GÜNCEL HABERLER

Alo 130 ürün güvenliği şikayet hattı

Abone Ol

Alo 130 ürün güvenliği şikayet hattı

Bu yıl için 22-26 Ekim tarihleri arasında kutlanılan “Ürün Güvenliği Haftası”  kapsamında Kırıkkale Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünce çeşitli etkinlikler düzenlendi.

HALK BİLGİLENDİRİLDİ

Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlen toplantıda konuşan Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Okan Şahin; “Bakanlığımızca organize edilen ve 81 ilde kutlanılan hafta boyunca, tüketicilerimizde ve üreticilerimizde ürün güvenliği konusunda bilinç ve farkındalık oluşturulması amacıyla İl Müdürlüğümüzce okullarımızda öğrencilerimize yönelik bilgilendirme sunumları, promosyon malzemeleri dağıtımı, AVM´lerde, Cumhuriyet Meydanında broşür dağıtımı, üreticilerimize ile vatandaşlarımıza yönelik bilgilendirme toplantıları düzenlemekteyiz”

ÜRÜNLER DENETLENİYOR

“Vatandaşlarımızın günlük hayatta kullanmış olduğu asansörlerden elektrikli ev aletlerine, gaz yakan cihazlardan otomotiv aksam ve parçalarına kadar ürünler ile sanayi üretiminde kullanılan makineler, sınai gaz tüpleri gibi 1.500 den fazla bir çok ürün grubunun piyasadaki denetimleri Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilmektedir. Piyasa gözetim ve denetimlerimizi risk analizi sonrasında tespit edilen yüksek riskli ürünler üzerinde gerçekleştirmekteyiz. Ayrıca vatandaşlarımızdan gelen ihbar ve şikâyetler ile basına yansıyan kaza ve yaralanma haberleri de denetimin başlatılması için kullanılmaktadır”

285 ÜRÜNDE AYKIRILIK TESPİT EDİLDİ

“Bu kapsamda İl Müdürlüğümüzce tüketicilerimizin can ve mal güvenliği için piyasa gözetim ve denetim faaliyetleri ile doğru ölçü ve tartıda ürün almalarını sağlamak amacıyla yasal metroloji denetimleri kapsamında 2017 yılı ile 2018 yılı ilk dokuz ayında toplam 5.768 ürün ve hizmet denetimi yapılmış, 285 üründe aykırılık tespit edilmiştir. Aykırılık tespit edilen ürünler için toplam 209.000 TL idari para cezası uygulanmıştır”

REHBERLİK YAPMA FAALİYETLERİNE AĞIRLIK VERİLECEK

“Bakanlığımızca dünyada değişime uyum sağlayan ve milli menfaatleri gözeten, yerli malı imajını koruyan yeni bir piyasa gözetimi ve denetimi modeli sağlamak amacıyla 2019 yılı için 3 strateji ve bu stratejileri hayata geçirmek üzere 17 eylem planlanmıştır. Bu kapsamda normal denetim faaliyetlerimizin yanında İl Müdürlüğü olarak yeni yılda uygunsuz ürünün kaynağında engellenmesi amacıyla proaktif piyasa gözetimi yaklaşımıyla üreticilerimize, ithalatçılarımıza ve ihracatçılarımıza yönelik teknik mevzuat ve standartlar konusunda bilgilendirme, bilinçlendirme ve rehberlik yapma faaliyetlerine ağırlık verilecektir”

BİLİNÇLİ OLUN

“Ürün güvenliği denetimlerimiz doğrudan cezalandırmak yerine üreticilerimizi bilinçlendirerek güvenli ve adil rekabet ortamında bir piyasa oluşturmayı, yerli malı imajını korumayı, bu sayede vatandaşlarımızı yüksek standartlı ürünlerle buluşturmayı hedeflemektedir. Bu yapıcı yaklaşımımıza rağmen güvensiz ürünler için gerektiğinde idari yaptırımlar uygulanmaktadır. Vatandaşlarımız ürün güvenliği kapsamındaki taleplerini CİMER´e, Bakanlığımız internet sayfasında yer alan E-Hizmetler bölümüne, Alo 130 şikâyet hattına, ya da doğrudan İl Müdürlüğümüze yazacağı bir dilekçeyle iletebilirler. Son olarak vatandaşlarımızın ürün güvenliği konusunda bilinçli olmasının yaptığımız denetimlerden daha etkili olduğunu belirtmek istiyorum.” dedi.

Toplantıda ayrıca KOSGEB İl Müdürü Köksal Özen, KOSGEB ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı hibe ve destekleri konulu bir sunum yaptı.