Gözlük alanlar dikkat! Kör olabilirsiniz! Gözlük alanlar dikkat! Kör olabilirsiniz!


ASKIYA ALINMASI DOĞRU DEĞİL

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından cevaplanmak üzere soru önergesi veren CHP Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal,  “696 sayılı KHK ile geçici işçi unvanıyla kadro alan yaklaşık 31 bin MEB İşçisinin sözleşmesi yaz döneminde 2 ay askıya alınmaktadır. Bu dönemde maaş alamayacakları gibi, sigortalı olarak farklı bir işte çalışmaları da sözleşme fesih sebebi sayılacak. Çalışmak istese bile 2 ay süreyle çalışabileceği bir iş bulabilmesi mümkün olmayacaktır. Ayrıca bu işçiler 2 aylık dönemde sözleşmelerinin devam etmesi nedeniyle İşsizlik maaşından da faydalanamayacaklardır. Çalışanlar, kanunen bir sözleşmenin askıya alınması için, yapılan işin mevsimsel olarak tamamlanmış olması, işin durması, işletmenin faaliyetine ara vermesi, işyerinin geçici olarak kapanması, deprem, su basması gibi zorunlu haller gerekmekte iken, mevcut işler devam ederken sözleşmenin askıya alınması doğru değildir. Okulların tatil olduğu yaz döneminde memur maaş tahakkuk işleri, resmi yazışmalar, diploma ve kayıt istemleri gibi İdari işler İte okul temizliği, bakımı, tadilatı, okulu yeni eğitim dönemine hazırlama gibi işler devam etmektedir”

                              

İŞÇİLER SOSYAL BİR TRAVMA İÇİNE İTİLMİŞ OLACAK

“Kadroya geçirilmeden ünce 9 aylık hizmet alım sözleşmesi ile çalışan işçiler, yaz döneminde de çalışmaya devam ettiklerini bu 3 aylık dönemde maaşlarının Okul Aile Birliğince karşılanmakta olduğunu ve bu şekilde yıllardır çalıştıklarım ifade etti. Ancak kadroya geçişten sonra, sözleşmenin askıya alınacağı dönemde sigortalı olarak başka bir İşte çalışmaları sözleşme fesih sebebi olacağından yıllardır sürekli çalışan işçiler kaygı duymaktadırlar. Sözleşmesi askıya alınan İşçiler, süreklilik arz eden kira, yeme, içme, eğitim, faturalar gibi sabit giderler ve kredi kartlarından yapmak zorunda oldukları harcamalarını, bu 2 aylık sürede karşılayamayacakları gibi 2 aylık gelir kesintisi yıl içinde telafi edemeyecekleri için gelir kayıplarına uğrayacaklardır. Bu süreçte nasıl geçineceklerini düşen işçiler sosyal bir travma içine itilmiş olacaklardır” dedi.

                              

MAĞDURİYETLERİ GİDERMEYİ DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?

Önal, cevaplanmak üzere, “Bu bağlamda; Çalışma sürelerinin kalıcı olarak 12 aya çıkarma konusunda Maliye Bakanlığı ile ortak bir çalışma yapmayı ve İşçilerinizin hakkını korumayı düşünüyor musunuz? MEB İşçilerinin mağduriyeti giderilebilmek için, çıkış verilen süre içerisinde 2 ay işsizlik maaşı ödeyecek misiniz? Yada MEB işçilerinin mağduriyetini giderebilmek amacıyla bakanlığınızca sigortalı olarak farklı bir işte çalışmasına müsaade etmeyi düşünüyor musunuz? Anayasanın Sosyal devlet olma ilkesi ve Madde-49´da yer alan devletin, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları korumak, çalışmayı desteklemek ve işsizliği önlemeye elverişli ekonomik bir ortam yaratmak için gerekil tedbirleri alır. İbaresi kapsamında ilgili kanunda bir değişikli yapmayı planlıyor musunuz” sorularını yöneltti. Haber: Emel Selci