GÜNÜN  AYETİ

Günahın açığını da bırakın, gizlisini de. Çünkü günah kazananlar yaptıkları karşılığında cezalandırılacaklardır. (Enâm, 6/120)

*/*/*/*/*/

GÜNÜN HADİSİ

Birbirinize buğz etmeyin, birbirinize haset etmeyin, birbirinize arka çevirmeyin; ey Allah´ın kulları, kardeş olun. Bir Müslümana, üç günden fazla (din) kardeşi ile dargın durması helal olmaz. (Buhârî, Edeb, 57, 58)

*/*//**//

KISA HİKAYE

Hz. Ali bir Hristiyana misafir oldu. Adam üzüm getirdi.Hz. Ali üzümü yedi.Sonra üzümden yapılmış şarap getirdi.Hz. Ali buyurdu ki : Haramdır. Hristiyan dedi ki : Siz Müslümanlara şaşarım.Üzüm helal ,içki haram.Halbuki bu, bundan yapılıyor.Hz. Ali buyurdu ki : Eşin var mı.Dedi var. Kızın var mı.Dedi o da var.İkisi de gelsin buraya.Eşi ve Kızı gelince Hz. Ali buyurdu ki :Bu Kız bu Anneden dir, Ama görüyorsun ki Allah Annesini sana helal, Kızını ise haram kılmıştır. Hristiyan biran için duraksadı, şok olmuştu. Bütün bildiklerini sorgulamaya ve halifeye doğru ağlamaklı bakmaya başladı. Elinden öpüp Müslümanlığını ilan etti..!

*/*/*/*/*/*/

TERAVİH NAMAZININ KILINIŞI VE TERAVİH´İN ÖNEMİ

´On Bir Ayın Sultanı´ olarak anılan Ramazan ayına girdiğimiz bu günlerde vatandaşlar Teravih namazının önemini ve Teravih namazının kılınışını merak ediyor. Teravih namazı hakkında detaylar haberimizde yer almaktadır. Teravih, Arapça tervîha kelimesinin çoğulu olup 'rahatlatmak, dinlendirmek' gibi anlamlara gelir. Ramazan ayına mahsus olmak üzere yatsı namazından sonra kılman sünnet namazın her dört rekatının sonundaki oturuş, tervîha olarak adlandırılmış, sonradan bu kelimenin çoğulu olan teravih kelimesi ramazan gecelerinde kılınan nafile namazın adı olmuştur.

TERAVİH NAMAZININ ÖNEMİ

Terâvih namazı, Geleneksel İslamda Ramazan ayında her gece kılınan bir namazdır. Erkekler ve kadınlar için sünnet-i´ müekkede kabul edilir ve yirmi rekat cemaatle kılınır. Tek başına da kılınabilir ancak Teravih namazının cemaat ile kılınması makbuldür. Her iki rekatta ara verilmesi dinlenme yapıldığından dolayı, kelime anlamı olarak dinlenme ara verme olarak bilinir.

TERAVİH NAMAZI NE ZAMAN KILINIR?

Teravih namazının vakti, yatsı namazından sonra başlar, sabah namazı vakti girinceye kadar devam eder. Teravih namazı yatsıya tâbi bir sünnet olduğu için, vitir namazı teravihden sonra kılındığı gibi, önce de kılınabilir. Âdet olan, teravihi önce kılıp vitri sonra kılmaktır. Bu sebeple teravihin bir kısmında imama yetişen bir kimse, imam vitre kalkınca imamla beraber önce vitri kılıp sonra teravihten kılamadıklarını kazâ etmesi câizdir. Teravih namazı vakti içinde kılınmazsa, vakti dışında ne cemaatle, ne de tek başına (münferiden) kazâ edilmez. Teravih namazında iki veya dört rekatte bir selam verilir. Her selamdan sonra biraz oturmak sünnettir. Bu esnada salevat-ı şerife, salat-ı ümmiye, ayet veya dualar okunur.

TERAVİH NAMAZI KAÇ REKATTIR?

Teravih, sünnet-i müekkededir. Kadın ve erkek için orucun değil ramazan ayının sünnetidir. Teheccüt namazı 12 rekatı geçmediği halde, teravih namazı yirmi rekattır. Yatsı namazı kılındıktan sonra ve vitirden Önce kılınır. Teravihin cemaatle kılınması kifâî sünnettir. Teravih on selâm ile kılınır ve beş tervîha (dinlenme) yapılır. Yani her iki rekatta bir selâm verilip, her dört rekatta bir istirahat edilir. Besinci tervîhadan sonra yine cemaatle vitir namazı kılınır.

TERAVİH NAMAZI SÜNNET Mİ FARZ MI?

Ramazan ayında kılınan Teravih namazı farz değil sünettir. Peygamberimiz Hazreti Muhammed teravih namazını farz olmasın diye cemaatten ayrı olarak kılmıştır. Peygamberimizin teravih namazını nasıl kıldığını Hazreti Aişe şöyle anlatmıştır;'Resûlullah (asm) bir gece mescidde nafile namaz kılmıştı. Birçok kimse de ona uyarak namaz kıldı.Sabah olunca 'Resûlullah geceleyin mescidde namaz kıldı' diye konuştular. Ertesi gece de Efendimiz (asm) namaz kıldı. Halk yine olanları konuştu, katılacakların sayısı iyice arttı. Üçüncü veya dördüncü gece halk yine toplandı. Öyle ki mescid, insanları alamayacak hâle gelmişti. Ancak Peygamberimiz (asm) bu dördüncü gecede yanlarına çıkmadı.

 

TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR?

 

İki Rek´atta Bir Selâm Verilerek Teravihin Cemaatle Kılınışı: Yatsı namazının farzı ve son sünneti kılındıktan sonra teravih namazına başlanır. Namaz kıldıracak imam: 'Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, bana uyanlara imam oldum' diye niyet ederek iftitah tekbirini alıp ellerini bağlar.İmam´ın arkasında kılan cemaat da 'Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, uydum imama' diyerek niyet eder ve imamın tekbirinden sonra 'Allahü Ekber' diyerek tekbir alır ve ellerini bağlar. Bundan sonra imam ve cemaat gizlice 'Sübhâneke duası' okur. Sübhaneke´nin okunması bitince (cemaat ayakta başka bir şey okumaz), imam gizlice Eûzü-Besmele, açıktan Fatiha ve bir sûre okur. Cemaatle birlikte rükû ve secdeleri yaptıktan sonra ikinci rek´ata kalkılır. Burada yine imam gizlice Besmele, açıktan da Fatiha ve bir sûre okuyup cemaatle birlikte rükû ve secdeleri yaparak oturulur. Bu oturuşta imam ve cemaat 'Ettehiyyatü, Allâhümme salli, Allâhümme bârik ile Rabbenâ ' dualarını okuyarak selâm verirler. Böylece iki rek´at kılınmış olur. Ayağa kalkılarak tarif ettiğimiz şekilde ikişer rek´at kılınmaya devam edilerek yirmi rek´at tamamlanır. Bundan sonra üç rek´atlı vitir namazı da cemaatle kılınır.

Karakeçili’de tiyatro gösterisi büyük beğeni topladı Karakeçili’de tiyatro gösterisi büyük beğeni topladı

 

İKİ REK´ATTE BİR SELÂM VERİLEREK TERAVİHİN TEK BAŞINA KILINIŞI:

'Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya' diyerek niyet edilir ve aynen sabah namazının iki rek´at sünneti gibi kılınır. Yirmi rek´at tamamlanıncaya kadar ikişer rek´at kılmaya devam edilir, teravih bitince de vitir namazı kılınır.

 

DÖRT REK´ATTA BİR SELÂM VERİLEREK TERAVİHİN CEMAATLE KILINIŞI:

1.rekat : Namazı kıldıracak imam ve cemaat yukarıda tarif ettiğimiz gibi niyet ederek iftitah tekbirini alır ve ellerini bağlar. İmam ve cemaat gizlice Sübhaneke´yi okuduktan sonra (Cemaat başka birşey okumaz) imam gizlice Eûzü-Besmele, açıktan Fatiha ve bir sûre okuyup rükû ve secdeleri yaparak ikinci rek´ata kalkılır.

2. rekat : İmam gizlice Besmele´yi, açıktan Fatiha ve bir sûre okuyup rükû ve secdeleri yapar ve otururlar. İkinci rek´atın sonundaki bu ilk oturuşta imam ve cemaat 'Ettehiyyatü, Allâhümme salli ve Allâhümme barik' okur ve üçüncü rek´ata kalkarlar.

3. rekat:Hem imam, hem de cemaat gizlice Sübhaneke´yi okur. Sonra imam gizlice Eûzü-Besmele, açıktan Fatiha ve bir sure okur. Sonra rükû ve secdeleri yaparak dördüncü rek´ata kalkarlar.

4. rekat : İmam gizlice Besmele´yi, açıktan da fatiha ve bir sure okuyarak yine rükû ve secdeler yapılıp oturulur.Bu oturuşta da imam ve cemaat 'Ettehiyyatü, Allâhüme salli, Allâhümme barik, Rabbenâ âtina....' okuduktan sonra selâm verirler. Böylece teravih namazının ilk dört rek´atı kılınmış olur.Bundan sonra ayağa kalkılarak tıpkı tarif ettiğimiz gibi dörder rek´at kılınmaya devam edilerek yirmi rek´at tamamlanır.Her dört rekatın sonunda salavat ya da dula ile ara vermek sünnettir. Sonra da cemaatle vitir namazı kılınır.

DÖRT REK´ATTA BİR SELÂM VERİLEREK TERAVİHİN TEK BAŞINA KILINIŞI:

'Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya' diye niyet edilir ve aynen ikindi namazının sünneti gibi kılınır. Aradaki fark sadece niyetin değişik olmasıdır. Böylece dörder rek´at kılınarak yirmi rek´at tamamlanır. Bunun peşinden de vitir namazı kılınır.