovanlarımızın çevresinde ilaçlı tarım alanı yok. Ana yollara yakın bir yerde de olmaması gerekiyor. Egzoz dumanı gibi kötü gazlar buraya ulaşmıyor. Kovanlar evimiz gibi temiz tutulması gereken yerler. Tüm kovanlarımızı da organik üretime uygun hale getirdik. Hiç bir aşamada ilaç kullanmıyoruz” diyor.

 

15 LİRAYA BAL SATILMAZ

Kırıkkale’de gıda ve yem işletmelerine sıkı denetim Kırıkkale’de gıda ve yem işletmelerine sıkı denetim

Tüketiciyi arı ürünlerindeki sahtecilik konusunda da uyaran Payar, “İnsanlar NASA´dan izin aldıklarını söyleseler balı da Mars´tan getirseler hiç bir balın kilosu 200 liranın üstünde satılamaz. Bu dolandırıcılıktır. Keza 10-15 liraya da bal satılmaz. Buna dikkat etmek gerekir. İnsanlar aldıkları ürünün ardına düşmeli. Üstünde organik etiketi olan her ürüne de kanmamak lazım. Devletin bu konuda denetimlerini arttırması da şart” dedi.