KIRIKKALE´DE 60 İLAÇ FİRMASI BULUNUYOR

Sağlık çalışanları ile birebir temasta bulunan ve yüksek riskli grupta yer almaları gereken tıbbi mümessiller ile bir araya gelerek açıklamalarda bulunan CHP Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal, ülke genelinde on binlerce meslek mensubunun yüksek riskli grupta yer almadığını dile getirdi. Önal yazılı soru önergesinde, ‘´Kırıkkale ilimizde yaklaşık 60, Türkiye genelinde on binlerce yerleşik ilaç firması çalışanı bulunmaktadır. Aileleri ile birlikte değerlendirildiğinde bu sayı yüzbinleri bulmaktadır. Bugün bir ilaç mümessili, günlük en az 20 doktor ve 10 eczane ziyareti yapmak zorundadır. Kırıkkale ilimizde merkez ve ilçelerimizle birlikte toplam 28 Aile Sağlığı Merkezi ve 3 adet Hastanemiz mevcuttur. İlaç firması çalışanları bu merkezlerin hemen hemen hepsini düzenli olarak ziyaret etmektedir. Dolayısı ile bu tempoda çalışan temsilciler, sağlık çalışanlarımız ile birlikte yüksek risk grubuna girmektedirler. Bunca riske rağmen ilaç firmaları temsilcileri, Sağlık Bakanlığı´nın açıkladığı aşılama gruplarında önceliğe alınmamıştır´´ ifadelerine yer verdi.

EN DOĞAL HAKLARI

Tüm bu hususların, ayrıca ilaç temsilcilerinin içerisinde bulunduğu riskli çalışma ortamı birlikte değerlendirildiğinde ilaç firması mümessillerinin aşıda önceliğe alınmaları zorunlu olduğuna işaret eden Önal önergesinde Bakan Koca´ya, ‘´Zira salgının ülkemizde yayılmaya başladığı 2020 yılı Mart ayında faaliyetleri durdurulan ve Sağlık Bakanlığı´nın kararıyla 8 ve 15 Haziran tarihinde yeniden çalışmaya başlayan firma mümessillerinin çalışmalarına Türk Tabipleri Birliği ve birçok sendika tarafından itiraz edilse de bu konu çözüme kavuşamamıştır. Halen ilaç mümessillerimiz toplum sağlığını, kendi sağlıklarının önüne koyarak çalışmakta; hastanede, sağlık ocağında, eczanelerde, ilaç depolarında fedakârca görevlerini yapmaktadırlar. İlaç temsilcilerinin bu fedakârlığı karşısında aşıda önceliğe alınmaları da en doğal hakları olacaktır´´ diye seslendi.

AİLELERİN SAĞLIĞINI NASIL KORUMAYI DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

Önal yazılı soru önergesinde Bakan Koca´ya şu soruları yöneltti: Çalıştıkları ortam bakımından yüksek risk grubunda bulunan ve sağlıkçılarımızla yakın temasta olan ilaç firması mümessillerimizin yüksek risk altında olduğu Bakanlığınızca kabul görmekte midir? Kabul görmekte ise ilaç temsilcilerimizin kendileri ve aileleri için herhangi bir önlem almayı düşünüyor musunuz? İlaç temsilcilerimizin aşılanmaları konusunda bir öncelik yapılması düşünülmekte midir? Düşünülmekte ise bu konuda hazırlanmış aşılama takvimi nedir? İlaç temsilcilerimizin öncelikli aşılama grubuna alınmamaları halinde kendilerinin ve ailelerinin sağlığını nasıl korumayı düşünüyorsunuz?´´

ÇEVREMİZ İÇİN ENDİŞE EDİYORUZ

Uyku düzeni neden bozulur? Uyku düzeni nasıl sağlanır? Uyku düzeni neden bozulur? Uyku düzeni nasıl sağlanır?

Daha önce seslerini birçok kurum ve kişiye duyurmak istediklerini ancak kendileriyle sadece Milletvekili Önal´ın ilgilendiğini ifade eden Tıbbi Mümessil Tuna Yıldız, Önal´a teşekkür etti. Yıldız, ‘´Konu hakkında bize geri dönüş yapan sadece Önal oldu. Yazılı soru önergesini bizlerle paylaştı, yetmedi çalışma alanımıza kadar gelerek çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bu bizleri gerçekten mutlu etti.´´ dedi.

Tıbbi mümessiller ile ilgili bir aşılama çalışması olmamasının şaşırtıcı olduğunu ifade eden Yıldız, ‘´Bizim çalışma alanımız hastaneler, aile sağlığı merkezleri ve eczaneler. Bu alanlarda çalışan fedakar sağlık çalışanlarımızın riskli kabul edilip tıbbi mümessillerin kabul edilmemesi şaşırtıcı. Sağlık çalışanları ile olduğu kadar sağlık kuruluşlarına başvuran hastalarla da temas halindeyiz. Ve günde yüzlerce meslek içi, yüzlerce meslek dışı insanla temas ediyoruz. Kendimiz için endişelendiğimiz kadar ailemiz ve çevremiz içinde endişe ediyoruz. Sağlık Bakanlığı´ndan konu hakkında bir çalışma bekliyoruz´´ dedi. Haber: Çağlar Atmaca