Mercedes-Benz Türk´ün 2013 senesinde TEGV (Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı) işbirliğiyle, 7-14 yaş arası ortaokul çağı çocukların trafik bilgisi ve farkındalığını artırmak ve trafik ile ilgili kavram, beceri ve tutumları kazanmalarını sağlamak amacıyla başlattığı MobileKids Trafik Eğitim Projesi, artık internet üzerinden de çocuklara ulaşıyor. Dileyen tüm ebeveynler 'mobilekids' ile çocuklarına trafik eğitimi aldırabilirler. Platform 21 eğitim videosu ve 8 oyundan oluşmakta İnternet üzerinden verilmekte olan MobileKids trafik eğitimi; trafik nedir, trafikte yaya ve sürücü olmak, ehliyet türleri, yol çeşitleri, trafik işaretleri, karşıdan karşıya geçme, güven kemeri kullanımı, emniyetli oyun alanları, bisiklete binme kuralları, trafikte uyulması lazım gelen kurallar ve ilk yardım eğitimi gibi değişik konularda 21 eğitim videosu ve hem eğlenceli hem de öğretici 8 oyunu kapsıyor. Eğitimi başarıyla tamamlayan çocuklar, “Geleceğin Usta Şoförü” eğitim sertifikası almaya hak kazanıyor.

 

21 VİLAYETTE, 9 BİN ÖĞRENCİYE TRAFİK EĞİTİMİ VERİLDİ

Çocukları mümkün tehlikelere karşı yaşlarına uygun bir yaklaşımla bilinçlendirmek ve güvenliklerini sağlamak üzere Mercedes-Benz Türk´ün anne kuruluşu Daimler AG tarafından başlatılan MobileKids Trafik Eğitim Projesi 2013 senesinde Türkiye´de de yaşama geçirildi. Projenin ilk 5 senesinde , her sene 1 ya da 2 coğrafi kısımda , 3 değişik ile giderek yaklaşık olarak 7 okulda eğitimin verilmesi ve 5 Senenin sonunda ise Türkiye´nin 7 bölgesine de ulaşılmış olunması planlanıyor. Proje çerçevesinde günümüze kadar İstanbul, Kırıkkale, Yozgat, Bayburt, Samsun ve Artvin´de, 21 okulda dokuz .000 öğrenciye birebir eğitim verildi. Ayrıca, 2014 ve 2015 senelerinde , Kocaeli Belediyesi tarafından yapılan 23 Nisan Uluslararası Çocuk Şenliği´nde yapılan özel eğitim programı ile de yaklaşık olarak 4.000 çocuğa ulaşıldı. Trafik Ateşböceği okullara giderek çocukları eğitiyor Trafik Eğitim Programı aktiviteleri , bu program için özel olarak hazırlanan ve gezici bir eğitim merkezi olan Tematik Trafik Ateşböceği´nde gerçekleştiriliyor. Mektep bahçelerine yerleştirilen Trafik Ateşböceği´nde her çocuğa 6 saatlik eğitim veriliyor. Bahsi geçen eğitim, internet üzerinde hazırlanan yeni platform ile dileyen her çocuğun istediği anda ulaşabileceği bir hale geliyor.

Kırıkkaleli öğrencilerden ilginç icat! Kırıkkaleli öğrencilerden ilginç icat!

 

KISA VADELİ SONUÇLAR ALMAYA YÖNELİK

“Trafik bir paylaşım kültürüdür.” Mercedes-Benz Türk Kurumsal İletişim Kısım Müdürü Tülin Steinhäuser, kuruluş olarak trafikte emniyet eğitimine çok fazla ehemmiyet verdiklerini ve bilhassa küçük yaştan bu yana trafik bilincinin kazandırılmasında aktif çalışmalar yaptıklarını vurgulayarak, “Trafik bir paylaşım ve iletişim kültürüdür. Erken yaşlardan bu yana başlayan ve devamlılık lazım gelen bir öğrenme süreci ile sağlanabilen bu kültür, eğitimlerle farklılıkları bulunan tutum ve davranışlar sonucunda oluşturulabilir. Kazaya ne sebepten olan birden fazla insan, trafik bilinci gelişmediği ya da aktif bir trafik eğitimi almadığı için olumsuz davranışlarını sürdürüyor. Buna rağmen günümüzde, trafik kazalarını önlemek üzere gercekleşen legal düzenlemeler ve düşünülen tüm önlemler, kısa vadeli sonuçlar almaya yönelik oluyor. Oysa ihtiyacımız olan gerçek çözüm, temeli saygıya dayalı bir trafik kültürü oluşturup, bunu devam etirilebilir kılmaktır.

 

YILDA 1,5 MİLYON TRAFİK KAZASI MEYDANA GELİYOR

Yılda yaklaşık olarak 1,5 milyon trafik kazasının meydana gelmekde olduğu Türkiye, dünyada en çok fazla kaza meydana gelen ilk 10 memleket arasında bulunuyor . Kazaların % 90´ı insan hatasından kaynaklanıyor. Ülkemizdeki kazalarda ölüm ve yaralanmalardan en çok etkilenen yaş grubunun çocukların olması da trafikte çocukların daha çok korunmasız kaldığını ortaya koyuyor. Yapılan araştırmalar, bu durumun sürücüler ve ebeveynler kadar çocukların da trafik ortamı ile ilgili veri (bilgi) ve becerilerinin yetersizliğinden kaynaklandığını gösteriyor. 2001 senesinde ilk olarak Almanya´da uygulanmaya başlayan MobileKids, Türkiye´nin yanında Hindistan, Malezya, İsrail, İtalya, Çin ve Macaristan dahil olmak üzere Daimler AG´nin temsil edildiği birden fazla memlekette uygulanıyor.