KAMU BİNALARINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ
Ülkemizde 'Kamu Binalarında Enerji Verimliliği' projesi kapsamında Kırıkkale´deki 750 öğrencinin eğitim gördüğü 25 derslikli Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesine kurulumu yapılan güneş enerjisi sistemiyle okulun elektrik tüketiminin neredeyse yüzde 100´e yakını karşılanıyor. Okul binasında hayata geçirilen proje, Milli Eğitim Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GİZ) firması ortaklığı ile yürütülen bir proje.
385 VAT KAPASİTELİ 146 GÜNEŞ PANELİ YERLEŞTİRİLDİ
Okuldaki yenileme çalışmaları kapsamında okulun çatı kısmına 385 vat kapasiteli 146 güneş paneli yerleştirildi. Ayrıca binanın ısı kaybını önlemek için de dış yalıtımı tamamen yenilendi. Projenin hayata geçirilmesinin ardından 2021 yılının nisan ayından itibaren elektrik üretmeye başlayan okulda, 2021´de 57 bin 923, yılın ilk iki ayında ise 4 bin 884 kilovat, şubat ayında da bin 966 kilovat elektrik üretimi gerçekleştirilmiş oldu. Millî Eğitim Müdürü Tüfekçi, sistemle ilgili olarak basın mensuplarına yaptığı açıklamada, okulun yüksek standartlı okul haline dönüştürüldüğünü belirtti.
DERSLİKLER HAVA KALİTESİNİ ÖLÇEN CİHAZLAR İLE DONATILDI
Enerji tüketiminin sistem sayesinde en aza indirildiğine dikkat çeken Tüfekçi, 'İçinde bulunduğumuz Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisemiz aslında 1987 yılı yapımı. O dönemde Millî Eğitim Bakanlığımızın tip projelerinden birisi . Eski bir binamızdı. Daha sonra 2021-2022 eğitim öğretim yılından itibaren bakanlığımız tarafından kamu binalarının enerji verimliliği projesi ile ilgili yenilenerek yüksek standartlı okul halini aldı. Bu çerçevede enerji tüketimi en aza indirgendi. Lavabolarımızda sensörlü musluklar mevcut. Derslikler ise hava kalitesini ölçen cihazlar ile donatıldı.' dedi.
SADECE KIRIKKALE´DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Elektrik faturasının sıfır seviyesinde olduğunu belirten Tüfekçi, 'Enerji verimliği ile ilgili okulumuzda elektrik tüketim takibi, su tüketim takibi, doğalgaz tüketim takibi, elektrik faturalarındaki reaktif ceza takibi, iç hava kalitesinin ölçümü, kişi başı tüketim sarfiyatların hesaplanması ve raporlanması, referans bina ile birlikte enerji performansı yönünden de kıyaslanması amaçlanmaktadır. Bu yapılan sistemle birlikte yaz döneminin en az 6 ayında elektrik enerjisinin yüzde 100´ü, kış döneminde ise yüzde 90´nın üzerinde tasarruf sağlanmakta. Okulumuzun şuan itibariyle elektrik faturası sıfır denilecek seviyede. Bu proje bakanlığımız tarafından sadece Kırıkkale´de gerçekleştirildi.'
Tüfekçi, okulda yapılacak analizler sonrasında Millî Eğitim Bakanlığı tarafından ülke genelinde yaygınlaştırılmasının düşünüldüğünü de sözlerine ekledi. Haber: Kenan Kuzucu