Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe
GÜNCEL 28.11.2021 15:59:04
TÜRK METAL´DEN ASGARİ ÜCRET ÇIKIŞI

TÜRK METAL´DEN ASGARİ ÜCRET ÇIKIŞI

TÜRK METAL SENDİKASI GENEL BAŞKANI PEVRUL KAVLAK: BU KOŞULLARDA ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 30 GELSE NE OLUR? GELMESE NE OLUR?

TÜRK-İŞ Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, yaşanan ekonomik krizden, Türk Lirası´nın aşırı değer kaybetmesine, asgari ücret görüşmelerinden, işçi sınıfının sorunlarına birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu.

GÖZLER ASGARİ ÜCRETTE

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Bursa 2 Nolu Şube´nin 2. Olağan Genel Kurulu´na katıldı. Kamuoyunun gündeminde son dönemde önemli yer tutan asgari ücret ve 3600 ek göstergesini bekleyen memurların sorunlarına değinen Genel Başkanımız Kavlak, sözlerine şöyle devam etti: “Son günlerde kamuoyunun gündeminde başta asgari ücretliler olmak üzere emeklilikte yaşa takılanları ya da 3600 ek gösterge bekleyen memurların sorunlarına çözümler aranıyor”

HER KAFADAN BİR SES ÇIKIYOR

Her yıl Aralık ayında olduğu gibi yine asgari ücret tartışmalarının başladığını dile getiren Kavlak, “Her kafadan bir ses çıkıyor. Asgari ücret şu kadar olsun, bu kadar olsun. Yüzde 25 ya da 30 olsun. Yahu bugün içinde bulunduğumuz ekonomik koşullarda bu insanlar yine açlık sınırının altında yaşayacaksa, evine ekmek götüremeyecekse, geçinemeyecekse, asgari ücrete yüzde 30 zam gelse ne olur, gelmese ne olur. Dışa bağımlı olduğumuz enerji ürünlerine, yani elektriğe, doğalgaza, petrole sürekli zam geldiği, temel tüketim maddelerine gelen zamlara insanların yetişemediği koşullarda asgari ücrete yüzde 30 gelse ne olur?  Gelmese ne olur?”

İMZALARIN MÜREKKEBİ KURUMADAN, ZAMLAR ERİYOR

“Gelin kabaca bir hesap yapalım. Asgari ücrete yüzde 30 zam gelse ne kadar eder? Bakın ben söyleyeyim. Bizim hesaptan gidelim. Asgari ücretin saatlik ücreti 15.90´dır. Buna yüzde 30 zam gelse 20.67 olur. Yani 4 lira 70 kuruş zam demektir. Peki, bu aylık ne kadar olur? 225 saatle çarparsak brüt 1073 lira eder. Bunun neti de yaklaşık 850 lira eder. Ayrıca bu artış yıllıktır. Bunu unutmayın. Asgari ücret yıllık belirlenir. Yani bu hesabı Türk Metal´in ortalama saatlik ücreti olan 22 lirayı baz alarak yaparsak bizim ortalamamıza göre yüzde 9.1 zam demektir. Hepsi budur, bu kadardır. Bizim üzerinde konuşmayacağımız kadar küçük bir artıştır. Ve ne yazık ki asgari ücret için atılacak imzaların mürekkebi bile kurumadan, alınan zammın bir kısmı çoktan eriyip gidecektir.”

KARDEŞLERİMİZİN DAVASI BİZİM DAVAMIZDIR

Asgari ücret tartışmaları ile ilgili sözlerine devam eden Genel Başkanımız Kavlak, “Asıl önemli olan ülkede asgari ücret alanların sayısının azalmasıdır” dedi ve sözlerine şu şekilde devam etti: “Ülkemizde asgari ücret alanların toplam çalışan işçilere oranı en az yüzde 54 düzeyindedir. Buna asgari ücretin biraz üzerindeki ücretleri de eklerseniz bu oran yüzde 70´lere çıkar. Oysa Avrupa Birliğine üye ülkelerde bu oran yüzde 7 ila 10 arasındadır. Yani o ülkelerde çalışanların yüzde 90´ı asgari ücretin üzerinde ücret alıyor. İnsan gibi yaşıyor. Gelin görün ki bizim ülkemizde asgari ücret ortalama ücret olmuş. Sendikasız işyerlerinde genel ücret haline gelmiş. Siz hala az mı, çok mu? Öyle mi, böyle mi? Bunları konuşuyorsunuz”

TEKERE ÇOMAK SOKACAĞIZ

“Düşünebiliyor musunuz dostlarım örgütlenmekte olduğumuz bir işyerinde yedi yıldır çalışan bir arkadaşımız yedi yıldır asgari ücret alıyor. Cebine bir kuruş fazla girmemiş. Sendikal düzene karşı olan kendi işyerlerinde sendika bile olmayan birileri de çıkmış TÜRK-İŞ asgari ücrete karışmasın onların asgari ücretli üyeleri yok diyor. Yani ne demek istiyor? Bizim tekerimize çomak sokmayın diyor. Dümenimizi bozmayın diyor. Biz karışmayalım da kölelik düzenini kurun, öyle mi? Biz karışmayalım da insanları boğaz tokluğuna çalıştırın, öyle mi? Biz karışmayalım da asgari ücreti bölgesel yapın, sektörel yapın, öyle mi? Yok öyle yağma, yok. Asgari ücretle sömürdüğünüz o kardeşlerimizin davası bizim davamızdır. Onların davasını sonuna kadar savunacağız. O tekere çomak sokacağız. O dümeni bozacağız”

KALDIRIN ENGELLERİ İŞÇİLER ÖRGÜTLÜ OLSUN

Genel Başkanımız Kavlak, son on yıldır emeğin taleplerine kulak tıkandığı ama emekçilerin taleplerinin belli olduğunu ve çözümlerinin hazır olduğunu dikkat çekerek, “Eğer bu ülkede emekçilerin insan onuruna yakışır bir yaşam sürmesini istiyorsanız öncelikle sendikalaşmanın önündeki engelleri kaldırın diyoruz. Engelleri kaldırın ki işçiler örgütlü gücünü ortaya koysun. Engelleri kaldırın ki işten ayrıldığında kıdem tazminatını alabilsin. Engelleri kaldırın ki işçiler özgürce toplu pazarlık yapabilsin. Engelleri kaldırın ki ikramiyeli, sosyal haklı adam gibi toplu sözleşmeler yapabilsin. Engelleri kaldırın ki işçiler insanca ücret alsın. Alamıyorsa da kaldırın engelleri adam gibi grev yapsın. Grev yapsın. Çözüm mü istiyorsunuz? Alın işte size çözüm. Daha ne bekliyorsunuz. Kaldırın engelleri işçiler örgütlü olsun. Özgür olsun. İnsan gibi yaşasın” dedi. Haber: Çağlar Atmaca


Diğer Haberler

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024

15.03.2024