Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Çağlar Atmaca


EĞİTİMİN YUVASI ÜLKÜ OCAKLARI

EĞİTİMİN YUVASI ÜLKÜ OCAKLARI


 Geçtiğimiz 25 Kasım, Başbuğ Alparslan Türkeş´in doğum tarihiydi. 25 Kasım 1917´de Kıbrıs´ta hayata gözlerini açan Başbuğ Türkeş, vefat ettiği 4 Nisan

1997 tarihine kadar yaptıkları ile, yapmaya çalıştıkları ile Yakın Türkiye tarihinin en önemli fikir ve dava adamlarından birisi oldu.

Başbuğ Türkeş hakkında yazı yazmaya kalksak binlerce sayfalık bir kitap ortaya çıkar. Zaten o kadar derin bir kitabı da yazmak bize düşmez. Kırıkkale gençlerinin birçoğu gibi lise yıllarında yolu Ülkü Ocakları ile kesişenlerdenim. O gün bugündür siyasi görüşümü ifade ederken “Ülkücüyüm” der keserim. Çoğu kez “Nereden Ülkücü oluyorsun?” “Ülkücülerin yeri MHP´dir!” gibi karşılık bulsam da ne bu inancımdan nede fikirlerimden vazgeçmedim.

Ülkücülüğün temel kaynağı Başbuğ Alparslan Türkeş´in bizzat yazdığı 9 Işık Doktrinidir. 9 Işık Doktrinin temel başlıkları, Milliyetçilik, Ülkücülük, Ahlakçılık, İlimcilik, Toplumculuk, Köycülük, Hürriyetçilik ve Şahsiyetçilik, Gelişmecilik ve Halkçılık, Endüstricilik ve Teknikçilik´dir.

Aslında 9 ışığı çok kısa bir şekilde özetle derseniz, Türk Halkının milli değerlerine sahip çıkması, üretimi geliştirmesi, çağın içinde hatta önünde yer alması ve eğitim olarak açıklayabiliriz. Biraz daha kısalt derseniz “Türk Eğitimli olmalıdır” fikrini çıkartabiliriz.

Kırıkkale Ülkü Ocakları son yıllarda 9 Işık Doktrini çevresinde mükemmel işlere imza atıyorlar. Ellerinde çok büyük imkanlar olmamasına karşın, imkanın ellerine geçmesini beklemeden, ellerinde ki imkanları yeterli ve doğru seviyede kullanarak 9 Işık Doktrinine uygun işlere imza atıyorlar. Özellikle tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını ile mükemmel bir sivil toplum örgütü olduklarını tüm şehre ve ülkeye gösteriyorlar. Hayır hayır, dağıtılan yardım kolilerinden bahsetmeyeceğim bence çok daha önemlisi olan, eğitimden bahsedeceğim.

Salgın tüm dünyayı etkisi altına aldı. Salgın yüzünden kaybettiğimiz herşeyi geri getirebiliriz sadece ölümleri ve eğitimi geri getiremeyiz. Ekonomi tekrar düzelir, esnaf tekrar normal hayatına dönebilir, işsizlere tekrar istihdam sağlanabilir. Ancak ne ölenlerimizi geri getirebiliriz nede salgının ilk anından bu yana tekleyen eğitim açığını yeniden kazanabiliriz.

Devletimiz bu noktada elinden geldiğince çalışmalar yürütüyor. Eğitimin yüz yüze olması için elinden geleni yapıyor. Salgın tehdidi artınca uzaktan eğitim ile yarayı sarmaya çalışıyor. (Not: Uzaktan Eğitim ile ilgili bazı problemleri başka bir köşe yazımda dile getirmeye çalışacağım) Sivil Toplum Örgütlerinin en çok uğraşması gereken konu bence bu, yani eğitim.

Ülkü Ocakları bu konuda örnek çalışmalar yapıyor. Hem 9 Işık Doktrinine, Ülkücülüğe layık işler yapıyor hem de diğer bütün sivil toplum örgütlerine örnek oluyor. Hem Ülkü Ocakları Genel Merkezinin başlatmış olduğu Digital eğitim portalı olan “Bilgi Ocakta” uygulaması hem de yerelde Kırıkkale Ülkü Ocaklarının uzaktan ve yüz yüze eğitim kursları, sarılması mümkün olmayan yaraya bir nebze olsun merhem oluyor.

Ülkemizin düştüğü böylesine zorlu bir süreçte elinde ki tüm imkânları seferber ederek, geleceğimizi şekillendirecek olan eğitim açığımızı kapatmaya çalışan Ülkü Ocaklarına, her bir Türk Vatandaşının teşekkür borcu vardır. Bu vesile ile öncelikle böyle bir oluşumu Türk Milletine kazandıran Başbuğ Alparslan Türkeş´i Rahmet ile anıyor, bu oluşumun ruhuna uygun bir şekilde ayakta kalmasına vesile olan Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sayın Ahmet Yıldırım´a ve Kırıkkale Ülkü Ocakları Başkanı Tuner Alp Tekin´e bir Türk vatandaşı olarak teşekkür ediyorum.