FARKLI BİR UYGULAMA BAŞLATILDI

Kırıkkale Üniversitesi Meslek Yüksekokulunda uzaktan eğitim gören öğrenciler, uygulama gerektiren derslerini farklı gün ve saatlerde pandemi kurallarına uyarak okullarındaki atölye ve laboratuvarlarda yüz yüze olarak görüyorlar. Koronavirüs tedbirleri kapsamında yüz yüze eğitim yerine uzaktan eğitime geçilmesiyle uygulamalı derslerden uzak kalan öğrencilere yönelik Meslek Yüksekokulunda farklı bir uygulama başlatıldı.

 

12 BÖLÜMDE VE 20 PROGRAMDA UYGULANDI

Salgın sürecinde uygulamalı dersler Meslek Yüksekokulun radyo televizyon, inşaat, el sanatları, grafik tasarım, makine, elektrik, rafineri ve organik tarım başta olmak üzere 12 bölümde ve 20 programda uygulandı. Öğrencilerin bizzat yaparak, uygulayarak öğrenmeleri gereken dersler, pandemi kurallarına titizlik gösterilerek yüz yüze yapıldı, yapılmaya da devam ediyor. Tamamen gönüllülük esasına dayalı uygulama derslerine gelen öğrenciler, salgından etkilenmemeleri için her detaya ise azami ölçüde dikkat ediliyor.

 

Kırıkkaleli öğrenciler bağımlılığın zararlarını anlatmak için yarıştı Kırıkkaleli öğrenciler bağımlılığın zararlarını anlatmak için yarıştı

ATÖLYE VE LABORATUVARLARDA DERSLERİNİ YAPIYORLAR

Öğrenciler okula geldiklerinde okul girişindeki dezenfektanlarla önce ellerini dezenfekte ediyor, daha sonra ise seyreltilmiş şekilde atölye ve laboratuvarlarda derslerini yapıyorlar. Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan yaptığı açıklamada, pandemide yaşanan olumsuzlukları fırsata dönüştürdüklerini belirterek, “Üniversite sisteminde teorinin yanında uygulamalar mutlaka yaptırılmalı. Yaptırmadığımız takdirde bir ayağı kesik, bir ayağı güdük insanları sektöre göndermiş oluruz. Buna hakkımız yok. Milletin çocuğunu teorisi güçlü, uygulaması güçlü yetiştirip buradan göndermeliyiz. ” dedi.

 

UYGULAMAYA EĞİTİMLER VERİLİYOR

Pandemiden dolayı Türkiye´de bulunan 207 üniversitede eğitim öğretim faaliyetleri, eğitim araştırma faaliyetleri bir anlamda olumsuz olarak etkilendiğini hatırlatan Aslan,  şunları söyledi: “Ama bunu yüzde yüz olumsuz etkilendi diyemeyiz. Elbette bütün sektörlerde olduğu gibi bir etkilenme oldu ama Kırıkkale Üniversitesi olarak öğrencinin üniversiteye gelişinden başlayıp şuandaki süreçten baktığımızda farklı bir uygulama yapıyoruz. Üniversitemizdeki 12 fakültemizde önemli bir kısmı uygulamaya yönelik eğitimler veriliyor. Sağlık Bilimlerinde çalışan fakülteler de dahil. Veterinerlik, diş hekimliği ve tıp fakültesi gibi, diş hekimliği fakültesinde 4. ve 5. sınıflar. tıp fakültesinde 5. ve 6. sınıflarda zaten uygulamalı olarak eğitimlerine devam ediyorlar. Veteriner fakültesi ve diğer fakültelerde de uygulamalı yapılması gereken dersleri 14 hafta 70 iş gününe yayarak geçen dönem yaptığımız gibi bu dönemde de devam edeceğiz”

 

GRUPLAR HALİNDE YAPACAKLAR

“Geçen dönem bir pilot uygulama yaptık. Kırıkkale Meslek Yüksekokulumuzda uygulamamızda başarılı olduk. Maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyarak öğrencilerimizle bir olumsuzluk yaşamadık. Bu yapmış olduğumuz uygulama ile sağlık sorunu yaşamadık. Bu bahar döneminde bütün öğrencilerimiz uygulaması olması gereken, yapılması gereken uygulamaları üniversiteye 70 iş gününe yayarak gruplar halinde yapacaklar. Bu diğer üniversitelerden bir farklılık sanıyorum. Yapanlar vardır ama biz kendi üniversitemiz açısından baktığımızda mutlak suretle uygulamaların yapılması gerektiğini biliyoruz. Ve bundan dolayı da öğrencilerimize uygulama yaptırmak için yoğun çaba sarf ediyoruz.”

 

YÜZYÜZE EĞİTİM VERİLİYOR

Uygulama eğitimleri hakkında bilgiler veren Kırıkkale Meslek Yüksekokulu Müdürü Doc. Dr. Özgür Selvi ise, öğrencilere teorik derslerin yanında alması gereken bazı uygulamalı dersleri yüz yüze verdiklerini söyledi. Uygulama yapmadan mezun olan öğrencilerin sektörde çeşitli sorunlar yaşayabileceğini öne süren Selvi, “Öğrenci bu uygulama derslerini almadan mezun olursa gitmiş olduğu kurumlarda, çalıştığı veya çalışacağı kurumlarda ciddi problemler yaşayacak düşüncesiyle uygulamalı eğitimleri bu salgın döneminde salgın kurallarına azami ölçüde maske gibi, mesafe gibi kurallara, hijyen kurallarına riayet ederek okula gelmelerini istedik” dedi. Haber: Ahmet Ünal