Son olarak ise Hurda Fabrikasında Ömrünü Tamamlamış Araçları ayrıştırma tesisi açılışı gerçekleştirildi. Açılış öncesi konuşma yapan konuşma yapan MKE Yatırım Daire Kurumu Başkanı Levent Ercanlı Tüm hurda müdürlükleri için daha modern, daha güvenli bir alt yapı için Kırıkkale'deki ömrünü tamamlamış araçlar arındırma, ayrıştırma hakkında bilgi verdi. Ercanlı 'Yatırımın amacı tehlikeli atıkların tehlikesiz atıkların geri dönüşümü sağlamaktır. 13 Buçuk Milyon bütçeyle açılan bu tesis de 3 ayrı bölümden oluşuyor. Tehlikeli sıvılardan ayrışmayı merkezi ısınmayla tanklara alınmakta. Bu atıklar tehlikeli araçlara gönderiliyor. 3 Hurda müdürlüğümüz için 120 Bin'lik hurda söz konusudur. Çevre Şehircilik Bakanlığı ile sürekli iletişim halindeyiz. Türkiye'de ilk ve tek tesisiz' diye konuştu.

Kağıt nasıl üretilir? Kağıt üretim aşamaları nelerdir? Kağıt nasıl üretilir? Kağıt üretim aşamaları nelerdir?

MKE için önemli

MKE Kurumu Genel Müdürü İzzet Ardunç ise, 'Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacı olan Silah ve üretim için gerekli ham maddelerin yurt içinden karşılanması için Kamu ve kuruluşlarından olan yüce Atatürk'ün direktifleriyle 37 yılında çıkarılan yasak edilmesi ve kanun ile madenlerin askeriye devri kararlandırılmıştır. Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığının bir kısmının motorlu araçların piyasandan çekilmesiyle ömrünü tamamlamış araçlardır. Bu çalışmalar kurumumuz tarafından başarıyla işlenmektedir. Toplanan bütün hurdaların kullanım yerleri ve tashihi çevre mühendisleri arkadaşlarımız çok yoğun çalışmaktadır. Hurda Müdürlerimize gelen MKE Pirinç fabrikamıza gönderiyoruz. Ülkemizin 2014 yılı toplam hurda tüketimi yaklaşık 30.5 Milyon Ton, 20 Milyon Tonu Yaklaşık ithalat yoluyla geri kalan 10 Milyon tonu da iç piyasadan kontrol edilmektedir. Kurumumuzun 2014 toplam hurda tedariki 550 Bin Tondur. Bunun yaklaşık yüzde 75 çeliktir. TSK'lerine ve emniyet bölümünü yıllardır karşılayan kurumumuz ülkemiz savunma sanayinde çok önemliyiz' şeklinde konuştu

Üç açıdan önemli

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Fikret Işık, 'Çok önemli bir tesisin açılışını yapıyoruz. Bu tesisin 3 temel özelliği var. Özellikle Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak bu tesisi önemsediğimi 1 Hurdanın ekonomiye kandırılması başlı başına önemli Şuanda Türkiye Dünya'nın en büyük hurda ithalatçısı Türkiye Dünya hurdasının yüzde 20 sini tek başına kendi çekiyor. Bu sürdürülemez bir şey. Dolayısıyla kendi hurdamızı e iyi şekilde değerlendirmek cari açığın azaltılması için son derece önemlidir. 2 Hurdanın çevreye verdiği zarar yeşil üretim anlayışımızla bu hataların sıfırlanması en önemli önceliğimizdir. Biz sadece hurdalara ayrıştırıcı olmuyoruz. Aynı zamanda da hurdanın çevreye vereceği zararı ortadan kaldırıyoruz. 3 Bize bu dünya gelecek kuşaklardan emanet kaynakların en verimli şekilde kullanılması gereksiz israf edilen her şey artık dünyanın en çok konuştuğu meseledir. Eğer hurdalar doğru düzgün değerlendirilmezse daha fazla maden çıkartmak zorundayız. Daha fazla üretim yapmak zorundayız. Bu 3 açıdan bu tesisin ne kadar önemli olduğunu anlıyoruz' diye konuştu.