AK PARTİ VE MHP MECLİSE SUNDU

 

Ak Parti ve MHP´nin sunduğu teklife göre, ittifak içerisindeki siyasi partiler, seçim çevresinde aldıkları oy oranına göre milletvekili çıkartabilecekler. Yapılacak olan düzenleme ile herhangi bir siyasi partinin içinde bulunduğu ittifakın artık oylarından, bir anlamda oy avantajından yararlanarak milletvekili çıkarmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

 

298 sayılı Seçimlerin Genel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Kanunu, Milletvekili Seçimi Kanunu ve Siyasi Partiler Kanunu ve Mahalli İdareler Kanunu´nda değişiklik yapan yasa teklifini, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, TBMM´de düzenledikleri basın toplantısıyla açıkladılar.

 

Meteoroloji uyardı! Kırıkkale’yi fırtına vuracak! Meteoroloji uyardı! Kırıkkale’yi fırtına vuracak!

İkisi yürürlük ve yürütme olmak üzere 15 maddeden oluşan yasa teklifinde öngörülen düzenlemeler şöyle:

 

BARAJ %7´YE DÜŞÜYOR

Yüzde 10 olarak uygulanan seçim barajı yüzde 7´ye düşürülüyor. Barajın yüzde 7´ye indirilmesi küçük partiler açısından büyük avantaj sağlamamakla birlikte, ittifakların sayısını artırmada etken olacağı şeklinde yorumlanıyor. Yani ülkemizde halen Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı bulunurken, yeni ittifakların kurulması hedefleniyor.

 

GURUBU OLAN PARTİLER SEÇİME GİREMEYECEK

Siyasi partilerin seçime girebilmesi için Meclis´te grubunun bulunması veya illerin en az yarısından fazlasında örgütlenmesi gerekiyordu. Ancak teklifte, Meclis´te grubu bulunma koşulu kaldırılarak siyasi partilerin ancak illerin yarıdan fazlasında örgütlenmiş olması, yasada belirtilen süreler içinde ilçe, il ve büyük kongrelerini üst üste iki kereden fazla ihmal etmemiş olması koşulu getiriliyor.

 

İTTİFAK OYLARINDAN VEKİL SEÇİLEMEYECEK

Mevcut yasada il bazında oylar önce ittifaklar arasında hesaplanıyor, sonra ise ittifak ortakları arasında milletvekili dağılımı yapılıyordu. Yeni yasaya göre milletvekili dağılımı ittifaka göre değil partinin il bazında aldığı oylara göre hesaplanacak. Örnek verecek olursak 2018 Haziran´ında yapılan Genel Seçimlerde Kırıkkale´de oylar önce ittifaka göre hesaplanmış 2 Cumhur İttifakı 1 Millet İttifakı milletvekili çıkartmıştı. Daha sonra ittifak arasında dağılım yapılarak Ak Parti, MHP ve CHP birer milletvekili çıkartmıştı. Oylar ittifaklar arasında dağıtılmasa Ak Parti 2, MHP ise 1 Milletvekili çıkartacaktı. CHP, Millet ittifakı olan İYİ Parti oylarının da hesaba girmesiyle milletvekili çıkartabilmişti. Meclise sunulan yeni yasada ittifak ortaklarının artık oyları sayesinde milletvekili çıkartma şansı tarih olacak.

 

SEÇİM KURULU BAŞKANI OLABİLME ŞARTLARI DEĞİŞİYOR

İl seçim kurulu başkanın, üye ve yedek üyelerin 'en kıdemli' hakimler arasından belirleneceği hükmü kaldırılıyor. Bunun yerine il seçim kurulu başkan ve üyelerinin o ildeki birinci sınıfa ayrılmış hakimler arasından kurayla belirlenmesi koşulu getiriliyor.

 

´SEÇMEN GÖÇÜ´NE ÖNLEM

Teklifle 'seçmen göçü'nün engellenmesine yönelik düzenleme de yer aldı.

Teklife göre seçmen kütüklerinin düzenlenmesinde, son bir yıl içerisinde sürekli bulunduğu adres dikkate alınacak, atama nedeniyle yer değişikliği ise bu uygulamadan istisna tutulacak.

Bu düzenlemede, seçmenlerin özellikle belediye başkanlığı veya muhtar seçimleri için, memleketlerinde oy kullanmaya yönelmesi etkili oldu.

Özellikle son yerel seçimlerde, büyükşehirlerde yaşayan çok sayıda seçmen, memleketlerinde oy kullanmak için seçmen kütüklerini taşımıştı.

Ayrıca sandık kuruluna üye bildirme hakkı olan siyasi partiler, onayı olmadan diğer bir parti üyesini sandık kurulu üyesi olarak gösteremeyecek.

Adres kayıt sisteminde görünmeyen seçmenler, son seçmen olduğu adrese göre seçmen listesine kaydedilecek ve bu adrese göre oy kullanabilecekler. Haber: Çağlar Atmaca