KİMYASAL ELEMENTLERİN PERİYODİK TABLOSU

 

Bu yıl kimyasal elementlerin periyodik tablosu 150. yaşını kutluyor. UNESCO ve IUPAC, 2019 yılını Uluslararası Periyodik Tablo Yılı olarak ilan etti.

 

KONUŞAN PERİYODİK TABLO

Bu  nedenle Kırıkkale Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğretmen Dilek Harmankaya koordinatörlüğünde AVM´de düzenlediği etkinlikle hem periyodik cetvel yılını kutladı, hem de TÜBİTAK projesi kapsamında her türlü imalatı öğrencilerine ait olan “Konuşan Periyodik Tablo”yu Kırıkkalelilere tanıttı. Yapılan etkinlik oldukça yoğun ilgiyle karşılandı.

Yapay zekaya iller soruldu! Kırıkkale için söylediği şaşırttı! Yapay zekaya iller soruldu! Kırıkkale için söylediği şaşırttı!

 

ATOM ALTI PARÇACIKLAR HENÜZ BULUNMAMIŞTI

AVM´de verilen bilgilerde şu ifadelere yer verildi “1869´un Mart ayında Rus bilim insanı Dmitriy Mendeleyev o zamanlarda bilinen 63 elementi alarak atom kütlelerine göre bir tabloya yerleştirdi. 1869 yılında, Mendeleyev´in tablosu yayınlandığında atom altı parçacıklar henüz bulunmamıştı. Bu yüzden hazırladığı tablo tam olarak doğru değildi. Fakat onun çalışmasının en önemli özelliği, elementlerin atom ağırlıkları ile fiziksel ve kimyasal özellikleri arasında bağ olduğunu ortaya koymasıydı. Mendeleyev, periyodik tablonun bu ilk haliyle bilinmeyen elementlerin keşfinin başlamasına sebep olmuş ve elementlerin özelliklerinin daha iyi anlaşılacağı yeni bir döneme ışık tutmuştu”

 

PROTON SAYISINA EŞİT OLDUĞUNU GÖRDÜLER

“Mendeleyev´in fikirleri maddenin yapısı bilinmeden çok önce gelmesine karşın zamanla bu fikri sınandı. 150 yıl içinde maddeyi anlamamızda birçok değişiklikler oldu. Protonların keşfedilmesinden sonra bilim insanları bir elementin atom sayısının çekirdeğindeki proton sayısına eşit olduğunu gördüler. Bu yüzden modern periyodik tabloda elementler atom kütlesine göre değil atom sayısına göre diziliyor. Bugün artan atom sayısına göre dizilmiş 100´den fazla element var. Elementlerin özelliklerinde tekrar eden şablonlar var bu yüzden tabloya periyodik ismi veriliyor. Benzer özellikler gösteren elementler kolonlar (gruplar) şeklinde sıralanıyor. Periyodik tablo bu güzelliği ile elementin yerine ya da dizilişine bakarak bazı şeyleri anlayabilmemizi sağlıyor” denildi. Haber: Ayşe Soysal