EKONOMİ 31.01.2014 19:20:31
Yeni uygulama başladı

Yeni uygulama başladı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu`nun kredi kartıyla ilgili yeni düzenlemesi bugün yürürlüğe girecek

Yeni uygulama

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu`nun kredi kartıyla ilgili yeni düzenlemesi yarın yürürlüğe girecek.Yarından itibaren kredi kartına 9`dan fazla taksit yapılamayacak. Kredi kartıyla yapılan alışverişlere getirilen 9 taksit sınırlandırması yarın yürürlükte olacak. Buna göre cep telefonu, kuyum ve gıdada çok taksit dönemi bitiyor. Bu ürünlerde taksitler en fazla 9 olabilecek. Düzenlemenin en çok cep telefonu satışlarını etkilemesi bekleniyor.Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu`nun (BDDK) bazı ürünlerde kredi kartına taksit sayısını cep telefonlarında tamamen kaldıran düzenlemesi yarından itibaren yürürlüğe girecek. Yeni uygulama öncesi alışveriş yapmak isteyen vatandaşların, özellikle cep telefonu satan mağazalara akın ettikleri görüldü.

 

Son gün satışları

İzmir`de teknoloji ürünleri satan bir mağazanın genel müdürü Kurtuluş Dündar, yarından (bugün) itibaren telefon taksitli alışveriş yapamayacaklarını bildiği için telefon satışlarında hissedilir seviyede artış yaşandığını söyledi. Alışveriş yapmayı planlamayanların bile fırsatlardan yararlanmak için ürün satın aldıklarını dile getiren Arız, şöyle konuştu:

 

Bilgi verildi

'Çoğu vatandaş kredi kartlarının borçlarını kapatarak yeni telefon alıyor. Bu saatten sonra sürecin nasıl işleyeceğini biz de bilmiyoruz. İnsanlar mağdur mu olacak ekonomik açıdan daha mı refaha erecek biz bilmiyoruz. Ama sektör büyük bir zarara uğrayacak özellikle küçük işletmelerin çoğu zarar görecek. İnsanlar teknolojiye eskisi kadar yakın olamayacak çünkü Türkiye`deki alım gücü belli. İstediği ürünü istediği zaman alabilmesi için vatandaşın tek çözüm kaynağı kredi kartlarıydı. Küçük işletmeler adına hükümetin adım atmasını bekliyoruz.'

 

Çözüm üretilmeli

Hükümetten çözüm üretmesini beklediklerini anlatan Arız, sözlerini şöyle sürdürdü: 'En azından taksitte sınırlandırma getirilebilir. Beyaz eşya ve mobilyada 6 ve 9 aylık taksit olacağını söylüyorlar. Bu uygulamayı telefonlar için de yapabilirler. Büyük işletmeler kendileri için çözüm bulacaklarını tahmin ediyorum. Hatta arayış içerisine bile girmişler. Mesela hediye çeklerini taksitlendirme gibi uygulama yapacakları söyleniyor. Kışı belli telefonla geçireyim yazın bir telefon daha alırım diyen insanlar bile taksitlendirme biteceği için şimdiden taksite yöneldi.”

 

Vatandaşın yorumu

Mağazaya alışverişe gelen müşterilerden Emin Toprak da, telefonu olduğunu ancak taksitlendirme süresi bitmeden bir tane daha almak istediğini belirterek, bir daha alamama endişesi ile 12 taksite telefon aldığını ifade etti. Cep telefonu satan mağaza yetkilisi Casım Ekin de, “Büyük bir yoğunluk var, şu an son güne girdik. Müşteri yoğunluğu çok fazla. Herkes kredi kartına taksitli cep telefonu almak için geliyor. Taksitlendirmenin bitmesi bizleri mağdur edecek çünkü satışlarımızın yüzde 70`ini kredi kartıyla yapıyoruz” dedi.

 

Telefon satışı

Taksitlendirmeden faydalanmak için bir telefon alan ancak son gün tekrar telefon almak için cep telefonu mağazasına gelen Mikail Karakeçili de, şunları söyledi: “Daha önce buradan telefon almıştım. Taksitlendirmede son gün olduğu için bugün yine telefon almaya geldim. Yüklenebildiğim kadar yüklendim telefon almak için. Daha önce iki tane almıştım, şimdi bir tane daha almaya geldim çocuğuma.” Mehmet Efe Zeybek de, telefonun bozulma bahanesiyle taksitlendirme fırsatını kaçırmamak için kendisine ve ablasına iki telefon aldığını ifade etti.


Diğer Haberler

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024