GEREKLİ DESTEK VERİLECEK

Bayramda otoyollardan 11,2 milyon araç geçti Bayramda otoyollardan 11,2 milyon araç geçti

Kırıkkale Valiliğinde gerçekleşen toplantıya Vali Yunus Sezer´in yanı sıra Kırıkkale Defterdarı İbrahim Bayraktar, Kırıkkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Süleyman Köstekli, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Osman Cebeci, Ticaret İl Müdürü Seyfettin Çetiner, yorgancı, kalaycı, el yapımı müzik aleti esnafı, ayakkabı tamircisi, ev aletleri tamiratçısı, bıkaç bileyci ve çömlekçi esnafları katıldı. Vali Sezer, söz konusu mesleklerin kaybolmaması için gerekli destekleri vereceklerini, İşkur işbirliği yapılarak kaybolmaya yüz tutmuş meslekler için kurs açılabileceğini, KOSGEB´den üretimde kullanacakları alet ve ekipman için başvuru yapılacağını ifade etti. Esnaflarla tek tek tanışan Vali Sezer esnafların hepsine tek tek söz vererek sıkıntı ve sorunlarını dinledi.

VERGİ MUAFİYETİ TANINIYOR

Toplantıda bir sunum yapan Ticaret İl Müdürü Seyfettin Çetiner, Kırıkkale´de Kaybolmaya Yüz Tutmuş Meslek grubuna giren  5 meslek, 12 işyeri  tespit edildiğini ifade etti. İl Müdürü Çetiner, bu mesleklerden Tekstil grubuna giren 5 yorgancı, Maden grubuna giren 3 bıçakçı-bileyci, Maden grubuna giren 2 kalaycı, El sanatları grubuna giren 1 yemeni, oya yapım işi, Hammaddesi karışık olan El Sanatları grubuna giren 1 adet halk çalgıları imalatçısı olmak üzere  12 esnafımızla işyerleri ziyaret edilerek görüşmeler yapıldığını söyledi. Çetiner, Yapılan bu görüşmelerde, esnaflarımızın başkaca bir işi yapmamaları, Esnaf Ve Sanatkâr Odası kaydı, Vergi Dairesine Kaydı Olması Şartıyla; Vergi muafiyeti sağlandığını söyledi.

KREDİ DE KOLAYLIK

İl Müdürü Çetiner, Esnaf ve Sanatkâr Kredi Kefalet Kooperatifinden faizsiz krediden istifade edebileceklerini, Yorgancı esnafımızdan kredi talebi olan işyerleri için, Esnaf ve Sanatkar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanıyla görüşmeler yapıldığını, gerekli kolaylığın sağlanacağını, Esnafların taleplerinin  Kısa sürede karşılanacağını, Defterdarlık işbirliği ile,  söz konusu esnafların vergi muafiyetinden istifade edip etmediğini, vergi muafiyeti olmayanlara vergi muafiyeti sağlanmak için müracaatlarının alındığını, Kaybolmaya yüz tutmuş meslek sahiplerinin sorunlarının çözüldüğünü, Vergi muafiyet kapsamına girmeyen esnaflarımızdan gerekli şartları taşıması halinde Esnaf ve Sanatkar Kredi Kefalet Kooperatifinin yıllık %8 faizli krediden istifade edebileceklerini sözlerine ekledi.

GÖNÜLLE YAPILAN İŞLER

Toplantıda konuşan Kırıkkale Valisi Yunus Sezer “Bir milletin asıl sermayesi sadece maddi kaynaklar değildir, asıl sermaye gelenekleri, insan gücüdür, gönülle yapılan işlerdir. Biz o gönülle yapılan işlerin yaşatılması için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Unutulmaya yüz tutmuş, bu mesleklerimizi yaşatalım. Bu bağlamda çıkar bulamayan esnafımızın bu ihtiyacını karşılamak için İŞKUR aracılığı ile meslek edindirme kursları açabiliriz. Yeni teknolojik makine almak isteyen esnafımızda KOBİ kredilerinden yararlanabilirler. Unutulmaya yüz tutmuş mesleklerimizde meydana getirilen ürünleri bugünün şartlarına uygun, görselliğine kavuşturarak yeni nesillere aktarabiliriz. Bu mesleklerimizin yaşaması için üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz” diye konuştu. KESOB Başkanı Köstekli´de esnafın çırak sıkıntısı yaşadığını, bu konuda çalışmalar yapılmasını önererek, bu mesleklerin yaşatılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

HABER: EMEL SELCİ