Şüheda ÇETİN


KONUŞUYORUM

KONUŞUYORUM


   Anne-baba olmak çok garip, tarifi zor bir histir. Anne-babalar genelde çocukları konuşamadığı zamanlarda konuşmasını, konuştukları zamanda ise susmasını ister.

   Çocukla konuşmak çok önemlidir. Ancak bizler yetişkin olarak çocuklarla konuşurken bebek gibi değil, yetişkin gibi konuşmalıyız. Çocuk sesleri çıkararak yapılan konuşmalar doğru değildir. Çünkü çocuğunuz sizi model alır. Siz onunla normal konuşursanız, kendi kendini fark ederek konuşmasını sizinki gibi yapmak için sizi taklit edecektir.

   Evde mutlaka kitaplar bulunmalıdır. Yeni çağın teknolojisinde büyük kitaplar, renkli resimli kitapların varlığı çocuğun sözel ve dil becerisini arttırır. Kitapları çocuğun gözünün görebileceği, rahatlıkla alabileceği yerlere koymalısınız. İstediği kitabı seçmesine olanak sağlamalısınız. Küçük yaş çocukları için kalın, plastik, kumaş kitaplar çıkmıştır. Seçtiği kitabın sayfalarındaki resimleri uzun uzun inceleyip anlatın, konuşun. Çocuğunuza sorular sorarak cevaplar vermesini bekleyin. Anlatması için: “Buradaki neye benziyor, öyle mi olmuş, bu nedir”? vb. sorular sorabilirsiniz.

   Çocuğunuzla eğlenceli dil oyunları oynamalısınız. Renkleri, sayıları, şekilleri, hayvan ve seslerini, taşıtlar ve seslerini öğretmelisiniz.. Öğretirken sadece siz değil, çocuğunuzun da tıpkı sizin kadar konuşmasına, anlatmasına imkan sağlamalısınız. Çünkü Walt Disney: ”Eğitim ve eğlence birbirine düşman değildir.” derken bir şeyler öğretirken çocuğa sıkıcı yaklaşmak yerine neşeyle yaklaşmalısınız. Unutmayın neşe içinde konuşan çocuğun olduğu ev mutlu ev demektir.  J 

  • Okul Öncesi Öğretmeni
  • Oyun Terapisti
  • Çocuk Resimleri Yorumlama Uzmanı

Şüheda ÇETİN