Şüheda ÇETİN


ÖDEV NEDEN VERİLİR?

ÖDEV NEDEN VERİLİR?


   Ödevin kelime anlamı öğretmen tarafından öğrencilere verilen ev çalışmalarıdır. Ödevin amacı öğrenmeyi kolaylaştırmak, öğrenilenleri tekrar etmek, yeni öğrenilecek konulara ön hazırlık yapmak gibi birçok olumlu katkısı bulunmaktadır. İlkokul ve ortaokul sürecinde sık sık verilen ödevler ilerleyen eğitim kademelerinde azalmaktadır. Yerine daha kapsamlı proje, araştırma türünde grup ödevleri yer almaktadır. 

  Ödevler öğrencinin başarısında büyük rol oynamaktadır. Ancak gelişen teknoloji ile öğrenciler ödev için çabalamak, emek vermek yerine internetten hazır bir şekilde kopyala-yapıştır şeklinde yapmaktadır. Bu durum öğrencileri tembelleştirmektedir. Ödevin öğrencilere en büyük katkısı araştırma yapma, problem çözme becerilerini geliştirmektir. 

  Anne babalar çocuğun ödevlerini takip etmeli ve gerekli durumlarda destek vermelidir. Bu destekle kastedilen ödevi anne, baba, abi, abla ya da başka birinin yapması kesinlikle değildir. Ödevi yapmakta zorlanan çocuğa ipuçları vererek, araştırma yollarını göstererek destek olmalıdır. 

Unutmayalım ki ödev çocuğa yük olsun diye değil eğitimine ve öğretimine olumlu katkıda bulunsun diye verilmektedir. 

                                                                                           Şüheda ÇETİN

                                                                      -Okul Öncesi Öğretmeni

-Özel Eğitim Uzman Öğretici