TOPLANTI ATİNA´DA DÜZENLENDİ

KEİPA Hukuki ve Siyasi İşler Komisyonu toplantısı, Türkiye´nin de dahil olduğu 9 KEİPA üyesi ülkenin katılımı ile Atina´da düzenlendi. Toplantının ilk oturumunda İçtüzük konuları ele alınarak, delegasyonlardan gelen içtüzük değişiklik teklifleri müzakereleri gerçekleştirildi. Toplantının ikinci oturumunda mülteciler hakkında görüşmeler gerçekleştirildi. “KEİ Üye Devletlerinde Mültecilerin Sorunları- Siyasi Durum” başlıklı rapor ve tavsiye kararı müzakereler sonrasında kabul edildi. 

 

AÇIK KAPI

Toplantıda konuşma yapan AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, günümüzde yaşanan trajedinin II. Dünya Savaşı´ndan sonra yaşan en büyük kitlesel göç dalgası olduğunu belirterek, 2012 yılından bu yana Türkiye´nin 3 milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yaptığını, ülkemize gelen Suriyelilere “Açık Kapı” politikasının izlendiğini ve ülkemize sığınan Suriyelilere sağlık, eğitim, iş piyasasına erişim, sosyal yardım ve hizmetleri kapsayan “geçici koruma” sağlandığının altını çizdi.

 

DÜZENSİZ GÖÇLE MÜCADELE

Kırıkkale'de pedallar sağlıklı yaşam için çevrildi Kırıkkale'de pedallar sağlıklı yaşam için çevrildi

Can konuşmasının devamında 10 şehirde geçici barınma merkezlerinde 300 bine yakın Suriyeli´nin bulunduğunu ve Kilis ilimizin nüfusundan daha fazla Suriyeli bulunduğunu ifade etti. Can “Türkiye yaşanan bu krizde üzerine düşen bütün sorumlulukları yerine getirmiş elinden gelen bütün gayreti göstermiştir. Yurtiçinde yapılan işlerin yanında uluslararası arenada göstermiş olduğumuz çabaya da değinmek isterim. BM ile Bölgesel Mülteci Dayanıklılık Planı; AB ile sınır kontrolü ile ilgili Eylem Planı; Türk-Bulgar-Yunan sınırında düzensiz göçle mücadele alanında “Üçlü Polis ve Gümrük İşbirliği Ortak Temas Merkezi Anlaşması” imzalanmıştır”

 

SURİYE´DE YAŞANAN ÇATIŞMA VE İÇ SAVAŞTIR

“Fakat yaşana trajedinin asıl sebebi Suriye´de yaşanan çatışma ve iç savaştır. Uluslararası toplum tarafından yapılması gereken ilk şey çatışmaların sona erdirilmesi, çatışmasızlık ortamının sağlanması ve terör belasının ortadan kaldırılmasıdır. Maalesef uluslararası toplumun bu konuda yeterince gayret göstermediğini ve üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmediğini belirtmek yerinde olacaktır. Türkiye´nin terörle mücadelesinden bahsetmiş, DAEŞ, PKK, YPG gibi terör örgütlerinin Türkiye´nin istikrarını bozan eylemler yapmaya çalıştığını ancak hiçbir şekilde hedeflerine ulaşamayacaklarını belirtmiştir”

 

BİR İNSANI ÖLDÜRMEK

BÜTÜN İNSANLIĞI ÖLDÜRMEKTİR

Avrupa´da gittikçe şiddetlenen İslam ofobia olgusuna değinen Vekil Can, bunun 1.6 milyarlık İslam âlemine hakaret olduğunu ifade ederek, İslam dininin barış, esenlik ve huzur dini olduğunu; bir insanı öldürmenin bütün insanlığı öldürmekle eşdeğer olduğunu vurgulamış ve İslam dini ile şiddetin hiçbir şekilde bağdaştırılamayacağını söyledi. Ülkelerin konuşmalarından sonra müzakereler tamamlanmış, gündem konusu ile ilgili taslak rapor ve tavsiye kararı 28-30 Haziran 2016 tarihlerinde Moskova´da yapılacak Genel Kurula sunulmak üzere kabul edildi.