BUGÜN, DÜNYA KAN BAĞIŞÇILARI GÜNÜ

KIRIKKALE’DE BUGÜN HANGİ ECZANELER NÖBETÇİ 17 NİSAN 2024 KIRIKKALE’DE BUGÜN HANGİ ECZANELER NÖBETÇİ 17 NİSAN 2024

İl Sağlık Müdürü Ağırtaş, her yıl tüm dünyada 14 Haziran “Dünya Kan Bağışçıları Günü” olarak kutlandığını söyleyerek, “Bu günün amacı ihtiyaç sahipleri için kan veren kan bağışçılarını kutlamak ve gönüllü kan ihtiyacına toplumun dikkatini çekmektir.  Kan; geçmişten günümüze sağlık ve yaşamın temel simgesi olarak görülmüş olup modern tıpta tek kaynağı insan olan yaşamsal bir ilaç olarak kabul görmektedir. Kan bağışı, gönüllü ve kan bağışına uygun bir bağışçıdan çeşitli kan ürünleri elde etmek amacıyla kan merkezleri tarafından kan alınmasıdır. Kan bağışı yapmak için, duyarlı ve gönüllü vatandaşlar bağış merkezlerine giderek kan verebilmektedirler.  Kan verecek kişinin 18-65 yaş grubunda olup en az 50 kilo olması gerekmektedir”

 

KANIN YÜZDE 9´U BAĞIŞLANIR

“Her bağışta sadece 1 ünite kan bağışlayabilmekte ve buda yaklaşık 450 mililitreye tekabül etmektedir. Bu sayıda yüzde 10 artı veya eksi yönde değişimler yaşanmaktadır. Yani diğer bir değişle vücudumuzda sahip olunan kanın %8-%9´u bağışlanabilir. Erkekler üç ayda bir, kadınlar ise dört ayda bir kan bağışında bulunabilmektedirler. Kan bağışından sonra hücreler kendini yaklaşık 2 ayda toparlar. Bu yüzden, periyodik olarak kan vermede herhangi bir sorun oluşmaz. Yetişkin sağlıklı bir insan, yılda 3-4 ünite kan bağışlayabilmektedir”

 

BAĞIŞTA BULUNUN

“Günümüzde teknolojinin bu kadar gelişmesine rağmen; kan, laboratuar ortamında üretilemeyen ve tek kaynağı insan olan sürekli ihtiyaçtır. Bu nedenle düzenli yapılacak olan kan bağışı birçok insana yaşam umudu olabilir. Kan bağışının olmadığı bir toplumda, her gün birçok kişi hayatını kaybedebilir. Bu sebeple, düzenli kan bağışında bulunmak insanların hayatını kurtarırken kan bağışı, sosyal bir sorumluluktur. Kan bağışının ücretsiz gönüllülük esasında yapıldığının ve bir gün sizin veya sevdiklerinizin de ihtiyacı olabileceğinin unutulmaması ve bu bilinç ile hareket edilmesi gerekmektedir. Bu vesile ile kan bağışı yapmanın önemini bir kez daha hatırlatarak sağlıklı tüm vatandaşları kan bağışında bulunmaya davet ediyorum” dedi. Haber: Kenan Kuzucu