ÖRNEK ÜNİVERSİTE

Kırıkkale’de Şehit Aileleri ve Gaziler Korosu konseri verilecek Kırıkkale’de Şehit Aileleri ve Gaziler Korosu konseri verilecek

İnsan haklarına saygılı, nitelikli eğitim ve özgün araştırmalarında kaliteyi sürekli iyileştiren; bilimsel faaliyetleri ve topluma hizmeti ile ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtan seçkin bir üniversite vizyonu ile hareket eden Kırıkkale Üniversitesi, engelli bireylerin eğitim-öğretim faaliyetlerini kolaylıkla sürdürebilmeleri için çok titiz bir çalışmaya imza attı. Engelsiz bir kampüs için 2015 yılı için yaklaşık olarak 750 bin TL yatırım yaparak ülkemizde  engelli öğrencilerin eğitim-öğretim hayatını kolaylaştırma hususunda örnek bir üniversite durumuna geldi.

 

GELİŞMİŞ DÜNYA UYGULAMALARI

Engelli öğrencilerin talepleri doğrultusunda ve gelişmiş dünya uygulamalarından da yola çıkılarak yapılan bu çalışmada; dış ve iç mekanlarda hissedilebilir yüzeyler, engelli otoparkları,  kabartma (brail) yönlendirme levhaları, tüm binalarda acil çağrı butonlarının olduğu engelli WC düzenlemeleri, engelli kaydırmaz bantlar, küpeştelerde kat uyaran kabartmalı uyarıcılar, kabartmalı (brail) kampüs vaziyet plan haritası, brail asansör kullanım talimatları, asansörlerde sesli uyarı sistemleri, akülü sandalye şarj istasyonu, rampalar, lift ve kaldıraçlar yer alıyor.

 

RAHATLIKLA TESPİT EDEBİLECEKLER

Özellikle lift ve kaldıraç uygulamaları ile tüm bina içlerinde kot farklılıklarından oluşan ulaşım sorunları tamamen ortadan kaldırıldı. Tekerlekli sandalyeli öğrenciler ve misafirler için bina içleri ulaşılabilir bir duruma getirildi. Böylece, engelli öğrenciler dersliklerine, yemekhane ve kafeteryalara rahatlıkla ulaşabilecekler. Üniversite kampüs girişine yerleştirilen kabartmalı vaziyet planı sayesinde ise görme engelli öğrenciler kampüs içinde gidecekleri noktaları rahatlıkla tespit edebilecekler.

 

BÜYÜK DESTEK SAĞLIYOR

Ayrıca, ülkemizde ilklerden biri olan ve tüm engel gruplarına yönelik tasarlanan bina içi navigasyon yazılımı (bina içi sesli yönlendirme) Fen-Ebebiyat Fakültesi binasında kullanılmaya başlandı. Akıllı cep telefonları ile kullanabilen bu sistem sayesinde engelli bireyler bina içinde gidecekleri noktaya kimsenin yardımı olmadan rahatlıkla ulaşabilecekler. Kampüs dış alanında da kullanılan navigasyon yönlendirme sistemi, görme engelli bireyler için ulaşabilirliği sağlama konusunda büyük destek sağlıyor.

 

BÜTÜN ÖĞRENCİLER İÇİN ORTAK VE EŞİT PAYLAŞIM ALANI

Rektör Prof. Dr. Ekrem Yıldız´ın tüm engelli bireylerin eğitim ve öğretim haklarından her birey gibi rahatlıkla yararlanmaları, erişebilir ve ulaşılabilir bir üniversite amacıyla kurmuş olduğu 'Engelli Öğrenci Birimi' koordinatörlüğünde yapılan çalışmalar kapsamında bütün öğrenciler için ortak ve eşit paylaşım alanları gözetilmekte. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Çağlayan başkanlığında ve Dr. Gamze Ebru Çiftçi sorumluluğunda faaliyet gösteren Engelli Öğrenci Birimi, tüm engelli bireylerin, öğrencilerin ve personelin taleplerini dikkatle değerlendirerek ivedi olarak etkin çözümler üretmektedir. Büyük özenle yürütülen bu çalışmalar engelli öğrencilerimiz ve ailelerinin memnuniyetini artırmaktadır.