GÜNCEL HABERLER

KKÜ’DE DEĞERLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

Abone Ol

KKÜ Kalite Koordinatörlüğü, akreditasyon sürecinin önemli göstergelerinden olan akademik performans, ölçme ve değerlendirme konularında tecrübe paylaşımı yapmak ve fikir alışverişinde bulunmak üzere Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi öğretim üyeleri ile bir araya geldi.

TOPLANTIYA BÜYÜK İLGİ

Şehit Aydın Çopur Konferans Salonu’nda yapılan toplantıya Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Ali Payıdar Akgüngör, Prof. Dr. Süleyman Ersöz, Kalite Koordinatör Yardımcıları Öğr. Gör. Nursal Koca ve Öğr. Gör. Dr. Adem Pehlivanlı, akademik ölçme ve değerlendirme konularında çalışmaları olan, bölüm ve fakülte akreditasyon süreçlerinde yer almış Prof. Dr. Doktor Güvenç Arslan, Prof. Dr. Atike Tekeli Kunt, Doç. Dr. Adnan Aktepe, Doç. Dr. Safiye Bilican Demir, Doç. Dr. Ahmet Keskin, Öğretim Görevlisi Nuri Sofi ile akademik ve idari personeller katıldı.

KALİTE ÇALIŞMALARININ SONUCU

Programın açılış konuşmasını yapan Kalite Koordinatör Yardımcısı Öğr. Gör. Nursal Koca “Akademik ölçme değerlendirme ve performans, üniversiteler arası rekabet konusunda önemli bir gösterge olarak karşımıza çıkıyor. Kalite çalışmalarının sonucunda eğitim- öğretim yapan, araştıran ve hizmet sunan üniversiteler açısından önemli bir kalite ölçütü olmaya başlamıştır. Üniversitelerde verilen derslerin, yapılan araştırmaların ve sunulan hizmetlerin değerlendirilmesi, bu alanlardaki olumsuz yanların iyileştirilmesi ve ödüllendirmenin yapılması düzenli bir performans değerlendirmesi sayesinde olanaklı görülmekte bu neden kalite koordinatörlüğü olarak akademik ölçme değerlendirme konusunda uzman akademisyenlerle bir çalışma başlattık. Bugün de çalışmalarımızın sonucunda pilot fakülte olarak belirlenen Mühendislik ve Mimarlık Fakültesindeyiz. Burada elde ettiğimiz tecrübe ve verilerle, akademik birimlerimizle toplantılar yapmaya devam edeceğiz. Bütün akademik birimlerimizin performansının değerlendirileceği bir sistem kurmayı amaçlıyoruz. Burada da sizlerin katkısını önemsiyoruz. Katılımlarınız için teşekkür ediyorum” dedi.

DİĞER BÖLÜMLERDE AKREDİTASYON ÇALIŞMALARINA DAHİL OLACAK

Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MÜDEK) ve akredite olmanın avantajları konusunda bilgi veren Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Ali Payıdar Akgüngör, “Bütün üniversiteler bir rekabet içinde olduğu için kalite standartlarımızı yükseltmemiz gerekiyor. Daha önce fakülte genelinde bizlerin MÜDEK çalışmaları olmuştu. Geçen sene Endüstri Mühendisliği Bölümümüz, MÜDEK çalışmalarına pilot bölüm olarak başladı. Bunun akabinde diğer bölümlerimiz de çalışmaların içine dahil olacak. Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MÜDEK), farklı disiplinlerdeki mühendislik eğitim programları için akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yaparak mühendislik eğitiminin kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunmak amacıyla faaliyet gösteren bağımsız bir kuruluştur. MÜDEK, 2007 yılından itibaren YÖK tarafından yükseköğretim kurumlarının mühendislik programlarında ulusal, sektörel ve program yeterlilik odaklı ulusal bir kalite güvence kuruluşu olarak resmen tanındı” dedi.

Dekan Prof. Dr. Ali Payıdar Akgüngör, MÜDEK akreditasyonunun öğrencilere uluslararası tanınırlığı olan bir diploma, daha nitelikli uluslararası mühendislik eğitim standartlarını sağlayan bir programdan mezun olduğunun belgelenmesi, sektörde daha kolay ve iyi bir iş bulma şansı, farklı ülkelerde akreditasyon ajansı tarafından karşılıklı tanınma, ulusal ve uluslararası eğitim kurumlarında yüksek lisans kabulünde avantaj sağlama gibi yararlar sağladığını ifade etti.

Dekan Prof. Dr. Ali Payıdar Akgüngör, MÜDEK akreditasyonunun yüksek öğretim kurumları açısından uluslararası tanınırlık, daha başarılı öğrencilerin programa başvurması, lisans programlarının kalitesi hakkında güvenilir bilgi vererek mezunlarının lisansüstü programlara kabulünü desteklemesi ve kurumun kendisini daha iyi tanıyıp geliştirmesi adına önemli olduğunu söyledi.

AKREDİTASYON ŞARTLARINI SAĞLAYABİLECEĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUM

Üniversite Endüstri Mühendisliği Bölümü adına MÜDEK’e akreditasyon başvurusunda bulunan Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman Ersöz, dinleyicilere akreditasyonun önemini ve MÜDEK’in akreditasyon başvurusunda dikkate aldığı hususları anlattı.

Prof. Dr. Süleyman Ersöz konuşmasında “Biz Endüstri Mühendisliği bölümü olarak hizmet kalitesi noktasında iyi bir noktada olduğumuzu düşünüyorum. Çünkü yıllardır toplam kalite yönetimini anlatıyoruz ve bu konuda sahada çok sayıda uygulamamız var. MÜDEK’in temel felsefesi olan sürekli iyileşme bizim başlıca konularımız arasında yer alıyor. Hizmeti anlatmak, hizmet kalitesini ölçmek için Doç. Dr. Adnan Aktepe ile yazdığımız “Hizmet/Servis Sistemleri” adlı kitabımız var. İşin odağında, merkezindeyiz. Öğretim üyesi arkadaşlarımız öğrenci odaklı çalışmalar sürdürüyorlar. Bütün bunlara rağmen bizlerin MÜDEK’in Akreditasyon Kurulu’ndan geçmemiz gerekiyor. Tanınabilirlik için, yurt içinde ve yurt dışında geçerli bir diploma sahibi olabilmek için buna ihtiyacımız var. Hatta son iki yıldır, tanışma haftalarında öğrenciler bizlere akredite olup olmadığımızı soruyor. Bölüm olarak fakültemizin diğer bölümlerine her türlü desteği vermeye hazırız. Fakülte olarak akreditasyon şartlarını sağlayabileceğimizi düşünüyorum” dedi.

Konuşmaların ardından akademik ölçme ve değerlendirme konularında çalışmaları olan, bölüm ve fakülte akreditasyon süreçlerinde yer almış Üniversite öğretim üyeleri Prof. Dr. Doktor Güvenç Arslan, Prof. Dr. Atike Tekeli Kunt, Doç. Dr. Adnan Aktepe, Doç. Dr. Safiye Bilican Demir, Doç. Dr. Ahmet Keskin ve Öğretim Görevlisi Nuri Sofi; ölçme ve değerlendirme, akademik performans ve akreditasyon süreçlerine ilişkin Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi akademik personeliyle görüş alışverişinde bulundu ve sorularını cevapladı. Haber: Çağlar Atmaca