VALİLİKÇE BELİRLENİR

‘Kış Lastikleri´ hakkında açıklamalarda bulunan TFTM ve KTYG İl Temsilcisi ve Fahrî Trafik Müfettişi Oktay Kırlangıç, “Malûm olduğu üzere yurdumuzda yılın yaklaşık yarısı ‘´KIŞ´´ şartlarında geçmektedir. Bundan dolayı da Karayolunda seyreden sürücülerimiz için, ‘Kış Lastikleri´nin önemi tartışılmaz. Aynı zamanda bir araştırma kuruluşu olan KTYG (Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Derneği) miz de, bu gibi hayatî öneme haiz konularda, sürekli olarak sürücüleri bilgilendirmek ve açıklama yapmayı uygun bulmaktadır. Mevsim durumuna göre kış ve yaz olmak üzere, lastiklerin yılda iki defa değiştirilerek kullanılması kanun gereği zorunludur. Dolayısıyla (01 Kasım – 31 Nisan) tarihleri arasında ilgili trafik birimlerince tüm araçların ‘´KIŞ LASTİĞİ´´ kullanımı denetlenmekte olup, bu tarihlerin başlama ve bitiş aralığı da, her ilin Valiliğince belirlenmektedir”

 

GARANTİSİ OLMAYAN YERLERDEN ALINMASININ RİSKLİ

Yurdumuzun genel kış şartlarına yönelik, karayoluyla seyahat edecek sürücülerimizin bulundukları il hudutları dışına seyahatlerinde, gerek güzergâh üzerindeki iller, gerekse gidilen ilgili il hudutlarında uygulanan karar geçerli olduğundan, kanunen suçlu duruma düşmeleri söz konusudur.  Dolayısıyla (01 Kasım) itibariyle lastiklerin değiştirilmesi ve ‘´KIŞ LASTİĞİ´´ nin takılması uygun olur. Sıcaklıklar düştüğünden itibaren, yağışları beklemeden ‘´KIŞ LASTİĞİ´´ ni kullanmak icap eder. Zira (yaz lastikleri imalâtı icabı ‘´ 7° C´´ nin altında, serleşerek tutunma özelliğini büyük ölçüde kaybeder!)  Kaplama Lastikler yurdumuzdaki imalatçıların çoğunluğunun ürün garantili kaplama yapmadığından, araçlarda hayati öneme haiz olan lastiklerin, bu gibi kullanım garantisi olmayan yerlerden alınmasının riskini sürücülerin göz önünde bulundurmaları gerekir!”    

 

YOLA TUTUNURLUĞU ZORLAŞIR

‘´KIŞ LASTİĞİ´´ nin özelliği ‘´7° C´´ nin altında sertleşmeyip yumuşak kalır ve ‘´- 30° C´´ soğuğa dayanıklıdır. Diş profilleri farklı olduğundan dolayısı kuru - karlı - buzlu zeminlerde tutunmayı artırır, fren ve tutunma kabiliyeti yüksek, çekiş özelliği fazladır. ‘´KIŞ LASTİKLERİ´´ nin diş derinliği, standart lastiklere göre daha fazla olup,  4 mm´ nin altına indiğinde lastiğin değiştirilmesi icap eder. Halk arasında ´´Kar Lastiği´´ olarak yanlış şekilde isimlendirilen ‘´KIŞ LASTİĞİ´´ nin yalnız karlı zeminde kullanılıp, zincire gerek duyulmayacağı düşüncesi de yanlıştır! ‘´KIŞ LASTİĞİ´´ nin yan tarafında, kırık üçgenin içindeki (kar tanesi) gibi sembolü olup, tekerleklerin dördüne birden takılıp, hava ve yol şartlarına göre gerekirse zincir de takılabilir. Bu durumda ise, 4 lastiğe de zincir takılmalıdır. Aksi takdirde araç çekişinin kuvvetlenmesine karşı, bu defa frenleme ve sürüş esnasındaki yola tutunurluğu zorlaşır”

Instagram geçici olarak nasıl kapatılır? Instagram geçici olarak nasıl kapatılır?

 

KAZASIZ BELASIZ

“Dört mevsim ismiyle anılan (M + S) lastikleri; (M = Mud = Çamur + S = Snow = Kar), ‘´KIŞ LASTİĞİ´´ ndeki kar tanesi sembolü yoksa kış lastiği değildir ve kullanılamaz. Sadece (M + S) ibareli lastiklerin, kış lastiği kadar güvenli sürüş ve yeterli tutunmayı sağlaması söz konusu değildir! Laboratuar test değerleri: Kar üzerinde 50 km / h hızda fren testi durma mesafesi; kış lastiği ile 35 m, yaz lastiği ile 43 m. ölçülmüştür. Buz üzerinde 30 km / h hızda fren testi durma mesafesi; kış lastiği ile 57 m, yaz lastiği ile 68 m. olarak ölçülmüş bulunuyor. Hayat ile ölüm arasındaki mesafede, yaz lastiğiyle kış lastiğinin farkı kendini göstermektedir! Tüm sürücülerimize kazasız – belasız, rahat ve huzurlu bir sürüş sezonu dilerim” dedi.