Şüheda ÇETİN


ELİMİ BIRAKMA YAVRUM

ELİMİ BIRAKMA YAVRUM


   Yolculuk ebeveynin korkulu rüyası olabiliyor. Uzun yolculuklar, sıra beklemeler stresli hale gelebiliyor. Bu durumda bir de çocuğunuzu kaybettiğinizi düşünün. Bu durumla karşılaşmamak için yolculuktan önce önlemler almanız gerekmektedir.

    Yolculukta yanımızda çok valiz olursa, çocuğumuzla ilgilenmemiz, gözümüzün önünde olması, valizlerle ilgilenmekten çocuğumuzu kaybetmeye varana kadar gidebilir. Dikkat etmemiz gereken ilk kural yanımıza çok valiz almak yerine az valiz alarak ve onlara da üzerine sizin olduğunu belirten etiketler yapıştırarak, valizlerin içinden hemen bulup almanızı kolaylaştıracaktır.

   İkinci bir kural ise çocuğunuzu valizlerin, eşyaların başında bir yere bırakıp gitmeyin. Unutmayın çocuğunuz sizin canınızdır. Valiz bekleme yardımcınız değil. Çocuğunuzu valizlerin başına bırakıp bir yere gittiğinizde çocuğunuz sıkılıp sizi aramaya gidebilir. O sırada geldiğinizde yerinde bulamadığınızda kabus başlar. Bir de çocuk kaçırma olaylarının arttığı bu dönemde, hırsızlar otogarlarda, parklarda, piknik alanlarında, AVM´lerde yalnız olan çocuklara yönelmektedir.

   Çocuğunuzla birlikte bir yere gittiğinizde elini bırakmamasını, gözünüzün önünden kaybolmaması için “Seni göremezsem korkarım, çok üzülürüm.” Diyerek gözden uzaklaşmaması gerektiğinin mutlaka söylemelisiniz. Umarım hiçbir ailenin ve çocuğun başına böyle bir olay gelmez. Gelmemesi için çocuğunuza:” Yanına bir yabancı geldiğinde, tanımadığın birisi yaklaşırsa, seni parka götüreceğim, seni annene-babana götüreceğim derse inanmamalısın çünkü biz bir yabancı ile seni aldırmalıyız.” demelisiniz. Eğer birisi böyle bir şey yaparsa yüksek sesle: “Yardım edin, ben bu kişiyi tanımıyorum!” diye bağırmasını söylemelisiniz. Çocuğunuza mutlaka telefon numaranızı, ev adresinizi öğretmelisiniz.

   Başınıza böyle bir olayın gelmemesini umut ederek gerekli önlemleri almanız hem sizin için hem de çocuğunuz için unutulmayacak vahim bir olayı yaşamanın önüne geçmenizi sağlar.