Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe
EĞİTİM 10.07.2015 17:48:36
TERCİH YAPARKEN BUNLARA DİKKAT EDİN!

TERCİH YAPARKEN BUNLARA DİKKAT EDİN!

Psikolojik Danışman Ekrem Acar, üniversite tercihleri yapılırken nelere dikkat edilmesi konusunda bir yazı kaleme aldı. İşte Acar´ın önemli uyarı ve tavsiyeleri…

“Gençlerimiz uzun bir maratonun sonuna gelmiş bulunuyorlar. Taaa anaokulundan başlayan süreç üniversite tercihleriyle nihayete erecek. Anne ve babaların çocuklarını anaokuluna kayıt ederken hedefleri çocuklarının iyi bir üniversite kazanmasıydı. Bunun için ilkokul, ortaokul ve liseyi bitirmelerini sabırsızlıkla beklediler.  Beklentilerinin gerçekleşmesi için Zaman zaman çocukları için maddi manevi ciddi fedakârlıklara katlandılar. Zaman zaman onlarla istemeseler de tartıştılar,  karşı karşıya geldiler. Sonunda benim hasat mevsimi dediğim üniversite tercih dönemine geldiler. Ülkemizde üniversiteler bir eğitim kurumundan ziyade daha çok iş bulma kurumu gibi algılanıyor. Hem aileler hem gençler üniversite seçerken iş garantili diyebileceğimiz üniversiteler seçmeye çalışıyorlar. Bunda da etkili olan üniversiteyi bitiren gençlerimizin iş bulma sorunu etkili olmaktadır. Bu nedenle de gençler tercih yaparken ilgi ve becerilerine göre tercih yapmaktan ziyade maddi getirisi ve iş bulma olanaklarına göre tercih yapıyorlar.”

 

HAYATLARININ KARARINI VERİYORLAR

 

“Üniversite tercihleri gençler açısından elbette çok önemli. Çünkü gençler burada hayatlarının kararını veriyorlar. Gençlerimiz daha çok iş seçimi ve eş seçiminde zorlanacaklardır Gençlerimizin hayatta hiçbir baskı altında kalmadan karar vermeleri gereken iki masa vardır; birisi üniversite tercih masası diğeri nikâh masasıdır. Hatta nikâh masasında rahat olması bile tercih masasıyla yakından alakalıdır. Çünkü mesleği ve kariyeri onun daha rahat olmasını sağlar. Gençlerimizin bundan sonraki hayatları seçtikleri bu meslek üzerine devam edecektir. İnsanların hayatta en çok değiştiremedikleri şey meslekleridir. Biz genelde gençlerimize ve ailelerine tercih yaparken yanlış bir tercihin öğrencinin bir yılına yanlış bir meslek seçiminde öğrencinin kırk yılına hatta hayatına mal olacağını söyleriz. Çünkü insanlar sosyal hayatta seçtikleri meslekle ön plan çıkarlar.”

 

OKUMAK İSTEDİKLERİ ŞEHRİ İYİ ARAŞTIRMALILAR

 

“Yetenek beceri ve ilgilerine hitap edecek meslekleri seçmeliler. Bunun içinde özellikle tercih edecekleri meslekleri araştırsınlar ve meslek çalışanlarından bilgi alsınlar. Mutlaka bir uzmandan destek almalısınız (Okullarınızdan, rehber öğretmenlerden). Okumak istedikleri şehirlerin özel koşullarını iyi araştırmalılar (Sosyo-Ekonomik imkânları barınma imkânları, ulaşım koşulları vb.). Tercih edecekleri üniversiteler hakkında bilgi edinmeli üniversitenin imkânlarını araştırmalılar (Eğitim kalitesi, barınma imkânları, sosyal faaliyetler, ulaşım koşulları vb.). Bu sene kesin kazanmalıyım mutlaka bir yere gitmeliyim gibi şeklinde kararlardan uzak durmalılar. Puanlarının yettiği yere değil de hayallerine ulaşmaya çalışmalılar.”

 

MUTLAKA UZMAN BİR KİŞİYE BAŞVURUN

 

“Tekrar hazırlanma imkânı varsa gözden geçirip ona göre karar vermeliler. Yoksa sonran pişmanlık fayda sağlamaz. Tercihlerde öncelik hakkı öğrencinin olmalı ancak aile zorlamadan yönlendirmede yardımcı olmalıdır. Çünkü en çok sorun bu noktada ortaya çıkıyor. Aile kendi isteğini dayatıyor öğrenci tercih etmek istemiyor. Bu konuda mutlaka bir bilene danışmalı. Gençler aile baskısından kurtulayım diye tercih yapmamalı gerekirse bir daha denemeli yoksa son pişmanlık fayda sağlamaz. Tercih yaparken her önümüze gelene fikir sormayalım kafamız karışabilir. Mutlaka uzman bir kişiye başvuralım.”

 

KILAVUZU AYRINTILI BİR ŞEKİLDE İNCELEYİN

 

“Tercihlerde puana değil, kesinlikle başarı sırasına dikkat ediniz. Tercih Kılavuzu´ndaki bilgileri dikkatle incelemelisiniz. Tercih edilen bölüm ve üniversiteye dair özel şartları mutlaka okumalısınız. Örneğin; üniversitenin merkezi ile sizin okuyacağınız bölüm aynı il yerine yakın illerde olabilmektedir. Seçtiğiniz üniversitenin vakıf veya devlet üniversitesi olup olmadığına, burs durumuna dikkat etmelisiniz. Yeni açılan bölümlere önem vererek kılavuzu ayrıntılı inceleyiniz. Tercih edeceğiniz bölümün puan sistemi değişmiş olabilir buna dikkat ederek ve o türdeki puanınızı göz önüne alarak tercihinizi yapmalısınız.”

 

DOĞRU BİR ŞEKİLDE KODLAMA YAPIN

 

“Gitmeyi düşünmediğiniz bölümleri tercih etmeyin. Kayıt yaptırmasanız bile yerleştirildiğiniz bölümlerden dolayı ertesi yıl ağırlıklı ortaöğretim başarı puanınızın yarı yarıya düşeceğini unutmayınız. Tercih listesinin tümünü doldurmak zorunda değilsiniz. Tercihlerin tamamının doldurulması kişiye avantajlı olunmasıyla bir ilgisi yoktur. Bu tamamen öğrencinin isteğine bağlı bir durumdur. Tercihleri yaparken programları doğru bir şekilde kodlayın. Sevgili gençler, tercih konusunda Kırıkkale Milli Eğitim Müdürlüğü´nün okullarda açmış olduğu tercih danışma merkezlerine ve Kırıkkale Eğitimciler Derneği´nin Altunbilekler AVM  Makro AVM de açmış olduğu tercih masalarından yardım alabilirsiniz. Hepinize başarılar dilerim.”


Diğer Haberler

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024