Maalesef yeryüzü bugün vahşet zare bir hale büründü. İslam coğrafyası zalimin zulmü altında inleyen mazlumlarla dolup taştı. Filistin´den Arakan´a Doğu Türtkistan´dan Suriye´ye Irak´tan Libya´ya birçok ülkede Müslümanlar sıkıntılar ile boğuşuyor. Mazlumun imdadına ise asırlardır olduğunu gibi yine Anadolu´nun cömert, alicenap yetişiyor. Dişinden tırnağından arttırdığını mazlum kardeşleri ile paylaşan Anadolu insanının yardım eli ise Ayyıldız Yardım Derneği oluyor. Henüz 1 yıl yaşında olan Ayyıldız Yardım Derneği faaliyetlerini mazlumun olduğu her coğrafyada sürdürüyor. Biz de bu yardım seferberliğine bir nebze de olsa katkımız olması için Ayyıldız Yardım Derneği´nin Genel Başkanı Seyit Ahmet Acar ile güzel bir röportaj gerçekleştirdik. Acar, bize dernek ile ilgili çarpıcı bilgiler veriyor:

HAYIR VESİLESİYLE BİR ARAYA GELDİK

Dernek Başkanı Seyit Ahmet Acar “Ayyıldız Yardım Derneği 3-5 arkadaşın oturup “ne yapalım? Hadi bir dernek kuralım” demesi gibi bir kuruluş aşaması yaşamadı. Tam aksine, birbirini tanımayan ama ortak değerler dünyasında buluşan, vicdani yükümlülüklerini birbiriyle aynı bilen, benzer faaliyetleri benzer alanlarda farklı kurumlarda gerçekleştirmeye çalışan insanlar bir hayır vesilesiyle bir araya geldiler. Bu birliktelikte, ortak değerler dünyası ve hareket stratejileri konuşuldu. Daha sonra iş üstünde bu insanlar birbirlerinin yoğurt yiyişini yıllar içinde tanıdılar ve birkaç farklı projede beraber çalıştılar. Tüm bunların akabinde bir dernekleşme yoluna gittiler. Ne kadar böyle tarif etsek de tabi ki içimizde çok sıkı, onlarca yılı devirmiş dostluklara sahip olanlarımız da var. Ama bizim dernek olarak hedefimiz tabi ki dostlarla muhabbetimizi arttırmak değil, mazlum coğrafyalara yardım noktasında katkı sağlamaya çalışacak tüm hayırseverlerin operasyonlarımıza katılımını sağlamaktır.

EĞİTİMDEN SAĞLIĞA KADAR

 Ayyıldız Yardım Derneği´nin 1 senelik bir geçmişi olsa da yönetim kurulumuz ve temsilciliklerimiz çeşitli sivil toplum örgütlerinde/kamu kurumlarında yöneticilik yapmış tecrübeli isimlerden oluşmaktadır. Dolayısıyla, dernek olarak yardım yapmak istediğimiz tüm faaliyet alanlarında uzman kişilerle çalışma yürütmekteyiz. Çalışma alanlarımıza baktığımızda eğitimden sağlığa, gıdadan giyime, temel su ihtiyaçlarından araç-gereç teminine, oyuncaktan kadınsal ihtiyaçlara varıncaya kadar her noktada yardım faaliyeti yürütmekteyiz.

BÖLGEYE GÖRE YARDIM KAMPANYASI

Bu ihtiyaçlar, elbette bölgeye göre değişkenlik göstermektedir. Hâl bu olunca da “biz sadece şu yardımları yapıyoruz” demek gibi bir lüksünüz olmuyor. Örnek olarak, Arakan´da şimdiye kadar onlarca su kuyusu açılışını hayırseverlerimizin yardımlarıyla gerçekleştirdik. Şimdi, biz sadece su kuyusu açan bir dernek olsaydık Türkiye´de yapacağımız yardımlarda ne durumda olurduk? Kendimize çalışma alanı bulabilir miydik? Türkiye´de su kuyusu ihtiyacı var mıdır? Dolayısıyla, kampanyaları yardım yaptığımız bölge ve bölgedeki halk belirliyor diyebiliriz.

                 

YARDIMA MUHTAÇ TEK BİR MÜSLÜMAN BİLE

 Biz de bu kampanyalara ulaşabildiğimiz kadar hayırseverimizi de ortak ederek katılım sağlıyoruz. Şuana kadar Kırım, Makedonya, Suriye ve Arakanda çeşitli (su kuyusu, kurban, gıda kolisi, sünnet gibi) yardım kampanyaları gerçekleştirdik. Daha geniş katılımlı ve daha kapsamlı olacak kampanyalarla önümüzdeki senelerin çalışmalarını da şimdiden sürdürüyoruz. Yeryüzünde yardıma muhtaç durumda olan bir tek Müslüman bile bizim uykularımızı kaçırıyor. Gönül ister ki her birine tek tek, isim isim ulaşalım ve ne gerekiyorsa bu kardeşlerimiz için yapalım. Ama netice itibariyle bu da uygulamada mümkün bir durum değil.

BU İNSANLAR BİZİM AHİRETİMİZ

Aşırı yağışlar tarım arazilerine zarar verdi Aşırı yağışlar tarım arazilerine zarar verdi

Meseleyi şu şekilde okumakta fayda var bu insanlar yalnız bizim kardeşimiz ya da sorumluluğumuz değil, bu insanlar bizim ahiretimiz. Bu insanlar inancımıza göre elbette ki kaderlerinin gereği büyük bir sınavın içerisine dünya hayatlarında gark olmuşlar. Ancak şunu iyice kavramalıyız ki: Bu sadece onların sınavı değil! Bu aynı zamanda bizim de sınavımız. Esasen, biz bu coğrafyalara yardıma muhtaç Müslümanlar gözüyle de bakmıyoruz. ‘Yaradılanı severiz Yaradan´dan ötürü´ anlayışıyla bu coğrafyalarda mücadele içerisindeyiz.

                 

MUHTAÇLIĞIN IRKI MEZHEBİ OLMAZ

Muhtaçlığın dini olmaz. Açlığın ırkı, mezhebi olmaz. Dinen tüm bu değerleri öncelerken akraba topluluklarımız ve soydaşlarımızın daha önce bir bayrak altında yaşam sürdüğümüz Ayyıldızlı bayrağın gölgesinde bir nefes almak için kalbi atan kader ortaklarımızın dertlerini elbette ki önceliyoruz. Tüm bu muhtaç durumdaki kardeşlerimize yardım ulaştırmak anlamında tam performans elde etmek için öncelikle daha fazla ve daha kaliteli iletişim ortamları oluşturmamız gerekiyor. Üsküp´te yaşayanın Telafer´deki kardeşini, Kerkük´te yaşayanın Tebriz´deki kardeşini özlediği, düşündüğü ve düşlediği bir dünya gerek. Ancak bu şekilde birbirimizin dertlerine daha hâkim olabilir, anlık haber alabilir, birbirimize yardıma koşabiliriz.

                 

YARDIM DERNEKLERİ ARINDIRILSIN

Burada bir diğer önemli husus ise yardım derneklerinin bazı kirli odaklarca yerle bir edilmiş olan güvenilirliklerinin geri kazanılması ve yardım derneklerinin hâlâ mevcut ise içindeki çürük elmalardan ivedilikle arındırılmasıdır. Bizim en çok önem verdiğimiz hususlardan biri de budur. AYYILDIZ Yardım Derneği hiçbir siyasi oluşumun, cemaat-tarikat vs gibi yapıların çemberi içerisinde değildir, olmayacaktır. AYYILDIZ Yardım Derneği resmî olarak yalnızca Türkiye Cumhuriyeti Devleti´ne vicdani olarak da yalnızca Cenab-ı Allah´a bağlıdır. Bu iki gücün haricinde kalan hiçbir güç derneğimizin faaliyetlerini belirlemeye, değiştirmeye ya da dönüştürmeye yeterli değildir.

MİLLETİMİZ ŞER ODAKLARINI YENDİ

Şer odaklarından beslenip büyütülen fitne tohumları, görünürde yardım derneği esasında kirli organizasyonların parçası olan, yaptıkları işleri bir de arlanmazca Allah (c.c)´ı şahit tutan üç beş kendini bilmezin oluşturduğu oluşumlar milletimizin vakıf kültürünü ve coğrafyamızdaki yardım faaliyetlerini dinamitlemişlerdir. Ancak milletimiz, feraset ve kararlılığını bu konuda da ortaya koyarak yine mazlum coğrafyaların yanında olmak basiretini hamdolsun ki göstermiştir” dedi. Haber: Emel Selci