81 İLDE YÜRÜYÜŞ DÜZENLENDİ

Kırıkkale Cumhuriyet Meydanı´ndaki yürüyüşe, soğuk hava ve kar yağışına rağmen çok sayıda kişi katıldı. Saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı ve Kur´an-ı Kerim okunmasıyla başlayan programda konuşan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Rifat Ünlü, Gençlik ve Spor Bakanlığının gençlere tarih bilincini kazandırmak, vatan sevgisini aşılamak ve milli benlik duygusunu artırmak için ecdadımızın gösterdiği fedakarlıklardan yola çıkarak, toplumda farkındalık oluşturmak için 81 ilde eş zamanlı yürüyüş düzenlendiğini söyledi.

 

GELECEĞE EMİN ADIMLARLA KOŞUYORUZ

Ünlü, milletin hamurunda var olan tarih bilincini yeni kuşaklara aktarmak için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini belirterek, 'Adını tarihe altın harflerle kazıyan ecdadımızın bıraktığı şanlı geçmişe sırtımızı dayayarak, aldığımız güç, moral ve ilhamla geleceğe emin adımlarla koşuyoruz. Bir milletin övünç kaynağı tarihidir. Tarihine sahip çıkmayan bir millet her şeyini kaybetmiş demektir.' diye konuştu.

 

O ŞARTLARI YAŞAMAK LAZIM

Vali M. İlker Haktankaçmaz ise; “Sarıkamış Türk tarihinin ve hatta dünya tarihinin acıklı ve aynı zamanda bir o kadar da parlak sayfalarından biridir. Bir olayı en iyi şekilde anlayabilmek için o şartları yaşamak lazım. Bugün, 1914 yılında Sarıkamış´ta dondurucu soğuğa rağmen mücadelesini sürdürenlerden, vatanın korunması için mücadelesini sürdüren ve 60 bin ile 90 bin arasında şehidin verildiği bir mücadeleden bahsediyoruz. Bizler bugün Sarıkamış şehitlerimizi, o kahramanlarımızı anarken, şu havada bile burada beklemekte zorlanıyoruz. Bir kaç hususu hatırlamak lazım o dönemle ilgili”

Bakanlık duyurdu! Kırıkkale’de o işleme ilişkin düzenleme yapıldı! Bakanlık duyurdu! Kırıkkale’de o işleme ilişkin düzenleme yapıldı!

 

İLK BAŞLARDA ÇOK DA BAŞARILAR ELDE EDİYOR

“İlk harekat 22 Aralık 1914´de başlıyor ve ilk başlarda esasında çok da başarılı geçiyor. Ancak, 3-4 Ocak 1915´de hava şartlarının tamamen Türk Ordusu aleyhine dönmesi nedeniyle özellikle Arabistan´ın sıcak ikliminden getirilen askerlerimiz, teçhizat bakımından da kış şartlarında savaşacak teçhizata ve o yeteneğe sahip olmayan askerlerimiz buna rağmen dondurucu soğukta mücadelesini devam ettiriyor ve ilk başlarda çok da başarılar elde ediyor”

 

32 BİN KAYIP VERİYOR

“Ancak, Hava şartlarının aleyhe dönmesi nedeniyle çok büyük kayıplar veriliyor.60 bin ile 90 bin arasında şehidimiz var ama Rus güçleri de 32 bin kayıp veriyor. Bu rakamları tabi ki 1914 yılının nüfusu göz önünde bulundurarak düşünürseniz çok büyük rakamlar. Orada çeşitli hastalıklardan, soğuktan ve donarak birbirlerine sarılı vaziyette şehit olan askerlerimizin fotoğraflarını gördük”

 

SARIKAMIŞ´TAKİ AĞIR ŞARTLAR KADAR ÇETİNDİR

“O ruhu bugün içerisinde hissetmeyen, o günleri her daim canlı tutmayan, bu milletin nasıl olup da bu topraklara bu zamana kadar sahip çıktığını, bu zorluklara rağmen bu bayrak için, bu vatan için canını vermeye hazır olduğunu anlayamaz. İnanın bugün burada bizim katlanmış olduğumuz bu soğuk hava ve bu kar Sarıkamış ile kıyas bile edilemez. Bugün Cudi´deki, Gabardaki askerimizin, polisimizin ve güvenlik güçlerimizin karşı karşıya olduğu hava şartları 1914´de Sarıkamış´taki ağır şartlar kadar çetindir”

 

BU MİLLET, BU TOPRAKLARI KOLAY KAZANMADI

“Bu millet, bu toprakları kolay kazanmadı diyoruz. Sarıkamış bunlardan birisi, Çanakkale bunlardan birisi, Yemen bunlardan birisi. Bugün Ülkemizin dört bir köşesinde görev yapan güvenlik görevlilerimiz, kamu görevlilerimiz bunların canlı şahitleri. Ben, geçmişten bugüne bu toprakları bizlere vatan yapan, bu toprakları bizlere miras bırakan ecdadımızın, şanlı kahramanlarımızın ruhlarının şad olmasını diliyorum. Bütün şehitlerimize Allah´tan rahmet diliyorum. Gazilerimizden ahirete intihal etmiş olanlara rahmet, aramızda olanlara da sağlık, sıhhat diliyorum. Ülkemizin dört bir yanında bizim güvenliğimiz için, bizim rahat yaşayabilmemiz için görev yapan tüm kamu görevlilerimizi tebrik ediyor, hepinize saygılar sunuyorum” dedi.

 

Konuşmanın ardından Vali Mehmet İlker Haktankaçmaz, protokol üyeleri, öğrenci ve vatandaşların katılımıyla yürüyüş gerçekleştirildi.