ISINMA ARTIYOR

İklim değişikliği ile birlikte kuraklığın baş gösterdiğini açıklayan Delice Ziraat Odası Başkanı Adem Gökdere, “Çiftçilerin kuraklıkla baş edebilmesi için suyu iyi kullanması gerektiğinin altını çizdi.  Günümüzde tüm dünya´da şehirleşme hareketleri, kırsal kesimden olan göçler ile birlikte hızlanmakta, nüfus yoğunluğunun aşırı bir şekilde artması ve değişen yasam standartları sonucu da daha çok sanayi üretimine ihtiyaç duyulmaktadır. Bunların sonucunda da artan şehirleşme, özellikle sanayi ve yerleşim bölgelerinden çıkan sera gazları ile çevre ve atmosferin büyük miktarda kirlenmekte ve küresel ölçekte havanın ısınma eğilimi de giderek artmaktadır. Böylece, canlı küreden biyosferden yukarı atmosfere (stratosfere) kadar olan kısım basta olmak üzere, günümüzde dünya atmosferinin kirlenmesi giderek artmaktadır. Bütün bunlar, doğayı tahrip ederek kentlerin iklimini değiştirmek ile birlikte su, kara ve havadaki yasamı tümüyle tehdit eden çevre problemlerini de beraberinde getirmektedir.”

 

AFETE DÖNÜŞEBİLİR

İklim değişikliğinin Türkiye ve Kırıkkale´yi de büyük oranda etkileyeceğini ifade eden Gökdere, “Böylece son yıllarda sadece tropiklerde fırtınaların sayısı ve şiddetinde artış yok; Türkiye gibi tropiklerin dışındaki ülkelerde de şiddetlenen gök gürültülü sağanak yağışlardan dolayı, şehirlerdeki ani sellerin sayısı ve şiddetinde de artışlar var. Artık deprem, sel vb. tehlikeler, hızla artan çarpık yerleşim bölgelerinde daha fazla afete dönüşebiliyor. Bu nedenle, iklim ve iklim Sistemi, Tarihsel iklim Değişimleri, Sera Gazları, Atmosferin Sera Etkisi, Günümüzde iklimde Gözlenen Değişimler, Tahmin ve Beklentiler gibi konular ele alınacaktır. Böylece iklimin temel kavramları tanıtılmış olacak, mevcut tehlikenin nedenleri ile birlikte gelecekteki boyutları hakkında bir bakış acısı kazandırılacaktır.”

 

İNSAN VE HAYVAN SAYISINDA DEĞİŞİM OLDU

Gökdere, “İnsanlığın son yüz yıl içinde karada ve suda yaptığı ve hala yapmakta olduğu tahribatın bir sonucu olarak toprak ve su ile birlikte havanın da bileşimi önemli ölçüde bozuldu. Artık hızla artan sanayi ve yerleşim bölgelerinden çıkan sera gazları ile çevre ve atmosferin büyük miktarda kirlenmekte ve küresel ölçekte havanın ısınma eğilimi de giderek artmaktadır. Sonuç olarak, artık insan iklimi, iklim de insanı büyük ölçüde 99 etkiliyor. Bunun neticesinde 3. bin yılda insanlık küresel iklim değişimi problemiyle karsı karsıyadır. Dünyanın iklim sistemi, atmosfer ve okyanusların doğal güçleri ile rüzgâr, yağmur ve sıcaklık dağılımını kontrol eder. Bu dinamik sistem, bir buzul çağından diğerine doğru sürekli değişmektedir. Geçen 3 milyon yıl içinde, iklimdeki doğal değişimleri ve ekolojik sistemlerin kendilerini bu değişimlere nasıl ayak uydurduğunu, ekolojik bulgulardan kabaca görmek mümkündür. Buzul çağlarda bitki örtüsü güneye, iki buzul çağın arasında da kuzeye doğru gelişmiştir. insan ve hayvanların sayısında da bu bitki örtüsündeki değişim sürekli olarak yansımıştır.”

 

Şehitlerin eşleri, çocukları için dimdik ayakta Şehitlerin eşleri, çocukları için dimdik ayakta

ISINMA PROBLEMİ ORTAYA ÇIKTI

Gökdere, “Yaklaşık olarak son 150 yıldır gittikçe artan ve asırı miktarda tüketilen petrol, kömür ve doğal gaz gibi fosil yakıtları ve arazi örtüsündeki değisimler nedeniyle, büyük miktarda zararlı gaz ve parçacıklar atmosfere salınmaktadır. Bunların sonu olarak, atmosferdeki ozon seyrelten kloroflorokarbon gazları ve karbondioksit, metan  ile diazot monoksit gibi sera gazlarının miktarlarında önemli artışlar olmuştur. Bu artışlardan dolayı atmosferde kuvvetlenen sera işlemi de beraberinde günümüzdeki küresel iklim değişimi ve küresel ısınma problemini ortaya çıkartmıştır. Böylece, yeryüzünde 19. yüzyılın ortalarından günümüze kadar olan süre içinde küresel ortalama hava sıcaklığı 0,3 – 0,6 derece artmıştır.”