Üniversiteli gençlerden farkındalık eğitimi Üniversiteli gençlerden farkındalık eğitimi


Kırıkkale Üniversitesi (KÜ) Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) 16 -17 Ağustos`ta Kocaeli`de düzenlediği Alternatif Enerjili Araç Yarışları`nda 'Hidromobil' kategorisinde üçüncü olması üniversitede sevinçle karşılandı. Rektör Prof. Dr. Ekrem Yıldız, yaptığı açıklamada, Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin, hocalarının rehberliğinde geliştirdiği 'Hidrokale' aracıyla ilk defa katıldıkları yarışmada derece elde etmelerinin, üniversite açısından kıvanç ve övünç duyacakları bir durum olduğunu söyledi.

Bu büyük bir çeşitlilik

Öğrencilerden yarışmalarda daha iyi sonuçlar beklediklerini ifade eden Rektör Prof. Dr. Ekrem Yıldız şunları söyledi 'Üniversite olarak amacımız, eğitim, öğretim, bilimsel araştırma, teknolojiye katkı ve üniversite-sanayi işbirliği anlamında daha iyi noktalara gelmek. 80`den fazla bölüm ve programımız var. Bu büyük bir çeşitlilik. Gençlerimizi ülkemizin, insanlığın faydası için gereken en iyi şartlarda yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bugün bu araçla elde ettiğimiz başarı, bize üniversite üst yönetimi olarak bu tür proje ve çalışmaları daha çok desteklememiz gerektiğini gösterdi. İnşallah daha fazla oran ve meblağlarla destekler sağlayarak hem üniversitemizin daha fazla tanınmasını sağlayacağız hem de gençlerimizin ileride daha iyi noktalara gelmesine yardımcı olacağız ' ifadesini kullandı.

Sekiz aylık çalışma

Makine Mühendisliği Bölümü 3. sınıf öğrencisi Buğra Murat Güler ise hidrojenle çalışan aracın karbonmonoksit salınımı olmadığını söyledi. Proje için 11 kişilik ekiple 8 ay çalıştıklarını ifade eden Güler, 'Aracımız 35 kuruşluk yakıtla düz yolda 80-85 kilometre yol alabiliyor. Hesaplamalarımıza göre 10 liraya yani 2 litre benzin fiyatına Ankara-İstanbul arasında gidip gelebiliriz. Araç maksimum 65 kilometre hıza ulaşıyor ama bunu 110 kilometre hıza çıkartabiliyoruz. Bunu testlerde de denedik' diye konuştu.