Ankara-Kırıkkale-Sivas YHT hattında 1.3 milyon kişi seyahat etti Ankara-Kırıkkale-Sivas YHT hattında 1.3 milyon kişi seyahat etti


ATTA VEFA DA VAR SEFA DA

Konferansa Türkmenistan Büyükelçisi İşankuli Amanlıyev, Rektör Prof. Dr. Ersan Aslan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Başalan, Türkmenistan Uluslararası İnsani Bilimler ve Kalkınma Üniversitesi Rektör Yardımcısı Nurmuhammet Şıhlıyev ve Üniversitemizde öğrenim gören Türkmenistanlı ve Türk öğrenciler katıldı. Amenliyev, Aslan´ı makamında ziyaret etti. Samimi bir ortamda gerçekleşen ziyarette İşankuli Amanlıyev, Rektöre Türkmenistan Cumhurbaşkanı  Gurbanguli Berdimuhamedov´un ‘Atta Vefa da Var Sefa da´ adlı eserini hediye etti.

 

DAİMİ TARAFSIZLIK STATÜSÜ

Aslan, konferansa ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti belirterek, “Tarafsızlık Bayramı” münasebetiyle Türkmenistan Büyükelçisi İşankuli Amanlıyev ve Türkmenistanlı öğrencilerimizi tebrik etti. Türkmenistan Büyükelçisi İşankuli Amanlıyev, konuşmasında Türkmenistan Devleti´nin kuruluşu, tarafsızlık statüsünü kazanma süreci ve Türkmenistan´ın tarafsızlık statüsü hakkında açıklamalarda bulundu. Türkmenistan´ın, 12 Aralık 1995 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu´nda alınan özel bir karar ile “Daimî Tarafsızlık Statüsü” kazandığını belirten Büyükelçi İşankuli Amanlıyev, Türkmenistan´ın tarafsızlık statüsünün Milletler Topluluğu tarafından resmi olarak tanınan ilk ülke olduğunu ve 12 Aralık Tarafsızlık Günü´nün Türkmenistan´da milli bayram olarak kutlandığını ifade etti.

 

İLİŞKİLERİ BAKIMINDAN GELİŞME YÖNÜ

Büyükelçi İşankuli Amanlıyev, 12 Aralık 1995 tarihinin, Türkmenistan Devleti tarihinde dönüm noktalarından biri olduğunu ve Türkmenistan´ın gerek iç gelişme gerekse dış dünya ile ilişkileri bakımından gelişme yönünü büyük ölçüde belirleyen önemli bir tarih olduğunu söyledi. Konferans, Amanlıyev´in konuşmasının ardından Türkmenistan Uluslararası İnsani Bilimler ve Kalkınma Üniversitesi Rektör Yardımcısı Nurmuhammet Şıhlıyev, Ankara Hacı Bayram Üniversitesi İİBF Uluslararası İlişkiler Bölümü Üyesi Prof. Dr. Mehmet Seyfettin Erol, Türkmenistan Uluslararası İnsani Bilimler ve Kalkınma Üniversitesi Öğr. Üyesi Nazar Mammedov´un video konferansları ile devam etti.

 

ÖNEMLİ BİLGİLER AKTARILDI

Başalan, dost ve kardeş ülke Türkmenistan´ın Tarafsızlık Günü´nü kutladı ve  Türkmenistan´ın tarafsızlık statüsünün dünya barışına olumlu katkılar yapmaya devam edeceğine olan inancını belirtti. Konferans sonunda Başalan etkinliğin yapılmasından duyduğu memnuniyeti belirterek  Türkmenistan Büyükelçisi İşankuli Amanlıyev´e tablo hediye etti. Büyükelçi İşankuli Amanlıyev de Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Başalan´a Türkmenistan Cumhurbaşkanı  Gurbanguli Berdimuhamedov´un ‘Atta Vefa da Var Sefa da´ adlı eserini hediye etti. Haber: Kenan Kuzucu