Kırıkkale’de sıfır daire satışı arttı, ikinci el satışı azaldı Kırıkkale’de sıfır daire satışı arttı, ikinci el satışı azaldı


Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım alanlarında meyve bahçeleri, sebze alanları, hububat, şekerpancarı, ayçiçeği tarlalarında yörelere göre 29-31 Mart tarihleri arasında yaşanan don, bazı yerlerde ise fırtına ve dolunun zarara neden olduğunu bildirdi. Şemsi Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, ocak ve şubat aylarında hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin ağaçlarda erken çiçeklenmeye ve dona karşı hassasiyete neden olduğunu belirtti.Mart ayının son günlerinde bazı bölgelerde yüksek kesimlerde Yağan kar ve devamında sıcaklıkların bölgelere göre değişmekle beraber sıfırın altına, eksi 10`lara düştüğüne işaret eden Bayraktar, bu nedeniyle İç Anadolu, Doğu Anadolu, Karadeniz bölgeleri ile geçiş bölgelerinde yaşanan dondan fındık, kayısı, elma, kiraz, vişne, erik, şeftali, kivi, badem, narenciye, bağ alanları ve karpuz tarlalarının etkilendiğini vurguladı.

Bölgeler itibarıyla don zararı

Ziraat odalarından alınan gelen bilgilere göre, önemli meyve üretim illerinden Hatay, Osmaniye, Muğla, Afyonkarahisar, İzmir, Bursa, Yalova, Burdur`da herhangi bir zarar oluşmadığını belirten Bayraktar, şunları kaydetti:' İç Anadolu, Doğu Anadolu ve geçiş bölgeleri: Hububatta Konya, Ankara, Çankırı, Kırıkkale, Yozgat, Nevşehir illerinde sararmalar görüldü. Aksaray`da şekerpancarı ve ayçiçeğinde de don zararı var. Malatya`da kayısı, Amasya`da elma bahçelerinin tamamına yakını dondan etkilenirken, elmada, Niğde`de yüzde 70-80`lere ve Karaman`da yüzde 50`lere varan don zararı görüldü. Don zararı tarım alanlarında kayısı, şeftali, badem, erik ve elmalar ile bağlarda değişen oranlarda zarara neden oldu. Malatya`da kayısı, elma, şeftali, kiraz, ceviz ve bağlarda zarar meydana geldi. İç Anadolu`da elma üretiminin yoğun olarak yapıldığı Karaman`da don olayında erken uyarı istasyonlarından alınan verilere göre düşük sıcaklığın eksi 8 dereceye ulaşması pembe rozet döneminde olan elmalarda yüzde 50`lere varan oranlarda zarara neden oldu. Yine Tokat `ta bağ ve fındık alanları değişen oranlarda dondan zarar gördü.

Rekolte kaybı beklenen ürünler

Don olayının yaşandığı ve don zararının olduğu illerde hasar tespit çalışmalarına bugünlerde başlanacağına dikkati çeken Bayraktar, 'Bununla birlikte, halihazırda ilk gözlemlere göre bu yıl fındık, kayısı, elma, kiraz, vişne, erik, şeftali, kivi, badem, narenciye, üzüm, ceviz, Antep fıstığı gibi ürünlerde rekolte kaybı beklenmektedir. Bu meyve türlerinden özellikle fındık ve kayısı önemli ihraç ürünlerimizdendir. Bunlarda yaşanacak rekolte kaybı ihracatı da olumsuz etkileyecektir' ifadelerini kullandı.