Şüheda ÇETİN


ÇOCUĞUNUZA BUNLARI ASLA YAPMAYIN-1

ÇOCUĞUNUZA BUNLARI ASLA YAPMAYIN-1


1.Çocuğunuza prens/prenses gibi davranmayın!

Çocuğunuz elbette sizin kıymetlinizdir. Ancak çocuğunuza sevginizi gösterirken anne-baba olarak otoriteyi kaybetmemeli, evin patronu çocuğunuz olmasına izin vermemelisiniz. Evde prens/prenses gibi yetiştirilen çocuklarda, evde alınacak bütün kararlarda ona danışılır. Evde kontrol kendisinde olan çocuk, okula başladığında da sınıftaki kontrolün kendisinde olmasını isteyecektir. Bunun mümkün olmadığını görünce de okulda uyum problemleri yaşayacaktır.

2.Yaptığı hatanın sorumluluğunu vermekten kaçınmayın!

Elbette hata yapacak, dağıtacak, dökecek, kıracak. Ancak bunları yaptığında hemen azarlamak yerine neden böyle olduğu konusunda konuşun. Nerede hata yaptığını, nerede dikkatli olması gerektiğini bilsin ki sonraki davranışlarında hata yapmamaya çalışsın. Yaptığı hatanın sonucunda sorumluluk alsın. Evde duvarları mı çizdi? Öncelikle neden bunu yaptığını öğrenin, duvar çizmek yerine alternatif boyamaları gösterin ve çizdiği duvarı silmesi için eline bir bez verin ve silmesine yardım edin. Böylelikle yaptığı hatanın farkına varacak ve daha dikkatli olacaktır.

3.Sürekli hediye almayın!

Çocuğunuza sürekli, her istediğinde istediği oyuncağı alırsanız doyumsuz çocuk yetiştirmiş olacaksınız. Yeni oyuncak, çocuk eski oyuncaklarından sıkıldığı için değil bir ödül olarak alınmalı. Bir davranış öğretilirken, ödül olarak istediği oyuncak alınacağı söylenerek çocuğun o davranışı hayatına geçirmesi sağlanmalıdır.

Şüheda ÇETİN

  • Okul Öncesi Öğretmeni
  • Özel Eğitimde Uzman Öğretici
  • Oyun Terapisti
  • Çocuk Resimlerini Yorumlama Uzmanı