Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe
GÜNCEL 15.11.2019 14:22:45
UMKE´DEN GERÇEĞİNİ ARATMAYAN TATBİKAT

UMKE´DEN GERÇEĞİNİ ARATMAYAN TATBİKAT

UMKE´DEN GERÇEĞİNİ ARATMAYAN TATBİKAT

UMKE´DEN GERÇEĞİNİ ARATMAYAN TATBİKAT

 

Afet ve olağan dış durumlara karşı bilgilendirme yapmak amacıyla ‘Afet eğitimi hazırlık günü´ nedeniyle Kırıkkale´nin ev sahipliğinde 7 ilin acil ve afetlerle mücadele ekipleri, gerçeğini aratmayan bir tatbikata imza attı.

 

9. BÖLGE İLLERİ EĞİTİMİ

Dünyada ve ülkemizde meydana gelen ve gelebilecek afet ile olağan dışı durumlara karşı ‘Afet eğitimi hazırlık günü´ nedeniyle “9. Bölge illeri eğitim ve tatbikat kampı” MKE Hurda İşletme Müdürlüğü´nde gerçekleştirildi. Kırıkkale il Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanlığı Acil ve Aletlerde Sağlık Hizmetleri Birimi tarafından düzenlenen KBRN (Kimyasal, Biyolojik, Radyoaktif ve Nükleer) tatbikatı gerçeğini aratmadı.

 

7 BÖLGEDEN 150 GÖNÜLLÜ

“Kırıkkale´nin ev sahipliğini yaptığı eğitime Ankara ve Kırşehir, Çankırı, Çorum, Kastamonu ve Yozgat illerinden 150 UMKE gönüllüsü katıldı. Tatbikat esnasında temel yaşam desteği, triaj, hasta taşıma teknikleri, havayolu ve açma teknikleri, crush sendromu, multiple travmalı hastaya yaklaşım, afet psikolojisi ve afetlerde hayatı idame ettirme konulan teorik ve pratik olarak anlatıldı.  Tatbikat esnasında enkaz, trafik kazası ve KBRN (Kimyasal, Biyolojik, Radyoaktif ve Nükleer) olaylarına müdahale konularım içeren genel tatbikata AFAD, İtfaiye, Emniyet ve 112 ekipleri de destek verdi.

 

HAYAT KURTARMAK İÇİN VARIZ

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunmasının ardından başlayan programın açılış konuşmasını İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş yaptı. Ağırtaş, “UMKE Yurtiçi ve Yurtdışında meydana gelebilecek afet ve acil durumlarda acil sağlık hizmetine ihtiyaç duyan kazazede/afetzedelere olay yerinde başlayarak ambulansa veya bir sağlık tesisine nakil edilinceye kadar geçen süre içerisinde medikal kurtarma ve acil sağlık hizmeti sunmak üzere, gerekli temel ve ileri eğitimleri almış ve ihtiyaca uygun olarak donatılmış, ekibe giriş işlemlerinde de gönüllülük esası temeline dayalı sağlık personelinden oluşan medikal kurtarma ekibidir.”

 

81 İL GENELİNDE FAALİYET GEÇTİ

 “Ülkemizde yaşanan yüzyılın depremi olarak nitelendirilen Marmara Depremi sonrasında ve bir daha olması muhtemel afetlerde yaralı sayılarını ve ölümleri azaltmak amacıyla Afetlerde Sağlık organizasyonu kapsamında Sağlık Bakanlığı tarafından ilk olarak 11 Bölge ilinde UMKE Ekiplerini kurulmuştur. Ardından yapılan temel eğitimlerle UMKE yapılanması ülkemiz geneline yayılarak 81 ilde faaliyete geçmiştir.2010 yılından sonra UMKE yapılanması 21 bölge´ ye ayrılmış olup, ilimiz Ankara, Kırıkkale, Kırşehir, Yozgat, Çorum, Çankırı ve Kastamonu illerinden oluşan 9. Bölgede bulunmaktadır.”

 

UMKE GÖNÜLLÜ OLARAK GÖREV ALMAKTA

“2005 yılında ilimizde UMKE ekipleri kurulmuş, gerekli olan UMKE Temel Eğitimleri personellere verilmiştir. Bu oluşumda görev alan personelimiz kendi asıl görevlerinin yanında UMKE de gönüllü olarak görev almaktadır. İlimiz UMKE personelleri Triaj, Dağcılık, Kampçılık, İleri Yaşam Desteği (Hipovolemik Şok, Crush Sendromu, Multiple Travma ve Çoklu Trafik Kazaları),Travma Resüsitasyonu, KBRN, Olay Yeri Değerlendirme ve Yönetimi, Hasta Taşıma Teknikleri eğitimlerini başarı ile almış olup gerek yurtiçi gerek yurtdışı birçok görevlere katılmaktadır.”

 

ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPILIYOR

“2009 ve 2010 yılarında Irak-Musul´dan hasta ve yaralı nakli. 2011 yılında Van depremi. 2012 -2013 Somali insani yardım, Suriye-Cerablus kentine Sahra Hastanesi kurulumu ve son yıllarda da Güneydoğu sınırımızda düzenli olarak görev almıştır. Aynı zamanda ilimizde yaşanan çoklu trafik kazalarında, kış aylarında kötü hava koşullarında ve ilimizde bulunan rafineri ve silah fabrikalarında olası bir tehlikeye karşı 94 personeli ile her zaman hazır beklemektedir Bu kapsamda 12-13-14 Kasım 2019 tarihlerinde Bölge illerimizin katılımıyla ilimizde Bölge Eğitim ve Tatbikat Kampı düzenlenmiştir.”

 

EĞİTİM VE TATBİKATLARI DEVAM EDECEK

Daha sona konuşma yapan Vali Yardımcısı Mehmet Ercan Aslantaş, acil durumlarda sergilenen ilk yardım ve müdahalenin öneminden bahsetti. Aslantaş, tatbikatta görev alan herkese teşekkür etti. Konuşmaların ardından tatbikat gerçekleştirildi. Yurt içi ve yurt dışında gelişebilecek her türlü afet, olağanüstü durum, büyük toplumsal olaylar, büyük trafik kazaları, ağır sanayi kazalarıa ilk müdahaleyi yaparak kurtarma faaliyetlerinde bulunup yeterli ve nitelikli sağlık hizmeti sunabilmek için eğitim ve tatbikatları devam edecek.

 

TATBİKATA DESTEK VERENLERE PLAKET

Konuşmaların sonunda tatbikata destek veren kurumlara teşekkür plaketi takdim edildi. Tatbikata; Vali Yardımcısı Mehmet Ercan Aslantaş, Belediye Başkan Yardımcısı Halil Danacı, Mühimmat ve Garnizon Komutanı Albay Mehmet Ali Durmuş, İl Jandarma Komutanı Albay Uğur Özmen, Sulakyurt Belediye Başkanı İsmail Bildik, İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, MHP İl Başkanı Erdal Baloğlu, İl Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, kamu kurum il müdürleri ile çok sayıda davetli katıldı. HABER: EMEL SELCİ

 


Diğer Haberler

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024

15.03.2024