Kazaya davetiye çıkaran kavşak ile ilgili yeni karar Kazaya davetiye çıkaran kavşak ile ilgili yeni karar


ORATORYO VE MEHTERAN GÖSTERİSİ

Türkiye genelinde olduğu gibi Kırıkkale´de de İstiklal Marşı´nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy´u anma etkinliğinin 97. Yıl dönümü nedeniyle, Kültür Merkezi´nde bir dizi program gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunmasının ardından başlayan program

Kur´an-ı Kerim tilaveti, protokol konuşmalarıyla devam etti. Törende İstiklal Marşı´nın önemine yönelik tiyatro oyunu ve oratoryo sergilendi. Kırıkkale Belediyesi Mehter Takımı ise bir gösteri yaptı.

TARİHİNİ BİLEN BİR MİLLETİZ

Törende konuşan Kırıkkale Valisi M. İlker Haktankaçmaz, “İstiklal Marşı, bir marş olmaktan öte bu milletin büyük azim, fedakârlık ve topyekun vermiş olduğu mücadelenin destansı tarihidir. Deyim yerindeyse milletimizin bir diriliş destanıdır. 1920´de Milli Mücadelenin başladığı o zor yıllarda İstiklal Marşı yazılmasıyla ilgili bir karar alınır. Özelliklede millete, o kahraman evlatlara cesaret vermek için.”

ESERLERİYLE ANLAYABİLİRİZ

“O çağrı sonucunda 700´den fazla şiir başvurusu olmuş ama bunların hiçbirisi İstiklal Marşı olmaya layık görülmemiş. İstiklal Marşı´nın her kelimesini özümseyerek okumak, her defasında yeniden anlamak gerekir ama Mehmet Akif´i de tanımak lazım. Onu ancak eserleriyle anlayabiliriz. O bir dava ve aksiyon adamıydı. ‘Allah bu devlete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın´ diyecek kadar vatanperver, tarihini bilen bir insandır.” şeklinde konuştu.

HER BİR SATIRINDA İÇİMİZ TİTRİYOR

Haktankaçmaz, Ne kadar şanslıyız ki; kahramanlıklarla dolu bir geçmişe, bu geçmişi özetleyen bir İstiklal Marşı´na sahibiz. İstiklal Marşı´nın 10 kıtasını ezberlemiştim ilkokul üçüncü sınıfta. O her kıtanın bir anlamı vardır. Bizim İstiklal Marşı´mız korkma diye başlıyor, istiklal ile bitiyor. Mehmet Akif Ersoy, büyük mücadeleler veren bu millete İstiklal Marşını hediye ederek taçlandırmıştır. Hiçbir satırında kelimesinde önemini kaybeden, değerini kaybeden bir mısra dahi bulamıyoruz. Bu millet, bu marşı kolay şekilde yazdırmadı. Biz hala bugün, bu şiiri okuduğumuzda her bir satırında içimiz titriyor” dedi.

İSTİKLAL´E GİDEN YOL

Konuşmaların ardından Lise öğrencileri tarafından ‘İstiklal´e Giden Yol´ konulu oratoryo ve konu ile ilgili drama gösterisi sunuldu.  Dereceye giren şiirlerin okunması esnasında, bazı öğrenci velileri de duygusal anlar yaşadı.  Kırıkkale genelinde yapılan çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.