İlkokul 4.sınıfta okuyordum. Okulumuz Konya, Mevlana türbesi,
Nevşehir, peri bacaları,
Ankara, Anıtkabir ve Ankara kalesini görmek için gezi düzenlemişti. Rahmetli babam belediyede çalışır, 8 ayda bir maaş alırdı. Babama bu geziye beni gönder diyemedim ama arkadaşlarımın da bu geziye katılmasını çok kıskandım. Sabaha kadar uykum gelmemişti.
Kırıkkaleliler olarak bizler neden başka şehirlere gidiyoruz,bizim şehrimizde gezmeye görmeye değer bir tarihi yerimiz yok mu?
tabikide var.
Dünya da ilk ve tek olan asr-ı saadet müzesi Kırıkkale´de!
Hasandede türbesi,
Koçubaba türbesi,
Balışeyh (Ballı Baba) türbesi,
Haydar sultan,
Sulakyurt Şeyh Şami türbesi,
Hüseyin Beyobası Necati dede,
Beyobası köyündeki beyler konağı,
Kırıkkale´de bulunuyor.
Asr-ı Saadet müzesinden bilgi vermek istiyorum.
Hz. İbrahim´den başlayıp Hz Ali dönemine kadar geçen her olay maketler halinde hazırlanıyor.
Müzede bir mağara var,
Hira mağarası...
mağaraya ayağınızı attığınız vakitte;
1- Yaratan Rabbinin adıyla oku!
2- İnsanı bir kan pıhtısından yarattı!
3- Oku! Rabbin sonsuz kerem sahibidir.
4- O Rab ki kalemle yazmayı öğretti.
5- İnsana bilmediği şeyleri öğretti.
Yani Alâk suresinin ilk beş ayeti sizi karşılıyor.peygamberimize gelen ilk vahiy.
Mağaradan kâbeye doğru yaklaşınca elinizi kâbeye dokunduğunuz vakitte Kâbe kendisini anlatmaya başlayacak. Biliyorsunuz, Kâbe değişik zamanlarda yağmurdan selden doğal afetlerden tahrip olduğu için tamire gerek duyuldu.
Kâbe´nin uğradığı değişimler bizzat Kâbe maketlerini gözünüzle görüp kulağınıza duyacağınız seslendirme ile bilgi sahibi olacaksınız.
Kâbe´yi yıkmaya gelen Ebrehe ve ordusunu,başta yürüyen mamut ismindeki büyük fil, ebabil kuşlarını, Kâbe de yaşayan insanların korkudan dağa çıktıklarını, bizzat gözünüzle görüp kulağınızla o andaki olayları yaşayarak, duyacaksınız,
Müzede en eski dönemlerde yazılmış olan Kuran-ı Kerimler görmeye değer büyük miras.
Uhud dağını gördüğünüz vakitte dağ kendisini ve Uhud savaşını anlatmaya başlayacak.hz Hamza´nın kabri görülmeye değer,efendimizin dişinin kırıldığı mağaranın tasviride görülecek en güzel yer.
Efendimizin kabrini görmeye geldiğinizde yatağıyla birlikte
defnedildiği göreceksiniz.kâbe,nin duvarı ile efendimizin kabrinin duvarı arasındaki farkı bizzat göreceksiniz. Sahabelerin evi, efendimizin devesi Kusva´yı bizzat göreceksiniz. Hz Ayşe´nin evini, bedir kuyusunu,zemzem kuyusunu,Merve ve safa arasını, Arafat dağını,ve bedir savaşını canlı olarak dinleyip büyük bir bilgiye sahip olacaksınız.Mekke ve Medine´ye gitmeden orayı ve peygamberimizin hayatını sular seller gibi öğreneceginiz tek ortam,
Dünyada tek örneği olan hepsi orjinal benzerlik taşıyan maketler halindeki bu müze sadece Kırıkkale´de bulunuyor. Dünyanın hiç bir yerinde müze olarak yok.Mekke ve Medine´de bulunan Kâbe, dağı tepesi her şeyi tıpa tıp benzetilmiş.
Burası eğitimden kültüre, toplantı seminer odası, kütüphane,taziye kabul yeri,kız ve erkek kuran kursu,esnaflarımız için toplantı seminer yeri, camiden piknik alanına kadar geniş kapsamlı düşünülmüş büyük bir proje.
Ama Kırıkkale insanı sadece camii olarak biliyor ve gitmiyor.l
Mekke ve Medine´ye hac ve umreye gitmek isteyen insanlarımız, Karacalı köyündeki bu mekanı ziyaret etmeden bilgi sahibi olmadan kutsal topraklara gitmemesini tavsiye ederim. Tabii bunun için yapılacak adımlar var.
Kırıkkale insanı inanç turizminde yeteri kadar bilgi sahibi değil,
Son iki yıldır Kırıkkale insanı sadece denekdağı at safari çiftliğini ve çeşnigir köprüsünü ziyaret etmeye vakit geçirmeye gidiyor,
bunun tek sebebi Kırıkkale valimiz sayın Yunus Sezer´in oraya adım atmış olmasında dolayıdır.
Nerden mi biliyorum,ballı baba türbesini Selçuklu mimarisi ile yapılmasını sağlayan valimiz Yunus Sezer oraya el attı,ve ballı baba türbesi ziyaretçi akınına uğradı.
Vali bey nereye hizmet götürmüş ise oranın reklamı patlayıp gidiyor ve insanlarımız oraya akın ediyor.
Allah sayın Valimiz Yunus Sezer´in işini gücünü rast getirsin, Allah mevki ve makamını yüceltsin. Dünya durdukça ismi Kırıkkale´de yaşasın.
Şimdi gelelim Kırıkkale´de yapılması gereken adımlara:
Kırıkkale deki kurumların müdürleri ile komşu
vilayetlerin müdürleri bir araya gelse (Konya, Ankara, Çankırı, Yozgat, Kırşehir, Aksaray vb.şehirler)Kültür turizm, Milli Eğitim, Müftülük,gençlik ve Spor müdürleri bir toplantı ile bir masanın başında otursalar ilkokul, ortaokul ve lise de okuyan öğrencileri geziye götürmek için bir protokol hazırlansa, öğrencilere Kırıkkale´de bulunan manevi büyüklerin türbeleri ziyaret ettirilse,Kırıkkale´nin tanıtımına büyük katkı verecektir. hac ve umreye kayıt olanları Mekke ve Medine´de acemilik olmasın diye tecrübe kazanmak açısından Kırıkkale´ye gezi düzenlemesi yapılsa mükemmel olur diye düşünüyorum.
Tabii ilk önce Kırıkkale şehri içerisinde
Kahverengi tabelalar devreye girmeli!
Ballı Baba türbesine gider,
Karacalı Asr-ı Saadet müzesine gider,
Hasandede türbesine gider,
Koçubaba türbesine gider,
Haydar sultan türbesine gider
Şeklinde yol gösterici kahverengi tabelalar unuttuğumuz tarihi gerçekleri bize hatırlatacaktır.
Bu mekanlara sayın valimizin ziyaret etmeye pek vakti bulunmayabilir,
belki ziyaret etmiş de olabilir ama halkımız tarafından duyulmamıştır. Duyulsa inanın oralarda ziyaretçi akınına uğrardı.Munibislere,ilan panolarına Hasandede türbesine ballı baba türbesine ziyarete gittiniz mi sorusu yöneltilse,ve resimleri asılsa vatandaşımız ziyaret ederek cevabını mutlaka verir diye düşünüyorum.
Sayın valimizin Kırıkkale´deki görev süresi dolmadan tarihi kültürel yapısı ve inanç turizmindeki ziyaret edilecek yerlerin komşu vilayetlerle yapılacak anlaşmayı da sağlaması bu şehirde unutulmayacak en büyük hizmet olarak yerini alacaktır.Evet, sayın valimiz Kırıkkale´de yapılmayan bir çok hizmeti yaptı ve devreye soktu,inanç turizminde de bize ışık olacak bilgiyi vereceğini umut ediyorum.
Corono virüs sonrası şehrimiz artık kabuğunu yırtıp hakettiği yere gelmesi bizim en büyük temennimiz,
Ve bunu sayın valimiz le aşacağımıza güvenimiz tamdır.
NOT:Yazımız Hasandede ve koçubaba,Haydar sultan ballı baba türbesi ile devam edecek...